×

Чим корисні плоди осені та як підзаробити на них

Щороку в жовтні на полтавських ринках відкриваються численні
точки прийому плодів каштанів, волоського горіха й навіть
гарбузового насіння.

«ПВ» дізнавався, чим корисні ці плоди, як заготовити якісний продукт та скільки коштує кілограм сировини.

Каштани

Корисні властивості
Плоди каштана відомі своєю здатністю підвищувати стійкість кровоносних судин, розсмоктувати тромби, запобігати їх появі, розріджувати кров і знижувати артеріальний тиск.
Також їх включають у ліки та мазі від варикозного розширення вен, тромбофлебіту, геморою, ревматизму, подагри, захворювань жіночої сечостатевої системи та невралгії.

У вітчизняній косметології каштан узагалі вважається «чудодійним» інгредієнтом для збереження краси й молодості. Засоби з нього тонізують, зменшують застій крові в поверхневих шарах шкіри, борються з целюлітом, протистоять випаданню волосся та захищають від негативної дії ультрафіолетового випромінювання.

Навіть у домашніх умовах каштани можуть стати у пригоді. Так, наприклад, для лікування суглобів можна приготувати настоянку. Для
цього десять подрібнених плодів каштана потрібно залити однією склянкою горілки і тримати цю суміш десять діб у темному місці. Потім рідину варто процідити і розлити у тару. За потреби з неї можна робити компреси на хворі ділянки тіла, тримаючи їх протягом однієї-двох годин. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем.

А якщо хвороба скрутила пальці рук, то потрібно постійно носити кілька каштанів у кишені і двічі-тричі на день розминати їх, роблячи своєрідний масаж. Також з каштанів нескладно зробити масажний або ортопедичний килимок для профілактики плоскостопості.


Ціна закупівлі
За кілограм небитих чищених плодів нині дають 2 грн. За словами Олександра, що приймає каштани на Центральному ринку Полтави,
попит на них стихійний і виникає тільки під якесь конкретне замовлення:
– Хоч каштани і безплатні та рясно плодоносять у парках і скверах, заробити на них реально важко. На жаль, не ми впливаємо на попит, і завдання оптово закупити каштани теж отримуємо «згори». Зазвичай, щоб набрати необхідну кількість плодів, потрібно не більше двох тижнів, а то й менше. Враховуючи, що каштани після лущення дуже швидко втрачають свої цілющі властивості, намагаємося не зволікати і працюємо оперативніше: обдзвонюємо
тих постачальників, з ким гарно спілкуємося, розміщуємо оголошення в інтернеті та відкриваємо стаціонарну точку на вулиці Героїв-чорнобильців. Далі ми здаємо продукцію ще одним
посередникам, і так із рук у руки вони зрештою потрапляють на виробництво. Наскільки мені відомо, воно вітчизняне і виготовляє свою продукцію для українського ринку.

Перед зберіганням зібрані каштани потрібно просушити в добре провітрюваному сонячному місці. Потім плоди насипають у
бочки або великі ящики, перекладаючи шари сухим каштановим листям. Найкраще зберігаються плоди при температурі від 2 до 5°С.
Проте заготовляти дуже велику кількість плодів не варто: сировина швидко псується. Плоди каштана закупівельники відправляють на
переробку фармакологічним і косметичним компаніям.

Волоський горіх


Корисні властивості
Волоський горіх, царський жолудь, древо життя або навіть їжа для мозку – так називають цей суперфуд. Здавна його наділяли мало
не фантастичними властивостями, а сьогодні він незмінний складник раціону спортсменів та мандрівників. А відомий учений-космолог
Костянтин Ціолковський був переконаний, що в майбутньому цей горіх зможе замінити навіть хліб.

Доведено, що волоський горіх допомагає позбавити організм від радіоактивних випромінювань. Також він нормалізує роботу нервової системи, тим самим усуваючи напади депресії або апатії. Якщо ви постійно перебуваєте в напрузі, то, вживаючи цей продукт, зможете
контролювати свої емоції. Його плоди можуть допомогти в лікуванні захворювань нирок і печінки. Величезна користь горіхового ядра поширюється і на профілактику недокрів’я. Крім того, волоський горіх належить до сечогінних плодів. Він незамінний помічник у терапевтичному лікуванні діабету. Також з його допомогою можна запобігти онкологічним новоутворенням в організмі.

Тож волоські горіхи потрібно споживати, щоб бути здоровими. Скільки їх їсти в день, залежить від особливостей вашого організму. Для чоловіків рекомендується не більше 15 горіхів
у день, щоб поповнити запас корисних елементів. Жінкам можна з’їдати п’ять-сім. Маленькій дитині можна давати не більше трьох, а школяреві – чотири-п’ять. Для вагітних жінок існує своя норма: не більше двох штук два-три рази на тиждень. Якщо перевищити цю кількість, то можна спровокувати алергічні реакції в ненародженої дитини.

Ціна закупівлі
Якщо ви вже відклали собі горіхів, а решту вирішили здати, то врахуйте, що на Полтавщині нечищені плоди приймають по 15–20 грн за кілограм. А от за чищені половинки, або «метелики» дають уже 110–140 грн. Четвертинки теж приймають, але коштують вони близько 100 грн. Щоб горіхи не були прілі, зібрані плоди варто просушити в сухому і добре провітрюваному місці не менше чотирьох днів. Їх потрібно періодично оглядати, щоб вчасно знайти та видалити почорнілі плоди.

Горіхи, які тепер приймають, здебільшого йдуть на кондитерські потреби і лише іноді як складові косметичних засобів, каже полтавська закупниця Наталія. Вона відправляє сировину
на переробку аж у Туреччину, а звідти вона повертається до нас уже у вигляді солодкої пахлави або крему для епіляції.

Гарбузове насіння

Корисні властивості
Гарбузове насіння здавна відоме гельмінтогінною дією. Особливо ефективне воно проти круглих і стьожкових глистів. Перевага насіння
гарбуза над іншими глистогінними препаратами полягає у відсутності токсичного впливу на організм. Також разом з іншими лікарськими травами і насінням конопель гарбузове насіння використовується в нетрадиційній медицині для лікування захворювань сечовивідних шляхів і нирок, а також від спазмів, що викликають затримку сечовипускання. Зазвичай з лікувальною метою вживають насіння гарбуза, очищене від лушпайки, або «молоко» з нього. Добова норма для дорослої здорової людини – 300 г насіння; для дітей 10–15 років – 200 г; молодших десяти років – 100 г; три-чотирирічних – 0,75 г. Фахівці радять з’їдати насіння в сирому вигляді, з плівкою зеленого кольору, що між внутрішньою частиною шкірки і насінням. Найбільший ефект можна отримати після систематичного вживання насіння протягом 30 днів. Перед початком лікування обов’язково проконсультуйтеся за лікарем.

Ціна заготівлі
Термін придатності насіння не більше року. Цього року його приймають не дорожче 40 грн. Як пояснюють посередники, ціна впала через суттєве перенасичення ринку сировиною. Якщо
така низька ціна змушує вас відмовитися від заготівлі, ви можете його періодично вживати як протипаразитарний засіб.