×

У медиків і експертів немає єдиної думки щодо того, як Великдень і травневі свята вплинуть на епідситуацію в країні

Україна наблизилася до рекордної межі в 20 тисяч нових випадків COVID-19. Майже половина регіонів опинилася в “червоній” зоні карантину. Рівень госпіталізації залишається в межах норми тільки у чотирьох областях. Загальна завантаження ліжок по країні становить орієнтовно 60%, обладнаних киснем – майже 57,5%.

У медиків і експертів немає єдиної думки щодо того, як Великдень і травневі свята вплинуть на епідситуацію в країні.

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко вважає, що святкування Великодня цього року може відбутися в онлайн-форматі, як і в минулого року.

У церквах і храмах регіонів, де діє більш жорсткий карантин, вже існують певні обмеження (наприклад, не більше 1 людини на 10 кв. метрів площі приміщення).

Однак на період Пасхи священнослужителі можуть просити пом’якшити обмеження, тому в питанні проведення великодніх свят належить знайти найоптимальніше і компромісне рішення, розповів Ляшко в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Зараз нам потрібно досягти компромісу: у нас діють обмеження – одна людина на певну кількість квадратних метрів – і спробуйте когось не пустити на Великдень до храму. Питання в тому, як це правильно все організувати. Тому ми хочемо, щоб хтось був в храмі, але з дотриманням усіх обмежень, а хтось має залишитися зовні. Плюс можливий формат Великодня онлайн, який був минулого року», – сказав Ляшко.

Рішення щодо формату та переліку обмежень на свята у МОЗ планують напрацювати протягом тижня. Закривати храми на Великдень влада поки що не планує, але діалог з релігійними організаціями та їхніми лідерами буде «важким», прогнозує головний санлікар.

У медиків і експертів немає єдиної думки щодо того, як Великдень і травневі свята, які цього року збігаються, вплинуть на розвиток ситуації з коронавірусом у країні.

Низка з них вважає, що масові гуляння не призведуть до зростання захворюваності, аргументуючи таку точку зору досвідом минулого року. Їх опоненти переконані: якщо до травня Україна вийде на «плато пандемії», численні контакти на свята можуть спровокувати новий спалах.