×

«Ефект неандертальця», або як на рівень життя впливають чиновники

Щоразу, коли люди отримують платіжки, або вислуховують запальні речі політиків, економістів, політологів (звідки ж їх та багато?), різних  «бла-бла-бла-спеціалістів» на програмах із різнокольоровими лебедями та з рибними стравами, вони подумки (поки що!), згадують «незлим тихим словом» представників влади. Потім, в мізках, з’являється   слабенька іскорка свідомості з питанням : «А що воно таке діється? Нам же, судячи  з виступів, живеться все краще і краще, а зазирнеш у платіжку і вже… «кипит наш разум возмущенный»! Якась нестиковочка!».

Між тим вчені-антропологи давно довели, що неандертальці  не розуміли взаємозв’язку між статевим актом і народженням дитини. На їхню думку, для неандертальця це були абсолютно не поєднані між собою події.

Але ж  ми здатні поєднати  рівень нашого життя є наслідком нашого ж вибору.  Сподіваюся, що здатні. І сподіваюся, що мені не здається.

  • Стан «дежа-вю». Психічний стан людини, коли їй здається, що вона колись уже була у такій ситуації. Як правило, таке відчуття не пов’язується з конкретними моментами минулого. Процитував майже по-науковому.  Але  виникає питання : «Як назвати стан, коли тебе щодня , щомісяця, щороку оточують не те, що ті ж самі особи, але особи, які визначаються однаковою самооцінкою та відповідною посадою, як правило, дуже високою?».
  • Хоторнський ефект. Тимчасова зміна поведінки та рівня продуктивності під контролем керівництва (як варіант, читай «народу»).   У зв’язку з цим, ви випадково не помітили, що  перед виборами і в період виборчого процесу значно зросла кількість особин, у яких саме  цей ефект і проявився?
  • Ефект «Хідсайту». Чи не вражені ним, бува, наші так звані «політологи», «супер-ведучі»  різних політичних ток-шоу? Адже цей ефект часто проявляється фразами: «Я так і знав», «Я попереджав…», з  постійно навішуванням  на вуха тверджень про те, що завдяки своєму видатному розуму вони попередили якусь погану, на їхній погляд, подію і зробили це завчасно, а ось влада (або опозиція, в залежності від того хто говорить) нічого не зробили… Тут варто б згадати поіменно усіх без винятку осіб, які дорвалися до ЗМІ і друкують свої пасквілі в степах інтернету. Які гарні слова, як красиво пов’язані  між собою фрази! А як пафосно вони звертаються до народу: «дорогі співвітчизники», «друзі», «любі мої»… А далі  починають озвучувати перелік проблем, «від влади». Як результат, озвучують свої видатні висновки про те, як погано живеться народу.  А в того виникає лише одне питання, хоча і в різних формах: «Ну, і… ?», «Далі що?…», «Ми й без вас знаємо про власні проблеми, а що ви пропонуєте?».

 І зрештою виникає питання:  а вони взагалі самі здатні щось пропонувати?

Зрозуміло, що мріяти про краще майбутнє може кожен, але й пропозиції, як цього досягти, теж залежать від розумових здібностей  кожного, хто їх озвучує. А тут уже варто згадати і про вплив ефекту Данінга-Крюгера: «Чим нижче здібності – тим вище самооцінка»

Тож залишається лише запропонувати читачам  скласти (принаймні для себе) список високопосадовців різних гілок влади, які:

  • реально не усвідомлюють рівень своєї некомпетенції;
    • мають  абсолютно нікчемні здібності, але дуже високу самооцінку;
    • ухвалюють невдалі рішення, як правило, на державному рівні;
    • не здатні проаналізувати свої помилки ;

Тобто, складіть список з тих посадовців, в яких ефект Данінга-Крюгера, проявляється як вибух Везувія в темряві ночі. До речі, Наполеон стверджував, що найбільший з усіх гріхів – це братися за справу, яку не здатен робити .

Ви запитаєте: для чого такий список потрібен? Все дуже просто:

  •  якщо до вашого списку потрапляє більшість    відомих осіб, то зрозуміло, чому ми так  «гарно» живемо.
  • якщо  ж їх в списку буде замало, тоді будемо і далі миритися з тим, що маємо, та «незлим тихим словом» згадувати вже не владу, а антропологів та неандертальців.

– Ач, які!  Ми ж не неандертальці!

І після цього з блаженними  посмішками будемо засинати в своїх тепленьких ліжечках. Поки що тепленьких…

Ігор Шеховцов, адвокат