×

14 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗОРУ

Щорічно, у другий четвер жовтня, весь світ відзначає міжнародний День зору! Дата була ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), щоб привернути увагу до проблем зору та розвитку офтальмологічних захворювань.

Цей день відзначають з метою привернення уваги громадськості до проблеми сліпоти, порушення зору у дітей та їх реабілітації. Крім того, він є основною подією глобальної ініціативи з профілактики  сліпоти «Бачення 2020: право на зір», створеної Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міжнародним агентством  з профілактики сліпоти.

За останні роки збільшилась кількість порушень зору внаслідок розвитку короткозорості, астигматизму, тощо. Так,  серед дитячого населення поширеність короткозорості складає від 30 % до 50 % серед усіх захворювань очей. Користування гаджетами, недотримання зорової гігієни, недостатній рівень обізнаності та просте невиконання правил роботи за ПК – основні причини ситуації.

Рекомендацій, які допоможуть зберегти хороший зір.

1. Ведіть здоровий спосіб життя. Звучить легко, проте інколи так складно дотримуватись збалансованого харчування. Включіть у свій раціон продукти, що містять вітаміни А, С, Е і рибофлавін та Омега -3 кислоти.

2. Контролюйте час, проведений за комп’ютером. Не рекомендується перебувати за монітором довше 2 годин без перерви. Робіть паузи у роботі кожні 30 хвилин, особливо якщо ви постійно працюєте за комп’ютером. 4 години – для дорослих, дітям – 20-40 хвилин у день.

3. Паління збільшує ризик розвитку захворювань ока і посилює сухість слизової оболонки ока.

4. Викиньте старий набір для макіяжу очей, адже його термін придатності – 3 місяці.

5. Займіться спортом. Запишіться у спортзал або ж виходьте на ранкову пробіжку у найближчий парк.

6. Носіть лише правильно підібрані сонцезахисні окуляри.

7. Дізнайтеся, чи не впливають інші захворювання на стан ваших очей. Наприклад, високий артеріальний тиск і діабет є факторами ризику захворювань очей.

8. Проходьте профілактичні огляди у офтальмолога щороку.

Завдяки зору людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ, необхідної як для повноцінного існування та орієнтування, так і для естетичного сприйняття світу, реалізації прагнень.

Все про “дзеркало нашої душі” – очі – знають лікарі-офтальмологи. Сьогодні завдяки сучасному рівню знань і технологій можна запобігти близько 80% очних захворювань, приблизно стільки ж піддаються лікуванню. Однак, несвоєчасна діагностика може привести до незворотної втрати зорових функцій.

Турбуйтеся про здоров’я своїх очей вчасно!

Ольга Солянник, лікар-офтальмолог дитячий  КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня Полтавської  обласної ради»