×

Андрій Матковський: «Я не новий, але точно добрий і перевірений часом!»

– Андрію Всеволодовичу, ви завжди заявляли, що на місцях має бути якомога менше політики і якомога більше конкретних справ. Однак ви очолили міську організацію «Батьківщини»?

– Якраз свою позицію в цьому плані і хочу роз’яснити, звернувшись до полтавців, які голосували свого часу за мене, які мене знають… Звісно, на мою думку, у міській раді мало б бути якомога менше політики, а ще краще, якби її там не було зовсім. Тому вибори до місцевих рад краще було б проводити за мажоритарним принципом, аби люди обирали конкретних людей, а не представників тих чи інших партій. Саме тоді депутати були б підзвітні виключно своїм виборцям. А відтак інтереси громади ставали б вищими за інтереси партій і вказівок партійних лідерів. Але, на жаль, ще 2015 року виборче законодавство змінилося, зараз внесено ще зміни і врешті-решт тепер навіть у селах будуть обирати депутатів за партійним принципом. Тому підкреслюю, що сьогодні Андрій Матковський як громадянин не може себе висунути ні в депутати міської ради, ні кандидатом на посаду міського голови. Це мають право робити виключно партійні осередки. Тож, ухвалюючи це непросте для себе рішення, я зробив особистий вибір на користь тих, кого добре знаю по спільній роботі. Серед них і Юлія Володимирівна Тимошенко. Ясна річ, нема нічого ідеального, але партія «Батьківщина» мені близька і зрозуміла передусім своїми програмними цілями і за роки своєї діяльності вона зарекомендувала себе командою професіоналів.

Партія завжди тримала і тримає центриську позицію. Загалом же я не звик махати партійними прапорами, а вважаю, що головне – це конкретні справи. Тому вулиці краще будувати і ремонтувати, а не перейменовувати їх.

Відтак я зроблю все від мене залежне, аби наша команда у міській раді не займалася політичною діяльністю, а вирішувала проблеми міста. Тому закликаю полтавців, аби й вони обирали людей не за партійною приналежністю, а враховували професіоналізм, досвід, програмні цілі. Отже, перш ніж подивитися у бюлетені в графу «Партійність», звернуть увагу передусім на особу самого кандидата. Голосувати не емоціями, а розумом!

 – Останні вибори до Верховної Ради якраз і показали, що виборці здебільшого віддали голоси за партійний бренд, а не за конкретних людей. А сьогодні є певні розчарування….

– І я ж про це! Сподіваюсь, що люди за цей час зрозуміли, що «нові обличчя» самі по собі нічого не варті, якщо нема певних професійних навичок і досвіду роботи. Ми маємо розуміти, щоб стати ефективним директором заводу, треба попрацювати звичайним майстром, начальником цеху, заступником головного інженера і так далі. А ми свідки того, що люди без досвіду стають міністрами чи губернаторами! І в результаті на виході немає позитивних змін, а одні лише обіцянки та піар. Це ж саме стосується і нашого міста і міської ради. Депутатами, керівниками у  міськвиконкомі повинні бути виключно професіонали, які мають досвід управлінців.

– Що в цьому плані ви можете сказати про свою команду?

– Це сильна команда. З часом ми її представимо офіційно, а поки що лише скажу, що більшість наших людей полтавці вже знають за добрими справами, які вони роками роблять на своїх округах. Підкреслю, що на відміну від інших партій,  наша команда має постійний зв’язок з виборцями, організовує ремонти будинків, тротуарів, будівництво водогонів, спортмайданчиків, влаштовують свята для ветеранів та дітей. Разом з тим з’являться у нас і нові обличчя – молоді, активні люди.

–Дуже багато людей у нас завжди сподівається, що прийде якийсь добрий новий дядя і в усьому наведе лад, причому не маючи навіть конкретної програми…

– Я може і не зовсім новий, але точно добрий і перевірений часом. Пригадайте, якою була Полтава ще років 10-15 тому: чистенька, красива, програма «Місто без околиць» працювала, комунальні служби діяли ефективно, а в самому міськвиконкомі вікна горіли допізна, бо чиновники теж працювали не «від і до», а на конкретний результат. Тому полтавці знали, що сюди можна прийти з будь-якою проблемою і сподіватися, що її буде розв’язано. А скільки цікавих заходів відбувалося: День міста на стадіоні, «Свято сала», «Свято Галушки», Парад на 9 травня і так далі. Тож Полтаву не оминали і президенти, і прем’єри, завжди ставлячи за приклад іншим.

