18 грудня 2017 • № 49 (1482)
Rss  

Вегетаріанство — це прихована сила

165 років тому у світі зародився рух, котрий пропагував здоровий спосіб життя та гуманне ставлення до тварин. Під егідою благодійної лондонської організації «Вегетаріанська община» багато людей у всьому світі визнали неправомірним убивство тварин заради людського насичення. Послідовники цього мислення та способу життя почали зватися «вегетаріанцями», що в перекладі з латині означає «бадьорий, свіжий, живий». Нині цього стилю життя дотримується близько дев'яти відсотків від усього населення планети. Серед них багато знаменитостей, політиків, спортсменів, акторів, співаків. Усі вони кажуть, що вегетаріанство – це запорука міцного здоров'я, розвинутої свідомості та гармонії в житті.

1 жовтня прихильники цього руху відзначали «свій день». А 1 листопада світова спільнота згадувала особливо послідовних борців за права тварин – веганів, котрі виключили зі свого раціону та побуту не лише м'ясо, але й будь-які продукти та речі тваринного походження.
«Це був справді духовний підйом»

Виявляється, що такі люди є і в Полтаві. Родина Тараса та Євгенії Зіньків – яскравий тому приклад. Молода сім'я на власному прикладі демонструє, що відмовитися від м'яса – зовсім не страшно для здоров'я. Подружжя надихає інших, ділиться досвідом, вчить готувати пісні смачні страви. Навіть народивши донечку, Євгенія не зрадила своєї життєвої позиції. Маленька Ямуна має вже два роки, відзначається гарним здоров'ям, як, до речі, і її батьки. Ми вирішили познайомити наших читачів із цією чудовою родиною.

Тарас і Євгенія знають про вегетаріанство не з десятих уст. Тарас – послідовник цього руху вже 16 років, Женя – 13. Чоловік запевняє: за цей довгий час уже можна було десять разів відмовитися від своїх поглядів, якби такий спосіб життя приносив хоча б якусь шкоду здоров'ю.

– Вегетаріанцем я став ще у двадцятирічному віці, – розповідає глава сімейства. – Причин було дві. По-перше, у дитинстві я був досить хворобливим, тому рано почав цікавитися дієтами, котрі пропагують здоровий спосіб життя. Захоплювався різноманітними системами харчування, навіть голодував. Але довгий час вегетаріанство було для мене чимось далеким, незрозумілим. Остаточно прийшов до нього тоді, коли сам зустрів вегетаріанців. Живий приклад надихнув. Та цьому передувала ще одна подія. Випадково я побачив телевізійний ролик, у якому розкривалися проблеми м'ясної промисловості, так би мовити, зсередини. І дуже збунтувався в душі: чому тварини повинні гинути заради нашої кошерної їжі? Це був дуже потужний етичний фактор, духовний поштовх, котрий примусив мене відмовитися від м'яса. Зробив це різко – в один день. Просто зрозумів, що м'яса я більше не вживатиму. Батьки спершу скоса поглядали на мене, дивувалися моєму вибору. Потім почали хвилюватися за моє здоров'я. Але йшов час, і коли вони побачили, що зі мною все гаразд, заспокоїлися.

Тарас розповідає, що тоді, 16 років тому, відчувався брак інформації про це явище. Інтернет ще тільки набував поширення, тому знайти однодумців було досить складно. У той час інформаційний простір завойовували різноманітні системи харчування – академіків Малахова, Шаталової та інших початківців. Вегетаріанці обмінювалися книгами та черпали з них корисні поради. Адже розуміли, що цей спосіб життя не просто означає відмову від продуктів тваринного походження, а й організацію свого харчування таким чином, щоб організм не відчував браку вітамінів та корисних речовин.

