19 січня 2019 • № 3 (1539)
Rss  

«Нам хліба не треба — роботу давай!»

Більшість людей проводить на робочому місці переважну частину свідомого життя, за винятком годин сну. Тож багато хто вимушений замислюватися над своїм харчуванням на роботі: де, яким чином і що обідати, чим перекушувати, як підтримувати своє здоров'я, настрій та психічно-розумові здібності.

На жаль, задуматися всерйоз часто примушує погіршене самопочуття, коли сам організм подає тривожні сигнали «SOS».

Безвідповідально ставитися до харчування – злочин проти самого себе. Чимало відомих людей говорили про те, що здорова їжа є запорукою доброго самопочуття й довголіття. «Харчуйтеся так, щоб їжа була вашими ліками, а не ліки – їжею», – заповідав Гіппократ. Французький мислитель Брилья-Саварен говорив: «Тварина насичується, людина їсть, розумна людина вміє харчуватися». І додавав: «Коли ми засуджені на те, щоб їсти, будемо їсти добре». Вони, без сумніву, мали рацію.

Плануйте все заздалегідь

Розмову про здорове харчування ми почали із завідувачкою денного стаціонару 4-ї міської поліклініки, міським позаштатним гастроентерологом Валентиною Кулаковою.
– Ця тема дуже актуальна для наших городян. Про це свідчить хоча б той показник, що чверть дорослого населення Полтави перебуває на обліку в лікарнях із проблемами шлунково-кишкового тракту. Та безладний прийом їжі шкодить не тільки травній системі – страждають і нирки, і печінка, і підшлункова залоза.

Валентина Григорівна стверджує, що правильно харчуватися – зовсім не дорого, потрібно просто наперед планувати свій раціон.

– Їжа повинна бути якісною. Тобто купувати продукти без розбору, керуючись лише підходящою ціною, не можна. Треба зважати також на те, щоб продукти були натуральними, тобто не містили жодних хімічних добавок, фарбників, емульгаторів, стабілізаторів і консервантів. Третій момент, на якому хочеться наголосити, – це збалансованість харчування. Ідеться про розумне співвідношення всіх поживних речовин. Рекомендується менше використовувати продукти, котрі містять жири (це знизить ризик серцево-судинних захворювань), а збільшити споживання продуктів, багатих на білки (яловичина, свинина, м'ясо птиці, риба, яйця, молоко).

Лікарка радить: уживайте більше молочних і кисломолочних продуктів. Вони створюють оптимальну мікрофлору в кишечнику, а від цього залежить майже 80 відсотків здорового імунітету. Та, на жаль, саме молочні продукти українці споживають найменше в Європі.

На Полтавщині найбільше людей з надмірною вагою

Стосовно харчування на роботі, то фахівець дає кілька ділових порад:
– Плануючи меню на день, зверніть увагу, наскільки калорійна ваша їжа. Поживність обідів повинна відповідати індивідуальним енергетичним затратам. Це дуже важливо, бо через надлишок невикористаних калорій люди набирають зайві кілограми. Наша ж Полтавщина – один із регіонів України, в якому виявлено найбільше людей з надмірною вагою.

Лікарка продовжує, що важливими є часті прийоми їжі. Режим харчування має складатись із чотирьох-п'яти трапез. Снідати треба обов'язково. А до обіду бажано чимось перекусити. Щедрі обіди чи вечері, котрі не доповнюються так званими перекусами, провокують застій їжі у травних каналах, а це – причина безлічі хвороб. Найкорисніша їжа – варена, найшкідливіша – смажена. Щодня треба вживати багато свіжих овочів і фруктів (за деякими даними, близько 500 г на день), вони містять рослинну клітковину, яка вважається справжнім «другом травлення». Вона допомагає знижувати рівень холестерину, жовчних кислот, токсичних речовин. Рослинна клітковина міститься не тільки в овочах і фруктах, а й у хлібобулочних виробах із борошна грубого помелу, крупах, вівсяних пластівцях.

– До речі, важливим є дотримання температурного режиму. Найкраще вживати теплу їжу, бо холодна сповільнює роботу травної системи, а гаряча може пошкодити слизові оболонки, – радить Валентина Григорівна.

«Не все корисно, що в рот полізло»

Обговорення теми здорового способу життя ми продовжили з лікарем-терапевтом 5-ї міської лікарні Людмилою Сало.
Я і комп'ютер. Навіть обідаємо разом!
– Різноманіття харчових продуктів нині вражає своїм багатством, та не треба забувати, що не кожна «смакота» – корисна, – говорить Людмила Миколаївна. По-перше, слід зовсім відмовитися від такої популярної «перекуски», як фаст-фуд. Картопля фрі, хот-доги, піца, шаурма і таке інше містять дуже багато «порожніх» калорій, але бідні на вітаміни та мікроелементи. Добре, якщо на підприємстві є їдальня, куди можна піти й недорого пообідати. Та коли такої можливості немає, треба брати обіди з дому. Дуже часто лотки з їжею розігрівають у мікрохвильових печах, але шкоду таких печей уже давно доведено. Під час опромінення їжа змінює свою структуру. Іонізація молекул провокує їхній розпад, відбувається так зване «молекулярне гниття». А приготування м'яса, овочів, розмороження в «мікрохвильовках» фруктів призводить до утворення канцерогенів, цінність продуктів зменшується на 60-90 відсотків.

Лікар пропонує прекрасну ідею для обіду: запарити на роботі гречану крупу, мюслі чи вівсяні пластівці. Настоявшись, це буде надзвичайно корисний теплий гарнір. Особливо він принесе користь тим, хто вимушений багато сидіти – клітковина налагоджує роботу травної системи. З дому можна взяти шматок відвареного м'яса чи риби. Перекусити найкраще горіхами, фруктами та сухофруктами, молочними продуктами, натертою на тертці морквиною, салатом із капусти, чаєм із цукеркою. Але в жодному разі не фаст-фудом!

Овочі та фрукти бажано обирати ті, що вирощені на місцевій території, – вони найкраще засвоюються організмом. Осінь особливо радує нас різноманіттям плодів, завітайте лишень на продуктовий ринок – очі розбігаються. Восени також на прилавках багато грибів. Це дуже смачний продукт, він багатий на білки. Але гриби містять переважно целюлозу, перетравлювати яку нашому шлунку дуже важко, тому вживати їх часто не рекомендується. Курячими яйцями теж зловживати не слід – достатньо не більше чотирьох штук на тиждень.
Співвідношення між поживними речовинами у нашій їжі має становити: 50% вуглеводів, 30% білків і лише 20% жирів. Відповідно рослинні, борошняно-круп'яні та м'ясні продукти теж мають бути в нашому раціоні у такій же пропорції (50:30:20).

– Кожен із нас має усвідомити, – наголосила Людмила Миколаївна, – що їжа повинна приносити не тільки задоволення, а й цілком забезпечувати організм поживними речовинами. Бо тільки здорова людина може бути щасливою.
Надія Руденко, 26.10.2012, 12:052026
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<грудень