13 грудня 2018 • № 50 (1534)
Rss  

Гастрономічний тур Полтавою доповнився новим маршрутом

У туристичному комплексі «Турист», розташованому на березі Ворскли у Полтаві, відбулася презентація інтерактивного музею народної гастрономії.


– Це на сьогодні дуже популярна і поширена серед споживачів тема, адже гастротури – це ознаки будь-якого краю, – розповіла автор ідеї, директор туркомплексу «Турист» Лариса Оніщук. – Нещодавно ми були на міжнародній туристичній виставці в Харкові, то всі іноземні представники розпочинали розповідати про свій туризм саме з гастрономії. Віднедавна у кафе при туркомплексі ми проводимо майстер-класи з виготовлення галушок – це має гарний попит серед полтавців, туристів з інших регіонів України. Тепер ми вирішили урізноманітнити свою туристичну пропозицію: наші гості мають змогу послухати екскурсію, зіграти в гастрономічний полтавський квест, стати частиною інтерактивної казки та скуштувати понад десяток страв, описаних у «Енеїді» Котляревського.

У музеї народної гастрономії можна скуштувати страви за старовинними рецептами, слухаючи пізнавальні історії.
Перш ніж спробувати приготоване майстринею кулінарної справи, шеф-кухарем Наталією Мосієць, варто послухати про історію створення цих страв, побачити, у чому та як їх готували, з якої нагоди. Експозиція музею поєднує в собі кілька епох від старовинної української хати до меблів з будинків шляхти часів Котляревського. Завдяки друзям, у яких не піднімається рука щось викинути, як сказала господарка музею, тут зібрано багато цікавого. Найбільші меблі привезені з села Андріївка Новосанжарського району, це родина Ранюків віддала речі дворянського і міщанського побуту своєї бабусі. Це більш ніж сторічної давності шафа, комод і диван, які колись стояли в маєтку пана Савицького. Селянський напрямок – це частина речей, надані родиною Карлашів з Великої Багачки, інші експонати зібрала родина Сердюків із села Старі Санжари Новосанжарського району, куди входить колекція хатньої вишивки, рушники, глечики. Тут також є колекція гасових ламп, прядка, скринька, праска-тіпун, унікальні мисники та пивні кружки, пляшки, навіть сифон в авосьці.

– Скоро тут має з'явитися ще й стилізована українська піч. Вона стане доповненням затишку цієї кімнати, створить відповідну домашню атмосферу, – розповідає про плани Лариса Оніщук.

Гості, які завітали на відкриття музею, теж прийшли не з порожніми руками. Колекцію цього дня поповнили речі, які використовують у своїй роботі бджолярі, книги, картини, лялька-мотанка.

Серед страв, представлених для дегустації, були такі: куліш, затірка, локшина, паштет, галушки з салом, вареники з вишнями, крохмаль (так називали раніше кисіль), пундики, яйця до хрону, потапці, сливи солоні. Серед напоїв: узвар та компот, первак на семи ягодах, медовуха, наливки та настоянки на травах. Старший науковий співробітник музею-садиби І.П.Котляревського у Полтаві Валентина Скриль повідала цікаві замальовки з життя видатного земляка. Також гості першої дегустації взяли участь у постановці жартівливої авторської казки Анжели Романенко.

Відтепер інтерактивний музей народної гастрономії можуть відвідати всі охочі, його буде включено в популярні гастротури Полтавою. Детальнішу інформацію про екскурсію в музей, а також контакти шукайте на сайті «Полтавщина туристична».
Володимир Сулименко, 12.07.2018, 13:22712
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<листопад