19 січня 2019 • № 3 (1539)
Rss  

«Хвороба брудних рук» — найперша загроза влітку

У літню пору року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, тож дуже легко дістати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані з уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками гострих кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.

Про основні причини захворювань, шляхи їх передачі та профілактику ми запитали у завідуючої шлунково-кишковим відділенням Полтавської обласної інфекційної лікарні Наталії Полтавець.

– Наталіє Олександрівно, з якими недугами до вас найчастіше потрапляють пацієнти в літній сезон?
– Гострі кишкові інфекції (ГКІ), особливо влітку, залишаються однією з найсерйозніших проблем сучасної інфектології. На сьогодні в структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. В основному ГКІ проходять у вигляді гострих гастроентероколітів та ентероколітів. Це запалення шлунка, тонкого та товстого відділів кишечнику.

– Які симптоми спостерігаються при потраплянні подібних інфекцій до організму людини?
– Провідні симптоми гострих кишкових інфекцій – діарея (рідкі або водянисті випорожнення щонайменше три рази за добу) та блювота. У випорожненнях можуть бути домішки слизу, крові. Захворювання проявляється через декілька годин після прийому інфікованих продуктів, тривалість хвороби від одного до семи днів. Супроводжується підвищенням температури тіла до 38-40°С, кволістю, сухістю в роті. У тяжких випадках можливий біль у животі спастичного характеру, судоми та навіть порушення свідомості.

– Як потрібно лікувати таке захворювання у дітей та дорослих?
– У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я! Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишечнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а людина, яка перехворіла, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудники, що особливо небезпечно для оточуючих.

Але найперша допомога в домашніх умовах: по-перше, промивання шлунка одразу після виникнення перших симптомів. Це вже щонайменше половина лікування, яке забезпечить собі хворий. По-друге, споживання великої кількості рідини (кип’ячена або мінеральна вода без газу, чай, узвар тощо). Ці речовини всмоктуються в тонкому кишечнику та заміщують воду й електроліти, що були виведені з організму з діареєю.

– Яким шляхом переважно гострі кишкові інфекції потрапляють до людського організму?
– Джерелом хвороби стають хворі або носії. При кишкових інфекціях збудник виділяється в зовнішнє середовище з фекаліями інфікованих осіб. Передача відбувається фекально-оральним шляхом як під час прямого контакту з хворим, так і при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені (підлога, меблі, одяг, іграшки тощо). Інші шляхи передачі, такі, як забруднені їжа та вода, цілком не виключаються.

У розповсюдженні кишкових інфекцій велику роль відіграють мухи. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т. ін.

Основними причинами спалахів вважаються нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, особливо ті, що приготовані в домашніх умовах (сметана, майонез), кондитерські вироби (торти, кремові тістечка), які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

Найбільш вразливі до інфікування гострими кишковими інфекціями діти, бо у них ще недостатні захисні сили та гігієнічні навички.

Руки як у хворої, так і здорової людини відіграють важливу роль у передачі кишкових інфекцій. Ось чому ці інфекції називають хворобами «брудних рук».

– То як же вберегтися від зараження гострими кишковими інфекціями?
– Щоб запобігти виникненню харчових отруєнь мікробного походження, дотримуйтеся таких правил:
• не купуйте м’ясо, якщо відсутнє клеймо про його ветеринарно-санітарний огляд;
• захищайте харчові продукти від забруднення, користуйтесь чистим посудом, доброякісною водою, дотримуйтесь правил особистої та виробничої гігієни;
• не вживайте сирого молока та яєць;
• суворо дотримуйтесь технології приготування, термінів теплової обробки страв із м’яса та риби, термінів зберігання та реалізації продуктів, які швидко псуються;
• старанно мийте овочі, посуд для приготування в домашніх умовах консервів і суворо дотримуйтесь термінів їх стерилізації;
• не допускайте змішування свіжоприготованої страви із її залишками попереднього дня;
• усі продукти, що швидко псуються, зберігайте лише на холоді, слідкуючи за тим, щоб готові для вживання страви не торкалися при цьому сирих м’яса та риби;
• перед вживанням, особливо дітьми, сирих овочів та фруктів обдавайте їх окропом;
• і останнє, найпростіше, але не менш значиме: завжди перед вживанням їжі старанно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей.

– Дякуємо, Наталіє Олександрівно, за надану вичерпну інформацію. Сподіваємося, ваші поради допоможуть нашим читачам бути здоровими!

Євгенія Семенченко
Іван Мольченко, 07.07.2014, 11:061894
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<грудень