×

Чи жіноче це діло – бути депутатом?

8 Березня не втрачає своєї актуальності. Щорічно в цей день жінкам дарують квіти та цукерки з неодмінними побажанням завжди бути ніжними, чарівними та прекрасними. Проте в сучасних реаліях українська жінка здатна успішно реалізувати себе у будь-якій сфері, від суто жіночої до військової, правозахисної чи політичної. Тож напередодні свята ми поспілкувалися з депутатом Подільської районної ради з команди Андрія Матковського Світланою Шепель, яка, крім політичної діяльності, понад 35 років працює у б’юті індустрії. Жінка не визнає поняття «слабка стать» та за кілька років навела лад на своєму окрузі.

– Не боюся нічого – ані труднощів, ані викликів долі. Навпаки, це додає мені азарту та бажання перемагати обставини. Такою мене виховала сім’я, а згодом і моє близьке оточення. Я з дитинства займалася спортом, що остаточно загартувало мій характер. Скільки себе пам’ятаю, постійно боролася з несправедливістю, захищала слабких та відстоювала свою позицію як перед учителями, так і перед однолітками. До того ж мріяла приносити суспільству користь. Тож жодна громадська активність не обходилася без моєї участі, – розповіла Світлана Шепель.

Жінка все своє життя має активну громадську позицію в цьому районі. А згодом це згодилося їй у депутатській діяльності:

– З часом зрозуміла, що громадські активісти не мають необхідних важелів впливу, щоб розв’язувати проблеми району. Тож восени 2016 вирішила балотуватися до Подільської районної у місті Полтава ради і завдяки підтримці людей стала окружним депутатом. У мене завжди було у пріоритеті покращити рівень безпеки в районі прирічкової лісосмуги та Південного вокзалу. Згуртувавши навколо себе численних представників опорних пунктів, ми почали патрулювати прибережену територію, а також обходити найбільш небезпечні ділянки Подолу.

Така пильність не була зайвою, адже, за словами депутата, багато наркоманів, пияк та безхатченків з навколишніх територій полюбляло вештатися цим мікрорайоном. І це загрожувало місцевим жителям. Якось їхній патруль урятував двох хлопчиків, яких наркомани залякували та намагалися завести за гаражний масив:

– Коли рятувала дітей, то навіть не думала про власне життя і здоров’я. Розуміла, що це небезпечно, але іншого вибору як мати та жінка не мала. Лише за одне переймалася – встигнути, доки наркомани їх не скривдили.

Про турботу за дітей Світлани Шепель яскраво свідчать і щорічні святкові заходи для малечі, зокрема новорічні ранки. На них дітлахи разом з казковими героями беруть участь у розважальній програмі та отримують солодкі подарунки. Кожного з них депутат знає поіменно та напередодні особисто запрошує на свято.

Галина Корігова каже, що Світлану Григорівну пам’ятає ще зі свого дитинства. Вона була доброю знайомою її матері:

– Ще змалечку пам’ятаю її небайдуже ставлення до нас, малих. Ішли роки, і тепер уже я сама мама, якій приємно бачити піклування і про моїх дітей. Вони щиро радіють цим святам та подарункам. До Світлани Шепель завжди можна звернутися та отримати підтримку. Вона неодноразово допомагала й мені в складних життєвих ситуаціях. Тож для мене це не просто депутат, а людина, яка переймається долею кожного.

Пенсіонерка Анна Сиволап, яка живе на вулиці Миру, 7, радіє, що депутат не тільки піклується про літніх людей, а ще й дослухається до їхніх прохань:

– Наш будинок не бачив ремонту понад 40 років. А наші звернення до ЖЕКу та численні листи в управління ЖКГ з приводу проблем у ньому не давали ніяких результатів. У багатоповерхівці дірява покрівля, старі під’їзні шибки, двері та технічно виснажені водопровідні труби і ливнівки. Проте наш депутат міцно взялася за облаштування нашого та сусідніх будинків.

Пишучи запити та застосовуючи інші механізми депутатського впливу, Світлана Шепель домоглася ремонту будинків №№7 та 9 на вулиці Миру та інших. Місцеві жителі із захопленням розповіли, що неодноразово бачили на даху дев’ятиповерхівки жінку, яка щодня слідкувала за якістю виконання ремонтних робіт. Те саме було і з укладанням асфальту, спилюванням аварійних дерев та облаштуванням прибудинкової території. Тож за короткий час із старих багатоповерхівок ці будинки перетворилися на комфортабельне житло. У них повністю замінили всі вікна та двері в під’їздах, залатали дах, оновили труби водопостачання, а у двох під’їздах будинку №9 поставили нові ліфти.

– Мали проблему із ліфтом, який постійно ламався. Живу на дев’ятому поверсі, тож дуже страждала від цього, а підійматися сходами було надто важко. З ранку до пізньої ночі чувся гучний лязкіт зношених дверей та механізмів ліфта, що спричиняло неабиякий дискомфорт, – ділиться пенсіонерка Ольга Меля. – Однак після звернення до нашого депутата новий сучасний ліфт поставили за кілька місяців. На радість усіх жителів будинку він просторий та тихий, а ремонтні бригади постійно стежать за його справністю.

Жінка переконує, що Світлана Шепель на своєму місці:

– Знаю її протягом 35 років. Вона активна, сучасна та успішна жінка, яка щодня змінює наше життя на краще. Знаємо, що всі свої задуми вона доводить до логічного завершення. Маємо багато спільних планів на майбутнє та сподіваємося їх реалізувати.

Жінки в команді Андрія Матковського успішно руйнують застарілі гендерні стереотипи та повноцінно реалізовують закладений у них управлінський потенціал. Вони своїм прикладом надихають сотні жінок не боятися брати на себе відповідальність та впливати на життя своїх міста й громади.