27 березня 2019 • № 12 (1548)
Rss  

Найкращі продукти для зміцнення імунітету

Часник. Часник відомий протипухлинними, протизапальними та імуностимулюючими властивостями, а фітонциди (леткі пахучі речовини часнику) мають бактерицидні властивості. Часник чистить печінку, відновлює організм після перевантажень і бореться зі стресом. Для зміцнення імунітету корисно їсти часник у свіжому вигляді (у вигляді черемші (пагони часнику) і зубчиками), але багатьох бентежить його запах. Не вживайте часник на ніч, щоб вранці не отримати запах з рота. Після їжі ретельно почистіть зуби, тоді проблема запаху вирішиться.

Імбир. Для стимуляції імунітету застосовують тільки корінь імбиру. Його цілющі властивості відомі ще з часів стародавнього Китаю: ним лікували рани і відновлювали сили воїни. У корені імбиру сконцентровані вітаміни і мінеральні речовини, корисні ефірні олії й особливі речовини, що додають йому специфічного смаку й аромату. У ньому багато вітаміну С, ретинолу і вітамінів групи В. За бактерицидним ефектом він подібний до часнику, але його аромат більш приємний. Імбир стимулює апетит і травлення, нормалізує виділення соку шлунка і жовчі, знімає нудоту і токсикоз вагітних. Чудовий ефект має чай з імбиром, він бореться з інфекціями і стимулює клітини на боротьбу з вірусами. В імбирний чай для посилення ефекту можна додати мед або лимон.

Лимон. Кислий смак лимону викликає велике відділення слини і підвищує апетит. Стимуляція імунітету проявляється за рахунок високої концентрації в лимоні вітаміну С, однак він зберігається у свіжих плодах і соку, а при термічній обробці або тривалому контакті з повітрям руйнується. Тому сік лимона необхідно додавати у воду і тут же випивати, а чай пити, закушуючи лимоном.Якщо в день ви будете з'їдати по шматочку лимона, це дозволить вам отримати заряд бадьорості й порцію вітаміну С для підтримки імунного захисту. Корисно для імунітету пропустити лимон через м'ясорубку або подрібнити у блендері, змішати з медом і їсти цю суміш двічі на день.

Мед. Мед має протизапальну, імуностимулюючу, ранозагоювальну дію та антистресовий ефект. Мед буває різних сортів, у нього додають трави і ягоди, що підсилює його цілющі властивості в кілька разів. Мед при застуді допомагає швидше видужати, а якщо ви візьмете за правило з'їдати щодня по ложці, будете менше хворіти. Корисно приймати натуральний мед вранці і перед сном, популярний мед зі звіробоєм, малиною і лимоном, липовий мед. Ослабленим і виснаженим людям корисно поєднувати мед з волоськими горіхами, кеш’ю і сухофруктами – курагою, родзинками і чорносливом.

Кефір. Кефір застосовують при виходжуванні ослаблених і хворобливих дітей, людей з частими застудами та хворобами травлення. Кефірний грибок має властивість поліпшувати травлення і підтримувати захист кишечнику від проникнення в нього мікробів. За рахунок кальцію і вітаміну D він зміцнює кістки, допомагає кровотворенню, стимулює синтез захисних антитіл у крові і боротьбі з вірусами. Пийте свіжий кефір, який має короткий термін придатності і живу мікрофлору. В ідеалі необхідно взагалі робити добовий кефір дома із закваски та незбираного молока, і через добу з моменту сквашування пити його по склянці на ніч. У такому кефірі користь для імунітету максимальна.
Оксана Ханас, 30.09.2014, 14:202118
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<лютий