18 грудня 2017 • № 49 (1482)
Rss  

Добре підготуємо насіння до посіву — отримаємо дружні й багаті сходи

Клімат більшості регіонів України такий, що отримати хороший урожай помідорів можна тільки вирощуючи їх через розсаду.

Хоча сучасний ринок широко пропонує сорти та гібриди помідорів, які можна висівати безпосередньо в ґрунт, але на практиці вони не дають належних результатів. Деякі городники пристосувалися висівати насіння помідорів на розсаду в квітні у парники на біопаливі або в теплицю з полікарбонату. Але все-таки більшість любителів вирощує розсаду у квартирі на підвіконнях. Як же отримати хороші міцні рослини в домашніх умовах?

Коли сіяти помідори на розсаду? Розрахувати дату не складно, вона залежить від того, коли ви зможете висадити розсаду на постійне місце. Для теплиці підходить 50-денна розсада, яка має п'ять-шість листків. Так, у середній смузі погодні умови дозволяють це робити не раніше другої декади травня. Тому до посіву приступають приблизно у другій половині березня. Щоб висадити помідори у відкритий ґрунт наприкінці травня, посів проводять у третій декаді березня. Керуйтеся правилом – краще посіяти пізніше, ніж раніше! Невеликі рослини, що не витягнулися, приживаються краще, швидше випускають перше суцвіття.

Прогрівання насіння

Насіння помідорів (до речі, як і огірків) прогрівають на батареях, під лампами при температурі 55 градусів – дві години, при температурі 40 градусів – десять годин.
Калібрування 30–50 грамів кухонної солі розчинити в одному літрі води. Насіння висипати в розчин і перемішати. Порожні та недорозвинені насінини спливуть. Потонуле насіння промити чистою водою та використовувати для посіву.

Протруювання

У домашніх умовах протруювання насіння найпростіше робити за допомогою 1% розчину марганцівки. Насіння замочити в розчині на 20 хвилин, потім промити в чистій воді два-три рази. Якщо будете відразу сіяти, то насіння слід підсушити, щоб не склеїлося. Наприклад, насіння цибулі замочують на дві доби.

Намочування

Попередньо намочене насіння дає сходи загалом на чотири-сім днів раніше від сухого. Краще використовувати дощову воду. Та оскільки останнім часом вона не завжди доброякісна, то скористайтеся звичайною водою з доданими в неї стимуляторами росту. У будь-якому насіннєвому магазині вам запропонують широкий вибір таких стимуляторів. Чимало городників користуються гуматами (калію, натрію). Вони легко розчиняються, а невеликого пакета вистачає на декілька років. Гумат – природний за походженням. Його отримують з бурого вугілля. Можна використовувати і в період росту рослин, проводячи позакореневе обприскування, також витяжки з попелу, алое. Насіння замочити на добу, бобові замочувати не більше ніж на дві години.

Другий спосіб. Насіння занурюють у чисту некип'ячену воду з таким розрахунком, щоб вода тільки покрила насіння. Через кожні дві-чотири години воду міняють.
Насіння моркви, цибулі, петрушки, кропу проростає повільно, його намочують протягом 1-2 діб; для швидкого проростання насіння гарбузів, огірків, капусти, томатів, кабачків, салату досить 8-12 годин.

Пророщування

Намочене насіння загортають у вологу тканину (шматочки бинта), кладуть у тепле місце (бажано не нижче 23-25 градусів). Якщо у вас прохолодно, то покладіть на шафу, холодильник. Там, де вище, насінню завжди тепліше. Тим, хто не хоче поплутати сорти, можна використовувати лоточок, коробку від цукерок з чарунками для них. Зверху прикрити плівкою, злегка загорнути в пакетик. Так краще підтримувати вологість. При появі паростків у 3-5% посіяти насіння в добре зволожений ґрунт.
Пророщують намочене насіння при температурі 20-25 градусів. Щоб прискорити проростання, застосовують підігріту воду до 30-40 градусів, періодично міняючи її.
Набрякле і пророщене насіння необхідно висівати у вологий ґрунт, оскільки у сухому воно втрачає вологу і може загинути.

Ще можна насіння змішати з вологим піском і проростити до посіву. Морква, петрушка, цибуля – близько 15 днів, капуста – до 17, буряк – близько 12.

З піском зручно висівати, краще відбувається розподіл, особливо дрібного насіння. Але якщо насіння оброблене стимуляторами росту, то воно проросте набагато швидше. Тому грядки повинні бути готові.

Загартовування

Насіння теплолюбних культур (після того коли воно «проклюнулося») покласти на добу в холодильник, де температура 1-3 градуси. Але так краще не робити з огірками, динями.
Світлана Тренич, 28.03.2014, 12:00843
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<листопад