×

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Нині всі стурбовані проблемами, пов’язаними з пандемією коронавірусу, але не слід забувати, що поріг ХХІ століття людство переступило з такою особливо небезпечною, смертельною для людини хворобою як ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і його кінцевою стадією – СНІД ( синдром набутого імунодефіциту).

Всесвітня організація охорони здоров’я констатує: понад 50 мільйонів жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, понад 20 мільйонів – вражені СНІДом, 16 мільйонів – померли… Кожного дня у світі інфікується 15-16 тисяч осіб, переважно молодого віку. Однак людство, як і багато років тому, не хоче всерйоз сприймати той факт, що ми живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.

На жаль, Україну визнано державою, яка від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі постраждала найбільше.

1

Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. СНІД несе реальну смертельну загрозу людству. Це інфекційне захворювання здатне за 10-20 років поставити рід людський під загрозу вимирання. Тому про нього потрібно знати все, щоб убезпечити себе і своїх близьких, а також допомогти тим, кого ще можна врятувати.

На сьогодні єдиним дієвим засобом боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу та її наслідками є профілактика захворювання, яка спрямована на попередження передачі вірусу імунодефіциту від інфікованої людини до здорової.

Найбільш поширеними шляхами передачі інфекції є статевий, парентеральний (ін’єкційний та інструментальний), вертикальний (від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів, при грудному вигодовуванні).

Слід пам’ятати, що ВІЛ-інфекція не передається контактно-побутовим шляхом (через спільний посуд, постільну білизну, при рукопотисканні, обіймах, в громадському транспорті тощо); через повітря під час кашлю або чхання; через слину, сльози, піт; через воду або їжу; через тварин, при укусах комах тощо.

2

Всі люди повинні мати основи знань як захистити себе, своїх партнерів, свою сім’ю від ВІЛ-інфекції. Ці знання складають основу нормальних повсякденних соціальних контактів з ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД.

НЕОБХІДНО:

  • утримуватися від статевих контактів з випадковими партнерами і особами, які вживають наркотичні засоби;
  • виключити вживання ін’єкційних наркотичних засобів;
  • донорам крові, органів і тканин перевірятись на наявність антитіл до ВІЛ-інфекції;
  • обережно ставитися до проведення певних косметичних процедур з можливим пошкодженням шкірних і слизових оболонок (манікюр, педикюр, гоління, татуювання тощо);
  • використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни (засоби для гоління, зубні щітки, ножиці);
  • використовувати індивідуальні засоби захисту (рукавички, халати тощо) при роботі з біологічними рідинами і інструментарієм;
  • вагітним жінкам необхідно обов’язково обстежуватись на ВІЛ/СНІД.
3

Необхідно завжди пам’ятати і знати, що значно простіше уникнути ВІЛ-інфікування, ніж вилікувати СНІД.

Цей допис підготували бібліотекарі бібліотеки-філіалу №7.