21 липня 2019 • № 29 (1565)
Rss  

Народні майстри відкрили найсмачнішу виставку


Святковий настрій запанував у виставковій залі літературно-меморіального музею І.П. Котляревського: стіни приміщення тут прикрашають форми для пряників ручної роботи. Напередодні дня Святого Миколая всім охочим їх не тільки показали, а й дали спробувати в дії під час майстер-класу.

На виставці «Від ремесла до мистецтва» представлені найрізноманітніші дерев'яні форми: здебільшого вони створені саме для виготовлення пряників, хоча є й такі, що можуть слугувати для створення візерунків на глині. У роботі над ними автор, Володимир Маркар'ян, користувався тими ж інструментами, що й давні майстри. Дерево, різці та багато ручної праці – такий рецепт цих автентичних форм. Увага до деталей і відданість традиціям стали поштовхом для того, щоб відновити народні звичаї спочатку у своїй сім'ї, а потім і за її межами.

– Ці форми не декоративні, і вдома деякі ми використовуємо для того, щоб зробити пряники. Мені хотілося б вивести наші народні традиції, показати їх людям. Не так, теоретично, як у нас у музеях це все поховано, а наживо, без штучності, – ділиться Володимир Маркар'ян.

Певні здобутки, крім виставки, у цьому плані вже є: одне з київських підприємств узяло на озброєння форми майстра, за ними підключилися й полтавські пекарі. Їхню продукцію можна було скуштувати просто на виставці.

Полтавські форми для солодощів пішли навіть далі: колекцію, пов'язану зі Святим Миколаєм, можна побачити в одному з американських музеїв, інша зберігається в Канаді.

А поки вони перебувають там як суто музейні експонати, у себе на батьківщині пряникові форми без роботи не лишаються. Зліпити власний пряник, користуючись нею, змогли учні однієї з полтавських шкіл – для них на виставці провели спеціальний майстер-клас.

Подивитися експозицію полтавці можуть до середини січня.
Сергій Лещенко, 29.12.2015, 16:25773
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<червень