×

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №1

МОЗ спільно з освітньою платформою StopFake розпочинає інформаційний проєкт «Чистий мозок», у якому  буде знайомити вас з найпопулярнішими фейками на тему здоров’я та медицини. Тож представляємо вам топ найпоширеніших медичних міфів останніх тижнів.

МІФ №1: У МОЗ назвали міста, де студенти і школярі перейдуть на дистанційне навчання

ФАКТ: Списку міст, у яких навчальні заклади перейдуть на дистанційне навчання, не існує! Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину і введення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострого респіраторного захворювання COVID-19, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2”, в Україні діє «адаптивний карантин». Залежно від епідемічної ситуації, в регіоні, районі або місті обласного значення може бути встановлено рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» і «червоний».

У МОН також спростували неправдиву інформацію про те, що дистанційне навчання буде запроваджено на всій території України. У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що в разі встановлення «жовтого» або «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки очне навчання триватиме в тих навчальних закладах, де понад 80% співробітників у колективі вакциновані.

При впровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки забороняється робота всіх навчальних закладів.

Більше читайте тут: https://bit.ly/3Atxm0k

МІФ №2: В Україні епідемія інсультів через захисні маски і вакцинацію від COVID-19

ФАКТ: В Україні – епідемія інсультів через «носіння захисних масок і через вакцинацію від коронавірусу», – таку конспірологічну теорію про COVID-19 запустив відомий український антивакцинатор. Він запевняє, що «справжня» причина інсультів серед українців – це «вигадана пандемія» і те, що «люди вже півтора року живуть у стресі, носять намордники і коляться».

COVID-19 дійсно підвищує ризик розвитку інсульту, проте не через «носіння масок», як запевняють антивакцинатори, а через інфікування організму збудником SARS-CoV-2. Дослідження показали, що у людей із SARS-CoV-2 розвивається аномальне згортання крові як запальна реакція на вірус. Це збільшує ризик утворення тромбів. Якщо згусток крові блокує артерію, що веде до мозку, це й викликає інсульт. 

МІФ №3: Часникова вода є природною вакциною від коронавірусу

ФАКТ: Часникова вода не є природною вакциною проти коронавірусу. За даними ВООЗ, немає ніяких доказів того, що вживання часнику в будь-якому вигляді захищає від SARS-CoV-2. Здатність цього продукту запобігати застудним захворюванням і лікувати їх також не доведено.

Більше інформації тут:https://bit.ly/2Zh09aJ

МІФ №4: Наслідки мРНК-вакцинації буде неможливо вилікувати – вона змінює генетичний код людини

ФАКТ: У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що наслідки мРНК-вакцинації буде неможливо вилікувати, оскільки така вакцина нібито модифікує гени людини. У публікаціях схожого змісту цитують німецького лікарку-натуропатку Анетте Лілінгер.

Однак цей тип вакцини містить тільки мРНК, необхідну для створення певного білка, ідентичного білку вірусу, і не зачіпає при цьому гени людини.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3tZgax3

МІФ №5: в Україні з літаків скидають штам «Дельта»

ФАКТ: У соціальних мережах поширюється дезінформація про те, що в Україні нібито почали скидати з літаків на міста штами COVID-19. Повідомляється також, що інверсійний слід від літаків – це «хімтраса», а доказом служить той «факт», що слід від звичайного повітряного судна нібито «має зникнути через 15-30 секунд». Більш того, у конспіративних постах і відео прихильники антивакцинації повідомляють, що літаками «завозять нову партію коронавірусу» в Україну і готують «парад хвороб» для населення. Ніякого «завезення штамів COVID-19» не існує. Те, що антивакцинатори називають «розкиданням із літаків нової партії коронавірусу», – не більше ніж щорічна кампанія з вакцинації диких тварин від сказу

Більше про це: https://bit.ly/3tUGsAG