16 червня 2019 • № 24 (1560)
Rss  

Конкурс на вступ до Полтавського технікуму харчових технологій щороку зростає

17 листопада все студентство і ті, хто колись був студентом, відзначають своє «професійне» свято – День студента. Найчастіше особливу увагу цього дня приділяють студентам вишів, дещо забуваючи про слухачів інших навчальних закладів, які також іменуються студентами. Один із таких закладів – Полтавський технікум харчових технологій Національного університету харчових технологій. Цей заклад готує кваліфікованих працівників харчової промисловості, які успішно працюють не лише на теренах Полтавщини, а й далеко за її межами. Напередодні Дня студента про цей технікум кореспонденту «ПВ» розповідає його директор, кандидат технічних наук Анатолій Палаш.

– Ми вже фактично 83 роки готуємо фахівців для переробної та харчової промисловості України. За цей час технікум підготував понад 22 тисячі працівників, які влаштувалися на роботу на підприємствах України та за її межами. З 2004 року ми стали відокремленим структурним підрозділом Національного університету харчових технологій, що розташований у Києві. Це один із передових вишів країни – флагман, який безпосередньо готує кращих фахівців харчової і переробної промисловості. Наші студенти після закінчення технікуму можуть продовжити навчання в університеті і здобути вищу освіту. Проте це не єдиний варіант отримання вищої освіти за нашими спеціальностями. На базі технікуму з 2001 року створений Полтавський регіональний навчально-науковий центр, де наші студенти також можуть продовжити здобувати освіту, але вже не залишаючи Полтави.

– І що ж обирають випускники: йдуть працювати чи здобувати вищу освіту?
– Влаштуватися на роботу нашим випускникам зовсім не складно, адже вони отримують кваліфікацію саме з тих спеціальностей, які нині особливо затребувані. За cтатистикою, 70 відсотків наших випускників працевлаштовуються, більшість із них вирішує здобувати вищу освіту у нашому науково-навчальному центрі заочно, паралельно з роботою. Решта студентів обирають інший шлях: вступають на денну форму навчання до Національного університету харчових технологій, йдуть в армію тощо.

– За якими спеціальностями навчаються студенти у технікумі?
– Ми готуємо молодших спеціалістів за сімома спеціальностями. Серед них: зберігання, консервування та переробка м’яса; зберігання, консервування та переробка молока; виробництво харчової продукції; експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв; монтаж, обслуговування засобів і систем автоматизації технологічного виробництва; монтаж і обслуговування холодильно-компресорних машин і установок та обслуговування комп'ютерних систем і мереж. До речі, останню спеціальність ми ліцензували торік. А з цього року ввели підготовчі курси до вступу в технікум. Ті абітурієнти, які відвідуватимуть їх, матимуть певну перевагу при вступі. Також технікум має досить тісні партнерські стосунки з харчовими та переробними підприємствами області. Серед них можна виділити Глобинський, Кременчуцький, Полтавський м’ясокомбінати, Пирятинський сирзавод, Білоцерківську агропромислову групу, Хорольський комбінат продуктів дитячого харчування та багато інших. Співпраця полягає у тому, що наші студенти проходять на цих підприємствах практику, тобто вони безпосередньо стають учасниками виробничого процесу і втілюють свої теоретичні знання на практиці. З такого виду співпраці вигоду мають і підприємства, адже вони вже можуть обирати потенційних працівників з-поміж студентів-практикантів.

– За останні кілька років бажаючих вступити до технікуму більшає чи меншає?
– Цікаво, що ця цифра зростає. Конкурс на вступ на всі спеціальності дещо ущільнюється. Думаю, вступники бачать реальну можливість працевлаштуватися. Наша спеціальність «Монтаж і обслуговування холодильно-компресорних машин та установок» є однією з найпопулярніших, адже звідси виходять спеціалісти, які нині мають найбільший попит на ринку праці харчової та переробної промисловостей. Також важливо те, що наш технікум – єдиний на Полтавщині заклад І – ІІ рівнів акредитації, який готує спеціалістів за вищезазначеними спеціальностями.

– Скажіть, а що може зацікавити абітурієнта окрім кваліфікованого навчання?
– У нашому технікумі дуже цікаве та бурхливе студентське життя. Ми маємо розвинуті гуртки самодіяльності, чудову актову залу на 400 місць, педагоги приділяють особливу увагу тому, щоб наші студенти не лише навчалися, а й розвивалися творчо та могли реалізувати себе не тільки як спеціалісти, а й як культурно виховані люди. Для цього маємо чудову бібліотеку, котра налічує близько ста тисяч книжок. Також у нас є спортивна зала та різноманітні гуртки. Ми маємо команди з міні-футболу, баскетболу, волейболу, які постійно беруть участь у різних змаганнях, як обласних, так і на рівні університету харчових технологій. Ну, а гордість нашого закладу – педагогічний колектив – 57 викладачів, серед них два кандидати технічних наук і 37 викладачів вищої категорії. У нашому технікумі також є гуртожиток на 360 місць, який повністю покриває потребу в житлі для іногородніх. До речі, у нас навчаються студенти не тільки з Полтавщини, а й інших областей. Ми маємо досить потужну матеріально-технічну базу. Адже без усього необхідного обладнання, без потужних баз і лабораторій повноцінний навчальний процес неможливий.
Володимир Оніщенко, 18.11.2013, 14:082837
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<травень