13 грудня 2018 • № 50 (1534)
Rss  

Обережно: кавуни!

– У Полтаві вже кілька тижнів масово продають кавуни. Розумію, що вони ранні, але останнім часом клімат дещо змінився, літо набагато жаркіше.
Може, вони все-таки не такі небезпечні?

Іван Коваленко, м.Полтава

Відповідає практикуючий лікар-терапевт із сорокарічним стажем, завідувачка терапевтичним відділенням м. Полтави, заслужений лікар України Марина Невойт.

– Щорічно на початку липня до лікарів починають звертатись люди зі скаргами на нудоту, блювоту, загальну слабкість, біль у верхній частині живота, що інколи носить оперізуючий характер, інколи підвищення температури тіла тощо… Ви запитаєте, що тут незвичайного? Люди постійно хворіють і звертаються до лікарні… І помилятиметеся. Існує одна сезонна закономірність, від якої й хотілося застерегти полтавців. Так, ви правильно здогадались – це небезпека отруєння нітратами. А сезонна особливість полягає в тому, що саме ранні баштанні – кавун та диня – можуть стати причиною цього. Котрий рік поспіль, незважаючи на роботу органів контролю, до продажу потрапляють кавуни та дині із підвищеним вмістом нітратів. Не впійманий – не злодій! І ми як лікарі бачимо результат їх уживання лише після того, як воно відбулося, і лише на підставі розпитування пацієнта робимо висновок та ставимо діагноз відповідно до симптомів ураження органів… Тобто в одних людей вживання таких кавунів може проявлятись як загострення хронічного панкреатиту – ураження підшлункової залози, в інших – загострення хронічного гастриту – запалення шлунка… Ми лікарі, а не судді тих, кому прибуток важливіший за здоров’я нації.

Головне, до чого я і мої колеги хочемо привернути увагу і застерегти:
• Не купуйте кавуни або дині до початку сезону їх природного визрівання на півдні України або в нашому регіоні. Тобто до другої половини серпня.
• За можливості перевіряйте вміст нітратів за допомогою спеціальних компактних пристроїв нітрат-тестерів.
• Можна спробувати перевірити вміст нітратів у кавуні таким чином: помістіть маленький шматочок кавуна у склянку із кип’яченою водою кімнатної температури. Якщо кавун зблякне, а вода стане рожевою, темно-рожевою або червоною, то не виключено, що у ньому підвищений вміст нітратів.
• Не давайте ранні кавуни дітям і не вживайте їх, якщо ви мати, яка годує дитину груддю. Дитячий організм дуже чутливий до нітратів. Вони вільно проникають до материнського молока і можуть стати причиною захворювання немовляти.
• Не вживайте великої кількості ранніх кавунів. Інакше ризик створення у вашому організмі небезпечної концентрації нітратів зростає.
• Пам’ятайте, що ранні баштанні майже неможливо виростити без нітратовмісних добрив. І для отримання раннього врожаю та прибутку ці добрива можуть бути внесені у надлишковій кількості.

Від лікарів м. Полтави бажаємо вам здоров’я і смачного!

Шановні читачі! Свої запитання надсилайте на адресу редакції: 36000, м.Полтава, вул. Фрунзе, 8, з позначкою «У рубрику «Запитайте у лікаря». Або за тел.: (05322) 509-331, 2-57-76.
Наталія Вісич, 02.08.2013, 11:561697
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<листопад