×

Андрій МАТКОВСЬКИЙ:«Ситуація в міській раді не фонтан…»

23 вересня полтавці відзначили 76-ту річницю вигнання нацистів з Полтави та 1120-ту  річницю міста. Однак після святкування у громади лишилися змішані враження від запропонованої програми заходів. Кореспондент «ПВ» попросив міського голову 2006–2010 років, голову найбільшої фракції в міськраді Андрія Матковського дати власну оцінку цьогорічному святкуванню Дня міста. А також розпитав про політичну ситуацію в місті.

– Андрію Всеволодовичу, Полтава відзначила свій день народження, а як ви відсвяткували 1120-ту річницю міста?

– Я відсвяткував гарно в нашому прекрасному місті, разом з ветеранами, полтавцями, друзями. Але як підійшли до організації цього свята представники міської влади, у багатьох полтавців, як і в мене, виникають запитання. І перше – чому тільки окремі ветерани отримали подарунки? Ми добре пам’ятаємо, як Полтава святкувала 1100 років при Анатолію Кукобі. Я думаю, що не забули, як святкували ми 1110-ту річницю міста у 2009 році при міському голові Андрію Матковському. Тоді полтавців вітали і прем’єр-міністр, і президент. Ми приймали різні делегації, а найголовніше, що збирали все місто на стадіоні «Ворскла». На святкування приходило понад 30 тисяч полтавців. Була чудова концертна програма за участі зірок світової та всеукраїнської естради: гуртів «Боні М», «Самоцветы», «Фристайл», народної артистки України Ніни Матвієнко та багатьох інших. У цей день свого часу відкривалися і підземні переходи, і нові поліклініки, і палаци культури. У 2009 році ми разом із прем’єр-міністром вручали ордери та ключі в будинки за програмою доступного житла. Також до дня міста купувалися новенькі тролейбуси та автобуси. Причому міський бюджет тоді був у десятки разів меншим.

– Ну чому ж? Цього року до Дня міста відкрили прекрасний фонтан.

– Біля цього фонтану сьогодні точиться багато дискусій. Насправді його вже давно потрібно було відремонтувати, адже біля нього постійно ходила велика кількість людей на футбольні матчі, у тім числі і європейського значення. Але, на жаль, цей фонтан при нинішніх керманичах Полтави став єдиним подарунком до Дня міста. Крім цього, потрібно було облагородити територію навколо нього, парк. Насамперед влада мала закупити до Дня міста обіцяні нові автобуси, добудувати дитячий садок «Чебурашка» на Леваді, реконструювати дорогу на Сади-2, відремонтувати дахи й під’їзди та зробити багато іншого, на що ми, депутати міської ради, у повному обсязі виділили гроші ще на початку року. І тоді цей фонтан був би вишенькою на торті до Дня міста. А так маємо лише вишеньку за мільйон доларів (25 млн гривень) і тисячі справедливо незадоволених полтавців.

– Ви критикуєте, а чому ж ви як голова найбільшої фракції не впливаєте на всі ці процеси?

– Дуже влучне запитання. Саме через різні бачення цих процесів три місяці тому ми і вийшли з більшості. Адже виник певний конфлікт. За умовами коаліції наша команда несла відповідальність за гуманітарну сферу, фракція «Рідне місто» відповідала за сферу ЖКГ. Свого часу, приймаючи бюджет на 2019 рік, ми врахували майже всі звернення полтавців та зробили поадресну програму по ремонту будинків, доріг, тротуарів, дитячих майданчиків. Ми виділили на це близько 1 млрд грн. Але ще навесні помітили, що заплановані об’єкти не проектуються, не проводяться тендери, а на наші запитання, чому нічого не робиться, представники «Рідного міста» порекомендували нам та полтавцям створювати ОСББ та самим займатися ремонтами дахів та під’їздів. На певному етапі ми зрозуміли: нам не по дорозі! Ми не змогли погодитися з тим, що чиновники від «Рідного міста» ігнорують проблеми полтавців. А як по-іншому можна оцінити те, що зі списку 35 адрес на ремонт покрівель будинків зроблено лише два. З ремонтів під’їздів із 62 виконано лише два. Із ремонтів трубопроводів із 33 виконано тільки шість. Я вже не кажу нічого про ремонт дитячих майданчиків та асфальтування у дворах і на вулицях Шолом-Алейхема та Київське шосе. Із того фінансування, яке було виділено на ЖКГ, реалізовано менше 50%, а на депозиті залишається 470 млн грн невикористаних коштів. Тобто і гроші є вже, а наші вічні проблеми, у тім числі дурні та дороги, залишаються.

– Ви нині в опозиції?

– Ми нині в опозиції до тієї недолугої більшості, створеної на особистісних інтересах, але ми не в опозиції до Полтави та полтавців. Підкреслю, що наша найбільша фракція у міськраді представлена у всіх депутатських комісіях і в опозицію ми пішли не для того, щоб тільки критикувати. Я ще рік тому говорив про необхідність ротації секретаря міської ради, аби ні в кого не «росла корона на цій посаді. На жаль, до моїх слів не прислухались, а Олександр Шамота так і не зміг об’єднати депутатів та організувати належну роботу ради. Тому ми запропонували зробити перезавантаження і секретаря, і всіх заступників міського голови. І в цьому нас до останнього підтримував і Олександр Удовіченко, і його команда. Зрештою вони нас і надурили. Своїх залишили, наших звільнили.

– Як ви оцінюєте нинішню ситуацію в міськраді?

– Якщо коротко: ситуація в міській раді не фонтан. У порушення регламенту вже два місяці не скликається сесія ради. Укотре скажу, що політика, вибори – це не війна, а змагання. І свого часу я спокійно погодився з тим, що створилася нова коаліція, яка взяла на себе відповідальність за місто. Ми на деякий час відійшли в сторону. Але минуло три місяці, і нині можу впевнено сказати, що коаліція створена лише на підставі інтересів окремих осіб – комусь пообіцяли встановити кіоски, іншим – працевлаштувати родичів, ще комусь – виділити квартиру. Така коаліція не буде думати про полтавців.

Тому зроблю все, щоб найближчим часом змінити ситуацію в нашому місті, щоб у міськраді працювали достойні фахівці, незалежно від партійних квитків, адже в нас є єдина партія – це полтавська громада. І ми маємо працювати задля її інтересів.