×

Інклюзія сьогодні-це модно!

Хочу поділитись думками з цього приводу. Те, що займатися темою інклюзії модно, на мою думку, добре. Це означає, що все більше людей задумаються над тим, що всі люди рівні і у всіх повинні бути  рівні можливості.  З іншого боку, є загроза, що «модність»  ця буде використовуватися більше для піару чи заробляння на  цій темі коштів.

Так вийшло, що вже не один рік працюю в цій темі з різними організаціями, реалізуючи різні проекти. Разом з Іриною Твердохліб, Наталією Московець провели не один спільний західної людей з інвалідністю у Дендропарку. Постійна допомога Центру реабілітації дітей з інвалідністю та комунікація з батьками цих діток, допомога їм. Це і фонд «Карітас», з яким організовували ряд  заходів, спрямованих на соціалізацію людей з інвалідністю, благодійні заходи і на підтримку сімей, в яких сонячні дітки. Це і ГО «Зернятко». Разом встановлено перший у Полтаві інклюзивний майданчик. До речі, у частини мешканців це викликало протест, бо чому їхні «нормальні діти» повинні гратися з «інвалідами». Такі прояви – не рідкість у нашому суспільстві. Тому тему інклюзії просто необхідно піднімати на рівень дії. Дієвою є моя робота разом із ГО «Ділові Українські Жінки у Полтавській області». Саме ця організація, яка об’єднала активних жінок, хоче створити інклюзивне мислення у суспільстві: сприймати людей з інвалідністю як громадян, як клієнтів, як працівників.

Для цього ми створили Інклюзивний проект Доступ, який включає підпроекти:

1. Доступна робота.

Метою підпроекту є допомога людям з інвалідністю та підприємцям у налагодженні комунікації. Адже одні шукають роботу і хочуть бути потрібними, інші шукають людей з інвалідністю, бо згідно законодавства зобов‘язані працевлаштувати таких. Часом вони просто не можуть знайти одне одного. Якраз в цьому ми допомагаємо і тим, і іншим.

2. Доступна освіта

Тут вважаю, що зроблені певні кроки з боку держави. Але знову ж таки, необхідно змінювати свідомість вчителів, чиновників, щоб швидше відбувалась адаптація дітей з інвалідністю в соціумі.

3. Доступна гостинність.

Ініціатива належить Катерині Бабич, яка започаткувала у своїй кав‘ярні навчання персоналу жестовій мові та запровадила використання шрифту Брайля.

4. Доступна діагностика

Разом із Андрєєвою Юлією проведено перший в Полтаві інклюзивний форум.  За результатами заходу заплановано діагностику дітей спеціалістами  її дитячого закладу.

5. Доступне дозвілля

Допомагаємо Новосанжарському будинку-інтернату організовуючи дозвілля  дівчат, які в ньому проживають.

І ще багато заходів, описати які неможливо в одній статті.

Закликаю всіх до активності та небайдужості.

Поширимо інклюзивне мислення разом!