×

1 ГРУДНЯ – ДЕНЬ НЕВРОЛОГА

Неврологія – це розділ медицини, що займається насущними питаннями виникнення специфічних захворювань центральної і периферичної нервової системи людини і досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань. Радикуліт і остеохондроз, невралгії і неврози, енцефалопатії і безліч інших відхилень вимагають професійного, своєчасного і комплексного лікування.

Як самостійна галузь медицини неврологія існує тільки  з 1869  року, коли вперше професор О.Я.  Кожевников організував кафедру неврології. До того вона була однією з частин психіатрії та терапії.  Але тепер неврологія є однією з найбільш затребуваних спеціальностей медицини.

Навряд чи варто акцентувати увагу на актуальності цієї професії – як свідчить медична статистика, число пацієнтів, що страждають неврологічними захворюваннями, росте неухильно, причому всюди. У цьому, звичайно, винен і прискорений ритм сучасного життя, стреси, викликані соціальним і виробничим середовищем та екологічні чинники. Проте, багатьом з них запобігти можна, якщо своєчасно відвідувати невролога і дотримуватися порад відносно здорового способу життя.

Важливість здоров’я нервової системи беззаперечна. Вона керує діяльністю органів, забезпечує зв’язок усіх частин організму в єдине ціле.

Як і кожна галузь медицини, неврологія має свої особливості

– Іноді люди плутають невролога, психотерапевта, психіатра… Власне, невролог займається захворюваннями нервової системи – центральної, периферичної. Ідеться про головний мозок, спинний мозок, а також периферичні нервові волокна. Невролог лікує інфекційні захворювання (енцефаліти, менінгіт), травматичні ушкодження (струс, забій мозку), судинні захворювання (ішемічні та геморогічні інсульти), хронічні прогресуючі хвороби нервової системи (розсіяний склероз, міастенія та ін.), захворювання периферичної нервової системи (неврити) та ін.

Найбільше звернень до невролога– і з приводу судинних захворювань

Часто пацієнти не звертають увагу на свою хворобу, не приймають вчасно ліки, не контролюють артеріальний тиск, ведуть нездоровий спосіб життя. У результаті це призводить до таких ускладнень, як інсульти,  що і лікує невролог.

Кожен п’ятий наш співвітчизник помирає від інсульту, а кожен шостий стає інвалідом. Тому кожен громадянин має знати прояви інсульту: раптове виникнення слабкості або онімінні в частині обличчя та/або в кінцівках, розлад здатності говорити чи розуміти сенс зверненої мови, запаморочення, гостре порушення координації. Такі симптоми мають спонукати пацієнта зателефонувати в швидку медичну допомогу, звернутися до фахівця. Дуже важливу роль тут відіграє саме швидке звернення до лікарів. Перші хвилини часто визначають прогноз розвитку хвороби. Своєчасне розпізнавання перших симптомів інсульту і якісна медична допомога здатні зберегти людині життя і забезпечити можливість 100% подальшої реабілітації. Особливу роль відіграє так зване терапевтичне вікно, час, за який треба встигнути провести тромболізис– внутрішньовенне введення препаратів, що розчиняють тромб у перші 4,5 години після появи симптомів інсульту. Тромболізис сприяє відновленню кровотоку і до 27% підвищує шанси пацієнта вижити і уникнути інвалідності. Важливим фактором профілактики інсультів є  контроль артеріального тиску, цукру крові, рівня холестерину, ведення ЗСЖ.

Головний біль – один із найпоширеніших симптомів порушення роботи центральної нервової системи

Біль голови є дуже поширеною скаргою, що може свідчити про різні захворювання: лор-органів, захворювання шлунково-кишкового тракту, артеріальну гіпертензію. Щоб вилікувати такий біль, слід знати причину його та усунути її. Найбільш частим є головний біль м’язового напруження (70%), коли відчувається дискомфорт в скронях, і ніби щось стискає голову. Виникає такий біль у результаті напруження м’язів голови, наприклад, тривалій роботі за комп’ютером. Інший різновид болю голови — судинний. Відчуття, ніби в голові щось пульсує. Він буває однобічний і часто є симптомом такого захворювання як мігрень.

Коли треба звернутися до невролога?

До лікаря треба звертатися:

– якщо біль голови змінює свій характер ( став більш потужнішим і таким якого раніше не було) або триває понад 72 годин, то це є сигналом про небезпеку; – окрім болю голови  турбує порушення зору, мовлення, слабкість в кінцівках, наявні судоми;

– якщо одночасно з головним болем підвищується температура тіла, важко рухати шиєю; біль голови виникає при найменшому фізичному зусиллі, при цьому є блювота, але не нудить. При таких симптомах зволікати з візитом до лікаря не варто.

Дуже небезпечним є зловживання анальгетиками. Не можна приймати анальгетики щодня – це приведе до зворотного ефекту і біль буде турбувати вже від самих медикаментів. Натомість треба звернутися до лікаря.

Коли достатньо застосовувати консервативну терапію, а коли не обійтися без оперативного втручання?

Якщо йдеться про остеохондроз хребта та кили міжхребцевих дисків то тут усе залежить від того, чи стискає ця кила нервовий корінець. Якщо пацієнт приймає протизапальні знеболюючі препарати протягом 6 тижнів і вони не є ефективними, то розглядається питання про оперативне втручання. Є термінові покази до оперативного втручання. Наприклад, якщо у хворого спостерігаюся порушення сечовипускання та дефекації, відчувається м’язова слабкість або оніміння у кінцівках. Саме завдяки праці неврологів вдається не лише відновити здоров’я пацієнта, але  і повернути втрачену працездатність.  

Олена Вірьовка, завідувачка неврологічним відділенням КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В.Скліфососвського ПОР»