×

Чи буде Полтава цієї зими з теплом?

Добігає свого завершення календарне літо, а отже, невдовзі всіх нас чекає поступове зниження температури і прихід осені. Тож усе частіше жителі Полтавської громади замислюються над тим, чи розпочнеться опалювальний сезон 2021/2022 років в обласному центрі та інших населених пунктах області, теплопостачання яких забезпечує Полтавське обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства «Полтаватеплоенерго», своєчасно та на всіх об’єктах.

Щоб отримати відповідь на це та низку інших запитань, редакція «Полтавського вісника» звернулася до технічного директора «Полтаватеплоенерго» Володимира ПАСІЧКА (на фото).

Увага – теплогенеруючому обладнанню й аварійним ділянкам тепломереж

 – Володимире Степановичу, які роботи підприємству необхідно було виконати, щоб забезпечити своєчасний старт опалювального сезону з настанням холодів цього року?

 – Як завжди до початку ремонтного періоду, ми склали плани й графіки підготовки до опалювального сезону. Графік зупинки котелень було узгоджено з органами місцевого самоврядування. Відповідно до цього й проводимо роботи. Нещодавно, наприклад, зупинили дві останні, передбачені графіком, котельні, щоб підготувати їх до роботи в холоди. Дата завершення ремонту по останньому зі згаданих вище об’єктів – 3 вересня, тобто ми розраховуємо, що на початок осені закінчимо всі планові роботи й можна буде оформляти акт про готовність теплового господарства до опалювального сезону 2021/2022 років.

Загалом на сьогодні повністю виконано поточний ремонт понад 70 котелень, що становить майже 90% від загальної кількості. Окрім того, ми відремонтували понад 20 центральних теплових пунктів, а це близько 90% від загальної кількості. Велику увагу серед цьогорічних заходів приділили ремонту теплогенеруючого обладнання та заміні аварійних ділянок мереж теплопостачання. Так, нинішнього літа ми провели ремонт понад 200 км тепломереж, тобто 95% від загальної кількості. Виконали заміну 2,8 км труб у двотрубному вимірі на аварійних ділянках, реконструкцію 510 м теплових мереж із застосуванням попередньо ізольованих трубопроводів, які мають більший термін експлуатації, та майже вдвічі менші втрати теплової енергії при транспортуванні. Наші фахівці відновили теплоізоляцію на 1,9 км теплових мереж, а також на майже 2,5 тис.кв.м поновлено асфальтобетонне покриття, пошкоджене під час розкопок, які проводили для заміни аварійних ділянок. У планах підприємства – заміна ділянки центрального трубопроводу вздовж вулиці Івана Мазепи, біля приміщення виконавчого комітету Шевченківської районної ради. Окрім того, цього року нам вдалося облаштувати резервне електроживлення на найбільшій у Полтаві котельні (на вул. Ціолковського, 36). Це дасть змогу не лише істотно підвищити надійність і безперебійність теплопостачання жителям мікрорайонів Алмазний, Сади-1, Сади-2 та Огнівка, а й зменшити витрати на придбання електричної енергії, що, погодьтесь, дуже важливо з огляду на постійне підвищення її вартості.

– Як показує досвід «Полтаватеплоенерго», суттєво заощаджувати допомагає й осучаснення котелень. Раніше підприємство займалося їх реконструкцією. Чи планується продовжувати таку діяльність?

– 2021-го вперше за кілька останніх років ми змогли повернутися до реконструкції котелень. Нині, наприклад, такі роботи тривають у розташованій на Шведській Могилі, 24, що обслуговує школу, багатоквартирний житловий будинок, Інститут свинарства й агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, а також розташовану неподалік Сампсоніївську церкву. На цій котельні вже встановлено два сучасних енергоощадних котли потужністю 500 кВт кожен із коефіцієнтом корисної дії понад 94%. Ефективність цих котлів майже на 20% вища, ніж у тих, що були до цього. Роботи з реконструкції котельні на сьогодні виконані на понад 70%. Залишилося встановити димову трубу, провести монтаж систем автоматизації та електропостачання. Плануємо зробити все це до 1 жовтня поточного року. Котельня працюватиме повністю в автоматизованому режимі, без постійної присутності персоналу для обслуговування. Цей проєкт, за нашими оцінками, окупиться за два-три роки. Також у планах підприємства – реконструкція центрального теплового пункту «Сади-3» (на Огнівці).

– Скільки плануєте вкласти в модернізацію об’єктів?

– Інвестиційна програма в нас розроблена в розрахунку на фінансування в обсязі 60 млн грн. Але, за попередніми оцінками, більше ніж 10–12 млн грн витратити ми не зможемо. Ті кошти, що передбачені в тарифі на інвестиції (найперше реконструкцію, модернізацію об’єктів «Полтаватеплоенерго»), змушені будемо заплатити як за енергоносії, так і у вигляді заробітної плати у тій частині, що не передбачена чинним тарифом за цінами осені 2018 року. Нині ми застосовуємо саме цей тариф, схвалений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що набув чинності 1 січня 2019 року. На сьогодні він економічно необґрунтований і не покриває собівартості виробництва, транспортування і постачання теплової енергії на понад 40%. Саме це й призводить до отримання так званих «планових збитків» «Полтаватеплоенерго на понад 300 млн грн на рік. Це можна прослідкувати навіть за окремими показниками. Наприклад, плата за розподіл природного газу на сьогодні фактично майже втричі перевищує закладену в тарифі. І в таких умовах, за економічно необґрунтованого тарифу, підприємство змушене працювати вже кілька років. Наслідком цього стало те, що нині «Полтаватеплоенерго» вкрай обмежене в обсягах обігових коштів, які може виділити на ремонти. А ще в нас виникла значна заборгованість за енергоносії та їх розподіл.