 – Не кажучи вже про гостей з інших міст, які, повертаючись додому, неодмінно хвалилися: «А от у Полтаві!..». Куди все це поділося?

– Це, якраз результат того,  що у 2010 році люди клюнули на «нове обличчя». Але одна справа займатися меценацтвом, а інша –  організувати роботу в місті та зібрати команду. Як можна було ліквідовувати ЖЕДи, звільнити половину двірників і, насамкінець, як можна було зупинити програму «Місто без околиць»? Натомість, розпочали «гігапроєкти», як, наприклад, басейн в авіамістечку, який вже будується 10 років, і ще досі незавершений. Обіцянок було багато, а реально ніхто нічого не робить. Звідси й результат.

– Чи можна зараз уже говорити конкретно про програму вашої команди?

– Можу сказати, що вона зараз на завершальній стадії і створюємо її ми не самі а разом з полтавцям. Відтак наша програма – це не збірник популістичних лозунгів, а конкретний план вирішення проблем у сфері  ЖКГ, медицини, транспорту, освіти, вирішення багатьох інших соціальних питань. Ми повинні дати відповідь на питання: «Якою  полтавці хотіли б бачити Полтаву?». І, виходячи з цього, ми разом з ними  й повинні визначати пріоритети. Тож хочу, аби люди зрозуміли: головне завдання депутатів розподіляти бюджетні кошти за  пріоритетами, які визначають полтавці, а не чиновники в кабінетах.

 – Держава у свій час все зробила для того, аби Полтава вже не стала ні індустріальним, ні науковим центром…

– Ось тут держава попрацювала якраз дуже «ефективно», залишивши нам лише руїни багатьох заводів і фабрик. Свого часу, залучивши громадськість, підприємців, науковців, міжнародну спільноту, ми розробили «Програму інтегрованого розвитку міста 2030» і відповідно до неї майбутня Полтава – це «Полтава туристична». У нас цікава історія, цікаві культурні і історичні пам’ятки, прекрасні музеї, чудові зразки архітектури, унікальна кухня, природа… Тобто потенціал є! Тому з одного боку ми маємо покращити під цю ідею нашу інфраструктуру, яка б працювала і на гостей, і на самих містян, а з іншого – створити привабливий інвестиційний клімат, аби сюди заходили кошти інвесторів, і створювались нові робочі місця.

Наведу такий приклад. Коли 11 років тому ми відзначали 300-річчя Полтавської битви, у місті спостерігалася рекордна кількість туристів. Так от, тоді за тиждень підприємці «наторгували» більше, ніж за весь попередній рік! Ось вам і відповідь, як і куди ми маємо рухатися. А це зачіпає діяльність багатьох галузей – від транспорту до розвитку інфраструктури і забудови міста. Вистачить роботи не одному поколінню полтавців. Тим паче, що тепер це реалізовуватиметься уже в рамках об’єднаної територіальної громади.

Буває дивно, коли ми, місцеві, весь час критикуємо наше місто, а ті, хто вперше приїздить сюди, хвалять Полтаву…

– Зрозуміло. Бо туристи зазвичай бачать, так би мовити, лише фасад, а самі полтавці змушені  ходити поруйнованими та неосвітленими тротуарами на околицях, і їздити пошарпаними маршрутками та годинами чекати їх десь на віддалений зупинці,  не мати належних умов для занять спортом та відпочинку для молоді.

Пригадую, свого часу кожна сесія міської ради спершу розглядала якесь стратегічне питання чи програму, а вже потім так звані технічні…

– Це ще одне свідчення, що нема системності в роботі міської влади. Ви пам’ятаєте, щоб останні роки з громадськістю обговорювався та погоджувався бюджет міста, визначалися пріоритети, як це було при Кукобі та Матковському? Нині сесія зібралася, питання один, два, три, …сорок три, а глобальні напрямки розвитку міста весь час залишаються за бортом.

 – Незабаром ми відзначатимемо головне свято країни – День незалежності. Робота роботою, але здається, що останнім часом ми й святкувати якось розучилися…

– Що говорити, коли і День незалежності, і День Перемоги та інші наші визначні свята і дати у місті проходять якось буденно, я б сказав, для галочки. Хочу нагадати, що Полтава свого часу небезпідставно вважалася одним із кращих міст України, духовною столицею , до нас їздили переймати досвід. І це треба відроджувати,  доганяти інші міста, рухатися вперед. Я впевнений, це зможе зробити єдина надійна команда – команда Андрія Матковського «Батьківщина»!