×

ОРЛАМИ ОРАНО

На моєму письмовому столі постійно лежить одна або дві книжки Євгена Гуцала, він – мій, якщо можна так висловитися, хрещений батько в літературі. Ось і зараз біля мене книжка його оповідань і повісті «Орлами орано». А, дійсно ж, поле української літератури оране орлами – могутніми майстрами слова, які високо літали в небесах людської думки, і глибоко орали поле української літератури, вирощуючи дорідне колосся рідного слова.

У цій когорті у високості витає і Євген Пилипович Гуцало – автор більше двохсот оповідань, 20 повістей, кількох романів, 3 поетичних збірок, книжок для дітей і публіцистики. Про таких Михайло Коцюбинський висловився: «Має трохи інші очі, ніж люди, і носить в душі сонце, яким обертає дрібні дощові краплі у веселку, витягає з чорної землі на світ Божий квіти і перетворює в золото чорні закутки мороку».

Від часу його раптової смерті кожного дня поминаю в молитовних правилах, а на службах виймаю часточку за спокій душі. І це робитиму постійно до останнього дня свого життя. “Володю любий, щастя й добра твоєму талантові! Євген Гуцало”, – так він підписав мені одну із своїх книжок 15 листопада 1985 року! Наче благословив у велику літературу!

До речі, моя єпископська хіротонія відбулася 15 листопада 2009 року.