×

Експозицію Полтавського краєзнавчого музею поповнила скульптура даоського бога

Днями експозиція Полтавського краєзнавчого музею  поповнилася скульптурою даоського бога мудрості і довголіття Шоу Сіна. Скульптура має вигляд старого чоловіка у парчевому вбранні з широкими рукавами на манер давніх мудреців Китаю. Голова видовжена і складає близько третини зросту, на вустах помітна легка посмішка, прихована довгою бородою та вусами. У правій руці Шоу Сін тримає вузлуватий посох у вигляді кореня женьшеню, у лівій руці – персик, як символ довголіття. Підставка сформована зі стилізованих морських хвиль (Китай.ХІХ століття).

У Китаї Шоу Сін вважається також покровителем медицини та символом весни.

Скульптура привезена знаним меценатом музею Павлом Павловичем Бобровським (1860 – 1944), кадровим військовим, якому належала ідея створення при музеї «зібрання класичних старожитностей».

Протягом 1894 – 1915 років у так званий «чужоземно-етнографічний» відділ він передав 2777 речей, які зібрав, мандруючи Єгиптом, країнами Близького і Далекого Сходу. Саме ці дарунки лягли в основу народознавчої колекції музею.

У період Другої Світової війни більшість керамічних виробів залишились в окупованій Полтаві і горіли під час руйнівної пожежі 1943 року. Після війни скульптура була знайдена серед руїн будинку музею та залишена у якості допоміжного матеріалу серед предметів так званого «горілого фонду». З того часу зберігалась у фрагментованому стані.

З 1996 року голова і ліва рука експонувалися в експозиції «Сторінки історії музею» у розділі, присвяченому втратам, яких зазнала колекція у роки війни в якості «фрагментів скульптури східного божка».

Внаслідок реставрації, проведеної Наталією Григорівною Кондратенко, завідувачем сектору науково-дослідного відділу фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, скульптура була повністю відновлена і повернута до експозиції у цілісному вигляді.