18 грудня 2017 • № 49 (1482)
Rss  

Хай рік Змії додасть вам мудрості й розважливості

Хай рік Змії додасть вам мудрості й розважливості

Незабаром Новий рік. Нарешті скінчиться цей високосний 2012-й із його жахливими аваріями, з його політичними пристрастями і виборами до парламенту. Люди втомилися від негативу, хочеться чогось доброго, світлого. І якщо не зациклюватися на злощасній даті – 21 грудня, а я думаю, що, всупереч невтішним прогнозам, це буде простий зимовий день, то вже пора налаштовуватися на Новорічне свято. Адже воно – особливе, пов'язане з багатовіковими народними традиціями і звичаями.

Люди зустрічають Новий рік по-різному, але всіх їх об'єднує одне прагнення: гідно попрощатися зі старим роком і якнайурочистіше зустріти новий.

Починати новорічну вечерю слід об одинадцятій годині, за годину до зустрічі Нового року, аби встигнути проголосити тост за прожитий старий рік, за все добре, чим він нас обдарував. А рівно опівночі піднесіть кришталеві келихи із шампанським за Новий щасливий рік.

Кожна родина має свої традиції зустрічі Нового року. Іноді гостина закінчується десь по першій годині, а іноді триває до ранку. Залежно від цього складається й меню. Можна обмежитися закусочним і солодким столами. Здебільшого ж господиня радо частує домашніх і гостей різноманітними гарячими стравами. А якщо після вечері, розваг і танців ви любите погуляти засніженими вулицями, помилуватися нарядною міською ялинкою, то, повернувшись у гостинний дім, із задоволенням зігрієтеся чашечкою кави чи кухликом традиційного новорічного пуншу.

Для кожного з нас дорогі спогади дитинства про радісне Новорічне свято. З яким нетерпінням чекають малята Новорічну ялинку, подарунки від Діда Мороза і веселі забави. Тож, прикрашаючи ялинку, не забудьте і про «смачні» прикраси – червонобокі яблука, мандарини, цукерки, горіхи у срібних папірцях. А під ялинкою складіть подарунки: гарно загорнені, перев'язані кольоровими стрічками іграшки.

А тепер подумаємо, як прикрасити новорічний стіл. Застеліть його білосніжною скатертиною. У центрі на скляній таці розкладіть великі червоні яблука, в які увіткніть по свічечці. Поміж них покладіть маленькі ялинові гілочки, притрушені «дощиком» чи серпантином. Вигляд такого столу відразу налаштовує на святковий лад.

Та як би гарно ви не прикрасили своє житло, який би привабливий вигляд не мали страви на новорічному столі, головне – святковий настрій, посмішка на вашому обличчі, доброзичливість і бажання зробити новорічну ніч чарівною і неповторною.
Тож готуйте найкращий посуд, кришталеві чарки й келихи, гарно сервіруйте стіл і частуйте своїх близьких і друзів святковими стравами і напоями.

Щасливого вам Нового року!

А тепер – кілька традиційних новорічних рецептів.

Фруктовий салат

200 г розпареного чорносливу порізати смужками, розкласти в тарілочки, зверху – 100 г розпарених родзинок. Красиво порізати два невеликих банани і 100 г кураги, посипати однією склянкою подрібнених горіхів. Залити збитою з цукром, корицею і ваніліном сметаною (0,5 л сметани і 4-5 столові ложки цукру). Прикрасити натертим чорним шоколадом і родзинками тощо. Поставити на холод на дві-три години.



Новорічний пунш

Пляшка червоного столового вина, три лимони, 250 г цукру-рафінаду, склянка рому або коньяку, дві склянки міцного чаю.
У глибоку миску з вогнетривкого скла влийте гарячий чай, підігрійте до 70 градусів вино, проціджений сік із двох лимонів, ром, вкиньте лимонну цедру і цукор. Розмішайте напій, а потім обережно покладіть кружальця лимона (щоб плавали), а на них – по грудочці намоченого в ромі цукру. Погасіть у кімнаті світло і запаліть цукор. Коли вогонь погасне, розлийте пунш у керамічні кухлі.
Смачного! І з Новим роком!

Салат «Новорічний»

250 г печеної гусятини, 100 г моркви, 200 г картоплі, 5 яєць, 150 г оливок, 100 г маринованих грибів, дві цибулини, 250 г майонезу, сіль.
Зварити моркву, картоплю і яйця. Охолодити, почистити, порізати кубиками. Гриби порізати шматочками, цибулю почистити і дрібно порізати. Запечене філе гуски подрібнити і додати до порізаних овочів. Посолити і додати оливки. Заправити майонезом.


Гуска, запечена з яблуками і картоплею

Гуска, 500 г яблук, зубок часнику, сіль, перець. Гарнір: 1 кг картоплі, сіль.
Гуску випотрошіть, помийте, посоліть, поперчіть. Обчищені яблука наріжте четвертинками і закладіть у гуску. Тушку зашийте, покладіть на лист, влийте 0,5 склянки гарячої води і печіть у добре нагрітій духовці. У міру википання соусу підливайте води. Коли гуска майже спеклася, натріть її часником, потім обкладіть картоплею, посоліть і печіть до готовності. Готову птицю наріжте порціями, викладіть на блюдо, обкладіть печеними яблуками і картоплею.

Холодець із риби

Один кілограм риби (судак або короп), кріп, одна цибулина-порей, одна морквина, один корінь петрушки, дві цибулини, чотири горошини чорного перцю, вісім горошин запашного перцю, два лаврових листки, два яєчні білки, один лимон, сіль, зелень петрушки, желатин.

Рибу почистити, випотрошити, відрізати хвіст і голову, видалити зябра і порізати шматочками. Риб'ячі голови і хвости залити холодною водою, закип'ятити, зняти піну, посолити, додати порізане ароматичне коріння, спеції. Варити 20 хвилин. Процідити, покласти шматочки риби і варити до готовності. Рибу витягти, звільнити від кісток і викласти на тарілки. Бульйон процідити, додати желатин, замочений у воді (на одну склянку бульйону п'ять грамів желатину), збитий білок. Усе підігріти, залишити на тридцять хвилин. Процідити через удвоє складену марлю і залити шматочки риби. Прикрасити лимоном і зеленню петрушки. Подавати з хроном.

Привітала «Полтавський вісник» і підготувала новорічний подарунок Зоя Гутиря
Павєл Москалюк, 21.12.2012, 15:001101
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<листопад