×

До 75-ї річниці операції «Френтік»: відкриття пам’ятного знака та реконструкція військових подій

На території паркової зони філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації відбулися святкові заходи з нагоди 75-ї річниці операції «Френтік». Це кодова назва спільної радянсько-американської військової операції з човниковим рухом американських бомбардувальників. Відбувалася вона за трикутником Англія – Італія – Полтава з червня по вересень 1944 року.

Почався захід з урочистостей з нагоди відкриття пам’ятного знака на честь 75-річчя військової операції «Френтік». Серед присутніх – радник заступника голови Офісу Президента Василь Павлов, представники обласної держадміністрації, міськвиконкому, учасники і родичі воїнів, загиблих в АТО, військовий аташе Військово-повітряних сил США Тревор Герстен, представники Посольства США в Україні. Серед почесних гостей урочистостей народний артист України Володимир Талашко, який зіграв одного з героїв популярного фільму «В бій ідуть лише старі».

Пам’ятний знак на честь 75-ї річниці повітряної операції «Френтік» створили за спонсорські кошти. Його автор, директор Музею важкої бомбардувальної авіації Віктор Дейнега, у співавторстві з інженером музею Дмитром Кандибою представили меморіал у вигляді гранітного чотиригранника. Кожна грань – це коротка історія про три аеродроми на Полтавщині (Полтава, Миргород та Пирятин), де заправлялися винищувальні авіагрупи США, що здійснювали масовані удари з повітря по важливих військових і промислових об’єктах фашистської Німеччини та її союзників. Четверта грань присвячена військовому госпіталю під Новими Санжарами, де надавали невідкладну медичну допомогу пораненим американським та радянським воїнам.

Зняти біле покривало з пам’ятного знака доручили дітям воїнів, які загинули при виконанні бойових завдань у зоні антитерористичної операції. Працівник Музею важкої бомбардувальної авіації Леонід Бондар зачитав послання нащадкам, яке заклали в капсулу біля підніжжя пам’ятного знака, щоб відкрити його через 25 років. Після цього відбулося покладання квітів.

На захід прийшло багато полтавців, які переглянули зразки бойової техніки як минулих років, так і сучасної. Діяла виставка ретроавтомобілів, фотозона зі зразками озброєння. Гостей частували польовою кашею, відбувся концерт за участі творчих колективів та головною окрасою стала реконструкція операції «Френтік», а саме наліт нацистської авіації на полтавський аеродром. Події тих часів відтворювали учасники воєнно-історичних клубів із Харкова, Києва, Полтави та області. Численні глядачі були в захваті від побаченого, дякуючи акторам оплесками.

Більше фото тут