20 лютого 2019 • № 7 (1543)
Rss  

Смачні й інтерактивні перспективи полтавського туризму

Музей-заповідник «Поле Полтавської битви» в обласному центрі, Тріумфальна арка в Диканьці, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішні, Мгарський монастир поблизу Лубен, Національний Сорочинський ярмарок на Миргородщині…

Лариса Оніщук розповідає, що в інтерактивному музеї народної гастрономії туристів залучають до міні-вистав.
Перераховувати об'єкти й події, які зацікавлять туристів на Полтавщині, можна дуже довго – самих елементів культурно-історичної спадщини в області налічується понад дві сотні, а ще ж є десятки свят і фестивалів різного рівня… До речі, останнім часом цей перелік значно «розширився» завдяки оригінальним «смачним» фестам і музеям. Так, цього року в нашому місті був започаткований Міжнародний гастроетнофестиваль «Полтавська галушка», відкритий інтерактивний музей народної гастрономії в обласному центрі, Музей пива й самогону в Абазівці, уже п'ятий рік поспіль на Зіньківщині відбувається Міжнародний гастрономічний етнофест-квест «Борщик у глиняному горщику», у Кременчуцькому районі втретє приймав гостей Всеукраїнський полуничний фестиваль-ярмарок «Білецьківський край – полуничний рай» тощо.

– «Їстівна» тема нині затребувана серед туристів, – говорить заступник голови правління ПрАТ «Полтаватурист», директор готелю «Турист» Лариса Оніщук. – На сьогодні цей напрямок один із найбільш перспективних у нашому краї. На цьому наголошувала навіть секретар Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів і рекреаційної діяльності Анна Романова під час відвідування Полтави. Більше того, за її словами, саме гастротуризм – нині один із рушіїв галузі в країні загалом. Дуже часто різні виставки, презентації держави супроводжуються розповідями про її смачні принади. Людей спокушають відвідати характерні для України чи регіону, автентичні заклади харчування, скуштувати страви національної кухні. Багато хто, приїжджаючи до нас, відмовляється від системи «все включено», хоче мати змогу сповна насолодитися саме притаманною краю їжею.

До речі, сучасний турист не бажає бути просто слухачем, глядачем, він прагне стати активним учасником дійства. Для реалізації таких планів добре підходять різноманітні фестивалі, на яких можна поєднати розважальний, культурно-пізнавальний аспекти із гастрономічним. Наприклад, людина може взяти участь у фестивальних заходах, потім ознайомитися з місцевою історичною спадщиною: зайти в музей, побувати в храмі, оглянути пам'ятники видатним діячам, і після цього поласувати стравами в одному з закладів харчування.

– Фестивальний туризм у нас гарно розвивається, – додає Лариса Миколаївна. – У кожному районі є своє свято, яке збирає не тільки місцевих жителів, а й сусідів, гостей із інших районів, областей, країн. Причому нерідко відвідувачів на фестах буває більше, ніж тих, хто живе в населеному пункті. Яскравий приклад цього – Сорочинський ярмарок. Знають про нього далеко за межами не тільки Полтавщини, а й України. Сюди приїжджають щороку. Або мріють побувати хоча б раз у житті. У кращі часи торжище у Великих Сорочинцях відвідувало до мільйона чоловік – по 200 тисяч щодня. До десяти тисяч збирають купальські гуляння на батьківщині Миколи Гоголя. Уже давно вийшла за межі обласного свята «Решетилівська весна». Сюди прибуває не тільки багато гостей, а й експонентів із інших регіонів, країн. Однією вулицею для демонстрації робіт, досягнень цього року вже не обійшлося. А є ж ще професійні фестивалі, як-от театральний «У гостях у Гоголя», що проходить у Полтаві…

Як правило, у винятково гастрономічні тури люди не приїжджають – ставлять перед собою завдання побачити якомога більше, а не їсти зранку до вечора. Хоча з'явилися в області й кілька об'єктів саме продуктового спрямування. Це, наприклад, інтерактивний музей олії в Мачухах, живий музей вергунів, що популяризує смачний бренд кременчуцького краю.

– Нерідко гастрономічний туризм на Полтавщині поєднують із зеленим, – розповідає Лариса Оніщук. – У нас активно почали створювати тематичні садиби. Тут можна не тільки зупинитися на ночівлю. Господарі також почастують гостей автентичними стравами, запропонують культурно-розважальну програму: еко- чи етно-свята, fashion-show, творчі майстерні тощо.

Можуть узятися власники туристичних об'єктів і за проведення екскурсій. Але в цьому випадку професійні гіди, як правило, хапаються за голови.

– Зазвичай такі люди ніде й ніколи цього не вчилися, хіба що десь щось цікаве вичитали, і просто жах бере, як можуть перекрутити інформацію, не враховують вікові особливості групи та інші нюанси, – пояснює заступник голови правління ПрАТ «Полтаватурист». – Раніше особа, котра бажала водити екскурсії, повинна була пройти спеціальні курси, надати в обласну державну адміністрацію свої професійно розроблені матеріали, узяти дозвіл на проведення екскурсій. У 1995 році на нашій базі була створена Спілка екскурсоводів. Ми організовували курси, у реєстрі нараховувалося з дві сотні гідів, існувало понад 100 екскурсійних маршрутів… Тепер же процес став некерованим, стихійним, назвати себе гідом може будь-хто. І туристи, не розбираючись у ситуації, просто вибирають того, хто дешевше запросить… А постать екскурсовода насправді дуже важлива. Він може або піднести територію, про яку розповідає, до висот, і група закохається в неї, захоче повертатися сюди ще й ще, або геть зіпсувати враження про край. Я вважаю, що людям, які працюють у туристичній галузі, дуже важливо об'єднуватися. Туризм – це поєднання хоча б двох послуг, наприклад, перевезення й розміщення, харчування й екскурсій тощо. Не варто хапатися одному за все. Треба розуміти, кого ще варто залучити, аби гостям було цікаво. Необхідно об'єднуватися.

Лариса Оніщук з колегами, наприклад, гуртує професіоналів навколо гастрономічного напрямку. У їхні маршрути й історії гармонійно вплітається відвідування музею Івана Котляревського, дегустація страв, згадуваних в «Енеїді», майстер-клас із їх приготування, подорож до Музею пива й самогону з ліпленням галушок, міні-театр, який входить до програми екскурсії в інтерактивний музей народної гастрономії, що діє в готелі «Турист», і в якому пропонують зіграти самим гостям, тощо. І люди виявляють зацікавленість у цьому.

– Головне – з любов'ю та відповідально підходити до справи! – упевнена фахівець.
Віолета Скрипнікова, 27.09.2018, 10:56210
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<січень