19 липня 2019 • № 29 (1565)
Rss  

Яку паску приготувати на великодній стіл

Із Великоднем в Україні пов’язано чимало звичаїв і традицій. Одна з них стосується меню святкового столу. Головна в ньому, звичайно, паска. Тож сьогодні «ПВ» пропонує вам кілька цікавих і смачних рецептів цієї страви.

Паска шоколадно-лимонна

Складові: 2,5 склянки борошна, 2 пакетики сухих дріжджів, 8 яєць, 1 склянка цукру, 1 склянка подрібненого мигдалю, 1 плитка гіркого шоколаду, 0,5 склянки рому або коньяку, 0,5 склянки сухого червоного вина, 2 ст. л. вершкового масла, 0,5 склянки апельсинових цукатів, 1 лимон, мелена кориця за смаком, 0,5 ч. л. меленої гвоздики.
Приготування: розведіть дріжджі в склянці теплої води, додайте борошно, замісіть тісто й поставте на дві години в тепле місце. Коли підніметься, ще раз ретельно вимісіть. Білки відокремте від жовтків, збийте. Жовтки розітріть із цукром. Натріть шоколад на дрібній тертці. Вичавіть сік лимона. Додайте в тісто жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю й гвоздику і ретельно перемішайте. Введіть збиті білки. Форму для випічки змастіть вершковим маслом, викладіть тісто так, щоб не доходило до країв посуду, поставте в розігріту до 160°С духовку й випікайте 60–90 хвилин.

Паска на вершках

Складові: 1 кг борошна, 1 склянка молока, 1/2 склянки вершків, 8 жовтків, 2 білки, 250 г маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 100 г дріжджів, ванілін за смаком.
Приготування: дріжджі, столову ложку борошна й столову ложку цукру розколотіть у 1/2 склянки теплого молока. Решту молока доведіть до кипіння, залийте ним 300 г борошна й розітріть, щоб не було грудочок. Жовтки розітріть із цукром і ваніліном до білого кольору. Розчин влийте в охолоджене запарене тісто, додайте розтерті жовтки, нагріті вершки, борошно й замісіть. Влийте розтоплений маргарин, вимішайте, щоб тісто його повністю ввібрало, вкиньте перебрані й помиті родзинки, легко вимішайте тісто, накрийте та поставте в тепле місце. Змастіть форми й вистеліть їх промащеним папером. Коли тісто підійде, промісивши, викладіть його у форми на 2/3 висоти. Як тільки знову підійде, змажте білком і випікайте в духовці 30–40 хвилин.

Паска з апельсиновою цедрою

Складові: 750 г борошна, 1 склянка молока, 60 г дріжджів, 180 г цукру, 180 г вершкового масла, 5 жовтків, 2 яйця, 1 ст. л. родзинок, 1 ст. л. апельсинової цедри.
Приготування: розмішайте дріжджі з невеликою кількістю теплого молока, чайною ложкою цукру, столовою ложкою борошна й поставте для бродіння. Яйця, жовтки та цукор збийте на водяній бані, поки не загусне, а потім, збиваючи, остудіть. Теплу масу влийте в борошно, додайте дріжджі, що забродили, і тепле молоко. Старанно вимісіть тісто. Поступово додайте розтоплене вершкове масло, родзинки й подрібнену цедру. Добре вимісіть й залиште на деякий час. Коли тісто збільшиться вдвічі в об’ємі, перекладіть у змащені жиром і посипані борошном форми. Коли підійде ще раз, випікайте. Це треба робити при температурі 180°С протягом 40 хвилин.

Паска за монастирським рецептом

Складові: 1 кг борошна, 500 г молока, 25 г сирих дріжджів, 6 яєць, 150 г вершкового масла, 1/2 ч. л. солі, 150 г цукру, дрібка ванілі, 100 г родзинок і цукатів, 40 г мелених горіхів.
Приготування: яйця добре перетріть із половиною цукру, щоб не було грудочок. Розведіть дріжджі в теплому (не гарячому!) молоці, додайте другу половину цукру, розтоплене вершкове масло, сіль, борошно, ваніль, перетерті яйця та вимішуйте тісто, доки перестане прилипати до рук. Додайте цукати та родзинки й поставте у тепле місце, накривши рушником. Коли тісто збільшиться вдвічі, добре перемніть і викладіть у змащені маслом та просипані горіхами і борошном форми, заповнюючи на третину. Із тіста, що лишилось, зробіть джгутики та «заплетіть» кіски, прикрасьте ними верхівки пасок. Лишіть тісто у формах іще на 30 хвилин у теплі. Змастіть паски збитим жовтком й обережно, щоб не осіли, перенесіть у розігріту до 170°С духовку, випікайте 40 хвилин. Коли паски спечуться, акуратно витягніть їх із форм і поставте в прохолодне місце.

