×

ДПС інформує. Фінансові санкції за несплату єдиного внеску

  
Головне управління ДПС у Полтавській області  нагадує, що страхувальники-роботодавці зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, яким є календарний місяць.
Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції, а його посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із Законом.
    Відповідно до ст. 25 Закону до роботодавців застосовуються такі штрафні санкції:
– одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄВ (авансових платежів) – у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум;
– у розмірі 20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄВ.
На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.
Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати внеску посадові особи платників ЄВ несуть адміністративну відповідальність.
     Зокрема, відповідно до ст. 1651 КУпАП несплата або несвоєчасна сплата ЄВ, у тому числі авансових платежів, у сумі:
– що не перевищує 300 НМДГ, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 НМДГ.
– більше 300 НМДГ – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, від 80 до 120 НМДГ. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 НМДГ.

Головне управління ДПС у Полтавській області