×

Чому розвалюхи стають прикметами «ДУХОВНОЇ СТОЛИЦІ»?

Фото Володимира Сулименка

Представники нашої міської влади часто люблять хвалитися, що Полтава – то “духовна столиця” України, і що нині вони особливо дбають про те, щоб перетворити її ще й у великий  туристський центр європейського масштабу. І що ж саме вони насамперед можуть показати закордонним гостям?

Звісно ж, ті перш за все побажають ознайомитися з центром міста, побувати і на його головному ринку. Ну, розбитими дорогами та сміттям поблизу нього їх не здивуєш, бо вже бачили чимало такого і в інших наших містах. Але їхню увагу, безперечно,  привернуть розташовані неподалік, по вулиці Шевченка кілька розвалюх. Колоритне відразливе видовище! Такого не вдасться подивитися  в інших містах. Та ще й у самісінькому центрі. Неабияка оригінальна принада для туристів. Всі вони кинуться фотографувати  ті купи глини, трухлого дерева та різного сучасного сміття. Мабуть, саме тому, щоб хоч цим привабити закордонних мандрівників,  міська влада вже тривалий час дбайливо і оберігає ці руїни, нічого не робить для того, щоб їх ліквідувати і потурбуватися, аби там були споруджені привабливі сучасні будинки.  

А щоб якось виправдати таке ставлення, то й фігурують пояснення, мовляв, то приватна власність, і господарі не хочуть її позбутися, що там прописано багато мешканців, а місто не в змозі всіх їх забезпечити новим комфортним житлом і т. п. Але все те не що інше як пусті відмовки. Приватна власність у нас не так міцно та надійно захищена, як, наприклад, у США чи в країнах Західної Європи. Але там елементарно вирішуються проблеми із знесенням старих, навіть кількаповерхових будинків, а на їх місці виростають нові, значно вищі і досконаліші. І в нас законодавство теж регулює подібні ситуації. Варто лише його застосувати. Тим паче, що територія, де розташовані ці розвалюхи, вельми приваблива для інвесторів – адже вона в особливо людному базарному місці. Як вигідно там спорудити торгівельний центр! То, можливо, саме в цьому й криється головна причина збереження руїн — за цю привабливу площу чиновники вимагають особливо великі відкати? І поки що не знаходяться бажаючі сунути в загребущі лапи такі величезні гроші.   

Хотілося б почути від компетентних представників міської влади роз’яснення, що ж таки вона робить для вирішення цієї проблеми і коли ж нарешті з центра міста будуть прибрані руїни, що так паплюжать Полтаву в очах приїжджих і перешкоджають перетворенню її хоча б у значний український туристський центр.

                                     Валентин ПОСУХОВ, пенсіонер