Паска з шампанським

Складові: 190 г борошна, 9 г дріжджів, 190 г напівсолодкого шампанського (для опари); 500 г борошна, 350 г суміші цукатів та родзинок, 35 г живих дріжджів, 10 г солі, 160 г цукру, 4 яйця, 100 г молока, 280 г вершкового масла, 120 г волоських горіхів.
Приготування: приготуйте закваску, змішавши дріжджі, шампанське, просіяне борошно, накрийте рушником, поставте в тепле темне місце на годину. Змішайте борошно, дріжджі, сіль, цукор, розм’якшене вершкове масло, яйця, молоко. Додайте опару та вимішайте тісто. Додайте горіхи й цукати з родзинками, ще раз перемішайте. Викладіть тісто у форми та залиште на годину. Випікайте до золотистого кольору, тобто приблизно 15 хвилин у духовці, розігрітій до 180°С.

Шафранова паска

Складові: 1,5 склянки пшеничного борошна найвищого ґатунку, 30 г свіжих дріжджів, 80 г цукру, 100 г масла, 5 жовтків курячих яєць, 1/3 склянки молока кімнатної температури, 1 ч. л. спирту або 1 ст. л. горілки, маленька щіпка (не більше чверті кавової ложечки) меленого шафрану, 30 г цукатів, 50 г родзинок.
Приготування: перемішайте дріжджі, трохи теплувате молоко, дві столові ложки борошна та ложку цукру й залиште в теплому місці – маса має піднятися вдвічі. Залийте шафран спиртом із двома ложками окропу або горілкою з однією ложкою окропу. Накрийте, відставте. Промийте родзинки, залиште на кілька хвилин в окропі, потім просушіть паперовим рушником. Розітріть жовтки з цукром. Двічі просіяне борошно вимішайте акуратно, але якісно з дріжджами й цукрово-жовтковою сумішшю. Розтоплене й охолоджене масло та шафран із рідиною відправте в заготовку тіста й знову добре вимісіть. Накрийте й залиште підніматися в теплі не менше ніж на годину. Обімніть тісто й додайте в нього цукати з родзинками. Вимісіть і викладіть у форми, краще пергаментні. Заповнюйте не більше ніж на половину. Накрийте форми й дайте постояти – якщо все зроблено правильно, тісто ще підніметься. Помістіть форми в духовку зі 180°С. Залежно від розміру наповненої форми через 25–45 хвилин паска буде готова.
* Пам’ятайте: готувати тісто для пасок треба в дуже теплому місці з постійною температурою й без протягів. Там, де тепло виходить знизу, робити паски не можна – тісто розповзеться, а не ростиме вгору.

Безопарна паска в мультиварці

Складові: 500–600 г або 5 мультисклянок борошна, 10 г сухих дріжджів, 100 мл молока, 150 г або 1 мультисклянка цукру, 1/2 ч. л. солі, 3 яйця, 70 г вершкового масла, 50 мл олії, 100 г родзинок, 1 пакетик ванільного цукру.
Приготування: підігрійте молоко, розведіть у ньому дріжджі, три столові ложки борошна й одну чайну ложку цукру, залиште в теплому місці на 20 хвилин. До білого кольору збийте яйця з цукром, сіллю і ваніліном, змішайте з закваскою. Поступово просійте в суміш борошно й замісіть тісто. Викладіть його на стіл, поступово вмішайте вершкове масло, потім олію, залиште на чотири години. Залийте родзинки окропом, дайте підійти. Промісіть тісто ще раз із родзинками. Змастіть маслом чашу мультиварки, викладіть у неї тісто. Увімкніть підігрів на 20 хвилин, після чого дайте тісту протягом 40 хвилин піднятися. Випікайте 90 хвилин.

Віолета СКРИПНІКОВА
Богдан Шевченко, 22.04.2019, 14:37212
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<червень