25 березня 2019 • № 12 (1548)
Rss  

У полтавських дитсадках малеча повністю забезпечена якісною їжею


Проблеми з організацією харчування в школах, що виникли в Полтаві через скасування на вимогу Антимонопольного комітету України тендеру на означені послуги, дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) не торкнулися. Дитячі садки повністю забезпечені якісною їжею. Про це повідомили в управлінні освіти виконавчого комітету міської ради та засвідчили візити представників влади й засобів масової інформації в кілька освітніх осередків обласного центру.

Міський голова Олександр Мамай, його заступник Світлана Тарашевська та завідувач дитсадка №17 Лариса Хилименко обговорюють питання оновлення обладнання в харчоблоці.
– Майбутнє нашої держави – у здоровій нації, а здорова нація – це здорові діти. Сьогодні я переконався, що полтавська малеча нормально харчується. Проблем із цим у дитсадках немає. Ми на два місяці продовжили тендери, які були торік. Законодавство дозволяє це робити. За ці два місяці намагатимемося провести нові тендери, щоб не було перебоїв із харчуванням і надалі, – сказав під час відвідин ДНЗ міський голова Олександр Мамай.

Він також розповів, що батьки нині сплачують за їжу для синів і доньок 60% від вартості страв. Решту покриває бюджет. Щороку депутати закладають у нього на харчування вихованців закладів дошкільної освіти обласного центру понад 18 млн грн.

Першочергова увага – до якості продуктів

Загалом годування однієї дитини в день у ясельній групі обходиться на сьогодні у 18 грн, у садовій – у 23 грн. У комунальному закладі «Полтавський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №17 «Школа здоров'я», де виховують понад 300 хлопчиків і дівчаток, організоване триразове харчування. Для кожної вікової групи розроблене своє меню, яке відповідає всім нормативам і вимогам. За словами завідувача дитсадком Лариси Хилименко, продукти для приготування страв постачають своєчасно, як правило, двічі на місяць, організовано, у достатній кількості. Комірник обов'язково контролює їх якість, маркування, відповідність документів тощо, якщо виникають питання, відмовляється приймати.

Керівництво та кухарі ДНЗ «Школа здоров'я» розповіли представникам влади про організацію харчування дітей у їхньому закладі.
– Ми зберігаємо картоплю, моркву, буряк, цибулю, капусту в спеціальному овочесховищі. Усі продукти тут розташовані на окремих стелажах. Приміщення сухе, з гарною вентиляцією, денне світло в нього не проникає, підтримується температурний режим до +10°С, – відповіла на запитання начальника управління освіти міськвиконкому Лесі Марталішвілі щодо умов зберігання овочів комірник вказаного вище дошкільного закладу Оксана Матяш.

Керівництво ДНЗ разом із медичними працівниками, батьками періодично перевіряє якість приготування страв, дотримання санітарно-гігієнічних умов у загальному й групових харчоблоках.

– У нашому дитсадку в усіх групах є свої міні-харчоблоки. Тут вихователі з помічниками отримують їжу, ділять її на порції та роздають підопічним, потім миють, висушують і зберігають посуд. Кожна група забезпечена каструлями, чайниками, чашками, тарілками тощо, – повідомила Лариса Миколаївна.

Про те, що харчування в закладі справді гарне, свідчать щонайменше два фактори. По-перше, діти в групах з'їдають усе приготовлене. По-друге, удома вони просять мам готувати так само, як і в садку.

Кухарі готують страви відповідно до вікових груп.
– Моєму синові два з половиною роки, він у яслах. Коли приходить додому, каже, що хоче таку ж їжу, як у групі давали. Я готую. А він говорить, що не таке, йому треба, як у дитсадку. Тут добре збалансоване й смачне харчування: щодня м'ясні продукти або риба, овочі, фрукти, фруктові напої, вітамінні чаї тощо, – поділилася враженнями колишня вихованка, а нині голова батьківського комітету ДНЗ №17 Елеонора Сідан.

Наприклад, у день візиту представників міської влади та ЗМІ на обід дітям давали вермішельний суп, картопляне пюре з рибним шніцелем, білий хліб і компот зі свіжих яблук. Раз на тиждень їх балують випічкою.

Подібним чином організоване харчування малечі в Полтавському дошкільному навчальному закладі (яслах-садку) №40 «Ромашка», де на сьогодні налічується майже 200 вихованців, та інших дитсадках міста.

Вихованці дитячих садків отримують збалансоване харчування.
Як повідомили в міському управлінні освіти, станом на 24 січня 2018 року ДНЗ забезпечені набором основних продуктів відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Вони відповідають прийнятим у нашій державі стандартам і в тому, що стосується якості та безпеки, і в тому, що стосується пакування, маркування, супроводження нормативними документами. Страви з цих продуктів готують кухарі не нижче четвертого та п'ятого розрядів. Меню розроблені на два тижні й погоджені з Держпродспоживслужбою.

Оновлення харчоблоків та обладнання

У дитсадку №40 їжу для малечі готують у сучасному приміщенні (у 2016–2017 роках тут був виконаний капітальний ремонт харчоблоку й комори для зберігання продуктів). Воно оснащене необхідним технологічним обладнанням, забезпечене проточною холодною та гарячою водою.

– На сьогодні в п'яти з 55 ДНЗ, що перебувають у підпорядкуванні міського управління освіти, харчоблоки відремонтовані повністю. І кожного року ми плануємо оновлювати ще по п'ять-сім. У 17-му дитсадку харчоблок іще не замінений. Але завдяки працівникам він досі в гарному стані. І я дуже вдячний цим людям за таке ставлення. Вони не просто приходять на роботу й відбувають тут години. Вони вкладають душу в те, що роблять, – зауважив Олександр Мамай.

– Незважаючи на те що частині обладнання в харчоблоці вже по 30–40 років, працює воно добре. А минулого року міська влада надала нам нову холодильну шафу, овочерізку, позаминулого – електроплиту на шість конфорок. Крім того, дуже хочеться отримати ще дві холодильні шафи для потреб комірника, картоплечистку. Є необхідність і в електронних вагах, на яких можна зважувати до 100 чи хоча б до 50 кілограмів м'яса або риби, – розповіла Лариса Хилименко.

Усі побажання керівництво ДНЗ озвучило міському голові, який пообіцяв розглянути питання й по можливості забезпечити заклад необхідним обладнанням.
Віолета Скрипнікова, 25.01.2018, 11:291260
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<лютий