– Я відразу відчув неймовірне полегшення, духовний підйом і дивовижну легкість у собі, – стверджує Тарас. – Перші два тижні, правда, було відчуття, наче їжа без м'яса – занадто легка, малокалорійна. Але організм швидко перелаштувався. У мене поліпшився стан здоров'я. Якщо до цього я страждав на перманентну застуду, то перша зима як вегетаріанця була неймовірною – я не хворів. Щоправда, із самого початку я трохи схуд, так і залишившися у такій формі.
Тарас та Євгенія Зіньки з дворічною донечкою Ямуною – вегетаріанці «зі стажем».
Спільні переконання – міцна родина

Тарас Зінько почав глибше цікавитися правилами вегетаріанського життя, адже боявся дистрофії та нестачі білка в організмі. Але література та досвід вегетаріанців «зі стажем» остаточно розвіяли будь-які сумніви щодо правильності обраного шляху. Хлопець навчився готувати пісні страви. У Полтаві зібрав навколо себе людей, натхнених ідеєю вегетаріанства. Почав і сам проводити уроки кулінарії, майстер-класи, лекції про здорове харчування. Серед нового оточення зустрів і свою майбутню дружину – Євгенію. Женя перейнялася ідеєю захисту тварин ще майже підлітком. У 17-річному віці відмовилася від продуктів тваринного походження. Дівчина розповідає, що головним спонукаючим мотивом став жаль до тварин. Цей потужний етичний фактор примушував Женю замислюватися щоразу, коли вона хотіла скуштувати вироби з м'яса: із чого вони зроблені? Перехід на вегетаріанство у Жені відбувався поступово.
Спочатку вона відмовилася від м'яса, потім від риби, ще пізніше – від яєць (оскільки останні також являють собою зародки живого життя). Саме у той час і зустріла Тараса. Спільні інтереси стали міцним фундаментом для майбутньої родини.

– Ми почали разом пропагувати вегетаріанство, – розповідає Женя. – Разом організували сімейний проект під назвою «НектарІн», котрий збирав однодумців і допомагав обмінюватися досвідом. Майстер-класи з приготування пісних страв ми почали проводити вже разом. До того ж наша родина сама стала гарним прикладом, що вегетаріанство – це цілком здоровий спосіб життя. Я завагітніла, без жодних проблем виносила та народила доньку. Нашій дитинці вже два роки, вона харчується тим же, що й ми, і прекрасно себе почуває.
Тарас говорить, що вегетаріанство стало для них чудовим шансом переосмислити себе в цьому світі, «народитися заново».

– За великим рахунком люди спокійно можуть обходитися без м'яса, яєць чи риби. Бо ж люди люблять не стільки ці продукти, скільки їхній смак. Але ж відчуття цього смаку можна прекрасно зімітувати за допомогою інших продуктів. Наприклад, якщо по-особливому обсмажити шматочки тофу (соєвий сир), то можна відчути смак яйця. Чудові вегетаріанські ковбаси, виготовлені з пшениці, нічим не поступаються класичній «Докторській» ковбасі. Багато продуктів для вегетаріанців можна придбати у спеціальному магазині «Едемський сад», що в мікрорайоні Алмазний. Та і з багатьох звичайних продуктів із супермаркету можна готувати чудові пісні страви. Я, наприклад, обожнюю готувати. Якби мені непотрібно було ходити щодня на роботу, я із задоволенням готував би для своєї родини, – говорить Тарас.

Лікарі всього світу неоднозначно підходять до феномену вегетаріанства. Але багато медичних організацій стверджують, що правильно спланована вегетаріанська дієта (зокрема й сувора веганська, котра забороняє також і молочні продукти) є здоровою, повноцінною і навіть може приносити користь у профілактиці та лікуванні певних захворювань. Ця дієта підходить для вагітних жінок і тих, що годують груддю, дітей та підлітків, а також спортсменів. Наприклад, серед знаменитих вегетаріанців можна назвати ім'я відомого американського легкоатлета Карла Льюїса, легендарного боксера Майка Тайсона, російського письменника Лева Толстого, індійського громадського діяча Махатма Ганді, радянських акторів Фаїну Раневську, Георгія Віцина та інших. Серед сучасних зірок – такі відомі борці за права тварин, як актори Леонардо Ді Капріо, Бред Піт, Памела Андерсон, зірка світового рок-н-ролу Пол Маккартні, російські артисти Михайло Задорнов, Михайло Пореченков, Надія Бабкіна, Лайма Вайкуле і багато-багато інших.
Надія Руденко, 09.11.2012, 13:38879
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<листопад