Які перспективи?

– Кому ви завинили та якими можуть бути наслідки такої заборгованості? Чи не стане це на заваді своєчасному початку опалювального сезону 2021/2022 років?

– Маємо борг перед нашими колегами, підприємствами-надавачами комунальних послуг. Наприклад, АТ «Полтавагаз» ми завинили за розподіл природного газу майже 55 млн грн. Така заборгованість виникла з об’єктивних причин – у тарифі на оплату послуг із розподілу природного газу було закладено 66 коп., а по факту це майже 2 грн за 1 куб. м. 413 млн грн становить заборгованість «Полтаватеплоенерго» газопостачальній компанії НАК «Нафтогаз України». За цих умов формально як газопостачальна організація, так і розподільна, згідно з чинними нормативними актами, мають усі підстави припинити надання послуг нашій компанії. Із початком опалювального сезону ситуація може погіршитися, адже договір, який НАК «Нафтогаз» нав’язав «Полтаватеплоенерго» і решті підприємств ТеплоКомунЕнерго України, фактично передбачає щомісячну попередню оплату за весь необхідний обсяг природного газу. В опалювальний сезон сума такої передоплати вимірюється сотнями мільйонів гривень на місяць. За нашими розрахунками, у жовтні розмір попередньої плати може сягнути 100 млн грн. Зрозуміло, що таких коштів у нашого підприємства просто немає, тож у постачальника блакитного палива можуть бути всі підстави припинити газопостачання «Полтаватеплоенерго».

Водночас зазначу, що станом на кінець літа жителі Полтави та інших населених пунктів, які обслуговує наше підприємство, завинили нам за вже надані їм послуги з централізованого теплопостачання та постачання гарячої води близько 287 млн грн. Це значні кошти. Якщо хоча б частину з них споживачі могли погасити вже тепер, ми, звісно, отримали б додаткову можливість покращити ситуацію, зокрема збільшити фінансування кампанії з підготовки до зими.

– За таких умов чи достатньо тих робіт, які вже виконало й виконує підприємство, аби стверджувати, що до нового опалювального сезону «Полтаватеплоенерго» буде повністю готове?

 – Ми робимо все, щоб підтримати теплове господарство в нинішньому стані, таким, що працює. Єдине, чого, мабуть, нам не вдасться уникнути, – це збільшення кількості аварійних ситуацій. Вона прямо залежить від обсягів замінених теплових мереж. Якщо в кращі часи наше підприємство могло щороку виконувати повну заміну до 20 км (у двотрубному вимірі) трубопроводів теплопостачання, то цього року будемо намагатися перетнути позначку у 5–6 км. Іще на початку ремонтної кампанії, відповідно до бюджету «Полтаватеплоенерго», на підготовку до холодного періоду було заплановано близько 49 млн грн. Станом на сьогодні вдалося акумулювати та спрямувати на ремонтну кампанію близько 25 млн грн. Це більш ніж 50%. Скоріше за все, той обсяг коштів, які планували, нам не вдасться залучити на ремонти. Проте, вважаю, що обсяг робіт, які вже виконали та виконуватимуть наші фахівці до приходу холодів, буде достатнім для того, аби розпочати опалювальний сезон своєчасно по всіх об’єктах. Навіть попри те, що наразі на підприємстві виникла критична ситуація з кадрами.

Середня заробітна плата в нас у Полтаві неконкурентна – нижча, ніж у середньому по промисловості, ніж у будівництві. Це призводить до того, що постійно йде відтік такого висококваліфікованого персоналу, як зварники, машиністи екскаваторів, автокранів, інженерно-технічні працівники. І знайти робітників на вакантні місця з нашими зарплатами майже неможливо. Нині, наприклад, із п’яти наявних на підприємстві екскаваторів на об’єкти можуть виїхати тільки два. Решта – справні, готові працювати, але… Є в нас і роботи, які потрібно виконати, зокрема аварійні пориви після гідравлічних випробувань ще до цього часу не всі ліквідовані – але за кермо сідати просто нікому!..

– І все-таки ми зможемо говорити про готовність «Полтаватеплоенерго» до опалювального сезону 2021/2022 років?

– Так. Закінчення робіт із поточного ремонту планується на початок вересня, тобто, умовно кажучи, уже на початку осені ми будемо готові до опалювального сезону. Однак на 100% підтвердити готовність теплового господарства можна буде лише тоді, коли відбудуться пробні топки. Традиційно ми проводимо їх наприкінці вересня – на початку жовтня.

Світлана ПАНЧЕНКО