×

12 секретів приготування ідеального борщу

Мабуть, не існує страви, яку в нашій країні любили б більше, ніж борщ. Та й не тільки в Україні, в інших країнах борщ також просто обожнюють. І хоч єдиного рецепту борщу не існує, тому що у кожної господині він свій, в його приготуванні є свої хитрощі, слідуючи яким, страва вийде особливо смачною. Ми вирішили зібрати всі секрети ідеального борщу і сьогодні ділимося ними з вами.

1. Щоб бульйон вийшов ідеальним – наваристим і не надто жирним – найкраще готувати його з двох видів м’яса – яловичини та свинини. Ну і, звичайно, дуже смачним вийде бульйон з домашньої (не магазинної!) курочки.

2. Перед приготуванням м’ясо треба добре промити і залити холодною водою. Саме холодною, тому що в цьому випадку м’ясо віддасть весь свій смак і аромат бульйону.

3. Якщо ми хочемо отримати смачний бульйон, м’ясо потрібно варити на слабкому вогні. Якщо ж, вам важливо, щоб смачним було саме м’ясо, варити його необхідно при сильному кипінні.

4. Щоб бульйон вийшов красивим і прозорим, обов’язково потрібно зняти з нього піну, яка з’являється при закипанні. Якщо ви проґавили цей момент, і піна опустилася на дно, це можна виправити. Влийте в бульйон склянку холодної води, і вона знову підніметься на поверхню.

5. Солити бульйон потрібно за 30 хвилин до закінчення його варіння.

6. Якщо картоплю трохи обсмажити, перед тим, як класти у борщ, то суп вийде ще більш наваристим, смак у нього буде більш глибоким, насиченим і ніжним.

7. Якщо буряк для борщу відварювати в супі, вона втратить свій колір. Спробуйте приготувати його окремо, наприклад, протушкувати або запекти цілком, а потім нарізати соломкою і покласти в борщ.

8. Додайте у заправку ложечку цукру – це додасть борщу ледь вловиму, але дуже приємну, пікантність.

9. Щоб цибуля і морква зберегли свій колір і аромат, краще їх не обсмажувати, а пасерувати – томити на дуже повільному вогні, щоб цибуля стала прозорою, а морква – м’якою.

10. Наприкінці варіння покладіть в борщ нарізаний соломкою солодкий перець, це додасть його ароматнішим і кориснішим, адже перець дуже багатий вітамінами.

11. Перед подачею накрийте борщ кришкою і дайте йому настоятися протягом півгодини (а краще – ще довше).

12. Зараз мало хто додає в борщ заправку з сала та часника, і даремно! Вона надає страві особливу пікантність. У класичному варіанті українського борщу така заправка – обов’язковий елемент. Отже, шматочок свіжого свинячого сала потрібно пропустити через м’ясорубку, потовкти у ступці часник з сіллю, а потім гарненько все розтерти. Якщо ви зовсім не любите сало, то додайте лише перетертий з сіллю часник.

Ну, і наостанок – рецепт автентичного українського борщу. Отже,

СПРАВЖНІЙ УКРАЇНСЬКИЙ БОРЩ

300 г свинини
300 г яловичини
300 г буряка
400 г капусти
500 г картоплі
1 морква
1 цибулина
1 болгарський перець
100 г томатної пасти
1 ст. ложка цукру
Сіль, перець, лавровий лист, корінь петрушки – за смаком

1. Зварити бульйон, м’ясо вийняти, бульйон процідити.
2. Буряк нарізати соломкою, посипати сіллю і протушкувати на жиру, зібраному з м’ясного бульйону. Додати томатну пасту, цукор і протушкувати все до напівготовності.
3. Цибулю та коріння нарізати кубиками, моркву – соломкою, спасерувати з жиром на сковороді.
4. У бульйон покласти нарізану кубиками картоплю, коли він закипить, додати приготовані овочі. Через 10 хвилин додати нашатковану капусту, ще через 5 – нарізаний соломкою солодкий перець.
5. Готовий борщ заправити салом, розтертим з часником і зеленню, довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися протягом півгодини.
6. За бажанням, в борщ можна додати нарізане шматочками м’ясо з бульйону.

Не забудьте подати до борщу сметану! Смачного!