×

Чому КАТП-1628 досі не закупило нові контейнери для сміття?

На початку 2020 року КАТП1628 скасувало всі конкурси на закупівлю 1270 сміттєвих контейнерів для роздільного збору відходів, збирання змішаного сміття та портальних контейнерів для вивезення негабаритного сміття на 22 млн грн. І це при тому, що тендери проводили протягом дев’яти місяців.

Закупити контейнери для збору сміття міськрада планувала ще рік тому. На це 21 грудня 2018 року депутати виділили 22 млн грн. Мали придбати 70 контейнерів для портального сміттєвоза за 4 млн 340 тис. грн; 300 контейнерів для змішаного сміття – 4 млн 140 тис. грн; 900 контейнерів для роздільного сміття – 13,5 млн грн. Станом на 20 грудня 2019 року депутати міськради не змінили фінансування на ці потреби, виділивши в програмі ЖКГ на 2020 рік фактично таку ж саму суму з бюджету.

КАТП-1628 (комунальне автотранспортне підприємство) – це багатофункціональна служба житлово-комунального господарства. В ідеалі має забезпечувати життєдіяльність міста, надавати різноманітні послуги громадянам, створювати необхідні умови для стабільної роботи всіх підприємств галузі, щоб у полтавських оселях завжди були вода, газ, тепло і світло, у належному стані утримувались площі, вулиці, дороги і мости, парки і сквери, водойми і прибережні зони, житловий фонд та прибудинкові території. Нині ж КАТП-1628 очолює людина Удовіченка Тарас Бойко.

Депутат міськради Віталій Павлій висловив свої припущення, чому чиновники від «Рідного міста» до цього часу не закупили сміттєві контейнери:
– Майже рік проводили тендери і відмовляли переможцям, які не хотіли давати їм відкати у 20%. Уявіть, що від 22 млн грн – це 4,4 млн грн. Тож через жадібність чиновників страждають люди.

Цікаво, що в бюджеті на один контейнер для сміття закладали 62 тис. грн. Пропозиції ж учасників тендерів були значно меншими. Вони коливалися від 20 до 51 тис. грн за одну одиницю. Складається враження, що замовник – КАТП1628 – тягне «свого» підрядника за завищеними цінами. І коли перемагає «чужий», конкурси скасовують.

Зрештою 22 млн грн так і не використали. Ці кошти просто «зависли» в повітрі. А місто не отримало давно вже обіцяних контейнерів. Так, наприклад, жителі Шевченківського району на вулицях Алмазній та Ціолковського продовжують носити сміття за кілька сотень метрів від своїх будинків. Сміттєві ж баки, які обслуговують цей квартал, за невеликий проміжок часу перетворюються на гори непотребу, які приваблюють безхатьків та тварин.

Нині в місті близько 300 контейнерів для роздільного збору сміття. Цього недостатньо, щоб покрити всі райони. Потрібно ще мінімум 900, але у 2019 році нова коаліція так і не спромоглася закупити баки, маючи на це гроші. Чи зможуть чиновники від команди Удовіченка, які відповідають за ЖКГ, виконати ті програми, за які проголосували депутати та виділили на них кошти, у 2020 році, невідомо…