×

Е – паспорт: що важливо знати

Цифрові копії біометричних паспортів у застосунку Дія мають наразі однакову юридичну силу з їх фізичними аналогами – пластиковою ID-карткою та паперовим закордонним паспортом (ЗП)*

Відтак, власники ID-картки та ЗП, зареєструвавшись на порталі  Дія, мають змогу особисто переконатися: коли паспорт завжди з тобою – це новий рівень зручності та комфорту.

Тож Міграційна служба Полтавщини відповідає на поширені запитання щодо використання е-паспорта у застосунку Дія.

Цифровий паспорт – це обов’язково?

Е-паспорти формуються виключно за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт у формі ID-картки або закордонний біометричний паспорт. Обидва е-паспорти генеруються БЕЗОПЛАТНО і в них, окрім основної, міститься додаткова інформація – про місце проживання та код платника податків.

У яких випадках можна користуватися е-паспортом?

Цифровий паспорт у Дії може пред’являтися на території України в багатьох випадках, коли потрібно посвідчити особу та/або підтвердити громадянство України. Це, наприклад:

▪️подорожі залізницею або літаком у межах України;

▪️медичне обслуговування;

▪️здійснення банківських операцій;

▪️отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних, поштових послуг;

▪️підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів

▪️придбання окремих товарів у магазині, коли покупцеві треба підтвердити свій вік.

Чи є обмеження у пред’явленні цифрових паспортів?

Такі обмеження справді є, але їх зовсім небагато. До них належать:

1) перетинання державного кордону України, крім випадків необхідності підтвердження особи громадянина України при в’їзді в Україну;

2) в’їзд на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї;

3) в’їзд, перебування, проживання або пересування у межах прикордонної смуги, вихід у територіальне море та внутрішні води України.

Чи приймає Міграційна служба е-паспорти для оформлення документів?

Міграційна служби Полтавщини чітко дотримується чинного законодавства. Тому всі територіальні підрозділи служби отримали необхідні роз’яснення та приймають електронні копії ID-картки для:

  • оформлення закордонного паспорта;
  • видачі за заявою особи довідки про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру (так званого «витягу з Реєстру»).

Просимо звернути увагу, що:

– вимога надати фізичний аналог паспорта-картки можлива у разі, якщо виявлено розбіжності між інформацією про особу, зчитаною зі смартфона, та відомостями, внесеними до ЄДДР;

– для обміну ID-картки (крім випадків втрати або викрадення) необхідно пред’явити саме фізичний паспорт-картку, оскільки в подальшому такий паспорт підлягає анулюванню та знищенню в установленому порядку.

Нагадаємо, що застосунок #Дія безкоштовно завантажується в App Store та Play Market, а ідентифікація користувачів здійснюється за допомогою технології BankID або NFC (прикласти ID-картку до телефона із NFC-модулем).

*До відома. 23 серпня 2021 року набула чинності стаття 14-1 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» № 5492-VI від 20.11.2012

Виникли питання – звертайтеся на номер телефону «гарячої лінії» (0532)60-89-69 або  у соціальній мережі Facebook УДМС України в Полтавській області https://www.facebook.com/udmspl

Бажаємо вам яскравих та вдалих подорожей, та не забувайте дотримуватися рекомендацій МОЗ при відвідуванні наших підрозділів!

УДМС України в Полтавській області