18 грудня 2017 • № 49 (1482)
Rss  

Розмова за чашкою кави

Кава – це дивовижний продукт! Вона наповнює нас бадьорістю, позитивом, дає сили. Її божественний смак і аромат неможливо сплутати ні з чим. Проте є ті, для кого кава – це не просто улюблений напій чи звичка, а стиль життя.

Марина Сенчук – саме з такої категорії людей. Її впевнено можна назвати «жінкою з ароматом кави», адже вона не просто любить каву та добре знається на всіх тонкощах цього напою, а й робить усе для того, щоб показати смак справжньої якісної кави полтавцям.

– Марино Юріївно, як давно ви є прихильницею кави?
– Дуже давно! Я вже навіть не уявляю собі початку нового дня без філіжанки гарячої ароматної кави. Навіть моє хобі – кава: я створюю картини та вироби з кавових зерен.

– Ваш бізнес також пов'язаний із кавою. Чому вибрали саме цю сферу?
– Як уже йшлося вище, я люблю каву. Свого часу зіткнулася з проблемою її відсутності у Полтаві, тобто практично ніде не вдавалося знайти якісну свіжообсмажену каву, яку можна було б не просто пити, а насолоджуватися, відчувати її справжній багатий смак. Тому доводилося замовляти за кордоном. Але при транспортуванні навіть найякісніший продукт втрачає і в ароматі, і в терміні зберігання. Тому мрія щодня тішитися гарним напоєм здійснилася тоді, коли чоловік подарував мені ростер – спеціальний пристрій для обсмажування кавових зерен. Поділитися якістю захотілося з іншими. Так усе й почалося.

– Марино Юріївно, розкажіть, будь ласка, що мається на увазі під поняттям «справжня кава»? І чим вона відрізняється від сотень різновидів кави на полицях супермаркетів та невеликих крамничок?
– Справа в тому, що в уявленні більшості споживачів кава – це такий же продукт тривалого зберігання, як крупи чи чай. Це дуже хибне уявлення. Я б порівнювала каву з печивом чи шоколадом, адже вона має свій термін свіжості й оптимальний час для вживання, після якого смакові якості її значно погіршуються. Якщо зерна довго лежать у пакеті, вони набувають жирного блиску і гіркоти, іншим стає й аромат такої кави. Розчинна кава, або сублімована – це далеко не оригінальний продукт, у ній дуже малий відсоток кофеїну. Про напої «три в одному» говорити, що це кава, взагалі не буду.

– А що ж робити тим, хто хоче щодня смакувати оригінальний напій?
– Найкращою кавою є напій зі свіжообсмажених зерен. Зелена кава у зернах може зберігатися роками – вона «спить». А обсмажування – це процес «пробудження» кави.

Обсмажування кави складається з двох стадій: сушіння зерна і безпосередньо обсмаження. На стадії сушки зерно активно втрачає вологу, починає збільшуватися в розмірі. Колір стає світло-жовтим, а потім коричневим. Незабаром чути перший «крек». Досягаються стадії коричного (cinnamon) і американського обсмаження. Наступна стадія дає карамелізацію, колір зерна змінюється, воно збільшується в розмірах і починає виділяти кавові масла. Розрізняють кілька ступенів обсмаження за зростанням: міський, повний міський, віденський (відбувається другий «крек»), еспресо, французький та найтемніший, італійський. Кожному з них притаманні свої показники гіркоти, кислотності, інтенсивності аромату і щільності отриманого напою.

Відразу після обсмаження каву пити не можна – смак не порадує. Необхідно дати їй позбутися надлишків вуглекислого газу, а разом із ними і димних, обжарочних відтінків. Цей процес називається дегазація і триває 24-36 годин. Після цього каву вже можна куштувати.
Однак, якщо плануєте готувати еспресо, почекайте з тиждень. Еспресо дає дуже концентрований смак, і відразу після обсмаження він буде дуже різкий.

– Скільки часу свіжообсмажена кава зберігає найкращі смакові якості?
– Протягом 20-25 днів. Після цього терміну вона починає «видихати» всі ефірні масла, кофеїн, аромат. Мелена кава зберігається ще менше – до 15 діб. Тому молоти її краще безпосередньо перед заварюванням, а не запасатися наперед.

– Тобто, купуючи у магазині каву, треба насамперед звертати увагу не на дату виготовлення, а на дату обсмаження?
– Саме так! Дата обсмаження вказується на упаковці.

– Марино Юріївно, дякую за розмову!

Кавоманам на замітку:

Нормою споживання кави є 1-2 чашки в день. Саме тоді ви зможете відчути на собі її чудодійні властивості: у вас покращиться працездатність, зросте стресостійкість, ви позбудетеся сонливості й відчуєте себе активнішими.

Одна порція кави – близько 8 грам (це – 2 невеликі чайні ложки), а далі – за смаком.

Під час заварювання кави у воді мають розчинитися не менше 20% кавових зерен. Якщо ця цифра буде меншою – кава вийде несмачна, якщо розчиниться більше 50% зерен – напій буде гірким.

Один і той же сорт кави, приготований в автоматі, кавомашині чи звичайним способом (у турці) матиме зовсім інший смак.

Марина Зінченко
Іван Мольченко, 03.09.2015, 13:43514
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<листопад