13 грудня 2018 • № 50 (1534)
Rss  

Правила харчування у спеку

Терморегуляторні процеси в організмі людини значною мірою залежать від характеру харчування і фізичної активності. Ви самі можете регулювати свою теплопродукцію, поводячись правильно. Висококалорійні продукти в процесі травлення і засвоєння дають більшу кількість теплової енергії. А високобілкова їжа (м’ясо) здатна стимулювати сечовиділення, що у поєднанні високих температури і вологості повітря може прискорити зневоднення.

Улітку доцільно віддавати перевагу вуглеводам (фрукти, овочі, крупи). Вуглеводна їжа легше засвоюється, гальмує виникнення перегріву, прискорює адаптацію в спекотному кліматі. Білкові і жирові складові в їжі характеризуються протилежними властивостями. Їх уживання необхідно обмежити до фізіологічного мінімуму.

– Їжу вживайте дещо охолодженою. Найкраща температура продуктів 30 – 35 градусів.
– Страви мають містити достатню кількість вологи і так званої зв’язаної води: фрукти, овочі, ягоди, окрошка, різноманітні овочеві чи фруктові супи, зелені салати.

– Їжу краще вживати невеликими порціями, щоб не викликати значного припливу крові до органів травлення і не перевантажувати організм.
– Після значного прийому їжі краще відпочити у прохолоді і не займатись фізично.

– У жодному разі не вживайте алкоголевмісні напої, навіть слабоалкогольні! Алкоголь негативно впливає на процеси терморегуляції організму.
– Не вживайте речовин, які підсилюють потовиділення і тим чи іншим способом впливають на роботу систем теплорегуляції організму: алкоголю, кави, міцного чаю, сигарет і ліків без припису лікаря.
Наталія Вісич, 08.07.2013, 11:401403
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<листопад