×

«Ефективні» господарники «зекономили» три мільйони на закупівлі сміттєвоза та трьох самоскидів

Коли комунальні підприємства Полтави поповнює нова техніка, це має бути приємною новиною для містян. Проте, знаючи апетити «міцних» господарників з коаліції Удовіченка й Шамоти, які здається за будь-якої нагоди намагаються «нагріти руки» та поживитися, цього не скажеш. Ось, наприклад, остання закупівля трьох самоскидів та сміттєвоза для потреб полтавського КАТП-1628.

За інформацією порталу закупівель «Prozorro», 11 квітня цього року КАТП-1628 оголосило тендери на великомонтажні мототранспортні засоби, а саме – три самоскиди та один сміттєвоз на базі білоруських МАЗ-5340. Торги, які завершилися у травні, проходили з численними скаргами з боку їх учасників. У підсумку 6 та 7 серпня Полтавське КАТП-1628 уклало чотири договори на загальну суму 13,6 млн грн. Усі машини замовили одній компанії – київському ТОВ «ТД «Будшляхмаш», який традиційно запропонував найвищу ціну.

Щодо нюансів самих торгів, то окрім ТОВ «ТД «Будшляхмаш» у конкурсі ще брали участь дніпровські фірми: ТОВ «Топ Стор» та ТОВ «Гарант преміум опт» (техніка на шасі МАЗу) та ТОВ «Кременчуцький автомобільний завод» (техніка на шасі КрАЗу), які «по черзі» оскаржували рішення комісії.

 Спочатку до тендерної комісії зі скаргами звернулися кременчужани щодо дискримінації у ставленні до українських виробників автомобільної техніки, а потім у ТОВ «Топ Стор» заявили, що умови, які «прописані» під МАЗи, містять вимоги до певних типів кузовів самоскидів, які є лише в певного учасника торгів. Після завершенню тендеру ця фірма ще подавала й скаргу на неправомірне визнання переможця закупівлі. Але всі отримали відмови в задоволенні своїх скарг.

У підсумку Полтавське КАТП-1628 придбало три самоскиди та сміттєвоз на базі МАЗ, переплативши на кожній пропозиції в середньому близько 800 тисяч гривень.

Для прикладу: один самоскид на шасі МАЗ-5340С5 (20м3), обладнаний кран-маніпулятором з грейферним захватом «Palfinger» з відвалом, закупили за 3 471 000 гривень. Найнижча пропозиція цього лоту від ТОВ «Топ Стор» – 2 664 000 гривень. Тож різниця між ними складає близько 800 тисяч гривень.

Невтішні розрахунки маємо і щодо сміттєвозу із заднім завантаженням СБМ-303/1 на шасі МАЗ-5340(18м3) та обладнаному відвалом. Його придбали за 3 149 100 гривень. Хоча найнижча пропозиція цього лоту від ТОВ «Гарант преміум опт» – 2 678 000 гривень. Різниця – 793 000 гривень.

Давайте теоретично припустимо, начебто тендер пройшов бездоганно і справді інші його учасники, окрім переможця ТОВ «ТД «Будшляхмаш», порушили умови участі. Та якщо подивитися на інші схожі тендери, де перемагало ТОВ «ТД «Будшляхмаш» цього року, зокрема для закупівлі сміттєвозів для Миколаєва та Старобільска, то побачимо суттєву різницю в цінах на ту ж саму техніку. Найдорожчий тендер на сміттєвоз на базі того ж МАЗ-5340 коштує два з половиною мільйони гривень. Відчуваєте різницю?

У підсумку «ефективні» господарники з коаліції Удовіченка й Шамоти «зекономили» полтавцям на закупівлі такої необхідної техніки близько трьох мільйонів гривень. На ці кошти, як неважко здогадатися, можна було придбати ще один такий автомобіль, або ж направити на ремонти вулиць чи дитячих майданчиків. Та схоже у нинішніх керманичів пріоритетним є зовсім інше завдання – нахапати якомога більше коштів до завершення своєї каденції, яка вже не за горами.

Анна КУРІПКО