×

Гастророзмаїття та культурницький «прорив»: чим дивував полтавців Міжнародний фестиваль «Полтавська галушка»

Протягом двох днів, 18 та 19 вересня, у самому центрі міста, на Соборному майдані, проходив Міжнародний фестиваль «Полтавська галушка».

Після вимушеної паузи тривалістю два роки організатори доклали
максимум зусиль, аби потішити найвибагливіших відвідувачів. І це стосувалося не лише розмаїття смаколиків та численної крафтової продукції, але й особливої атмосфери самого фестивалю.
– З року в рік ми додаємо нові локації та втілюємо оригінальні задумки, щоб зацікавити не лише тих, хто відвідує нас уперше, але й наших постійних прихильників. Протягом цих двох днів ми намагалися закохати гостей фестивалю в самобутню красу Полтави та її колорит, – зазначає засновниця фестивалю Лариса Семеняга (в дівоцтві Галушка). – Це стосується і гастрономії. Абсолютно на всіх локаціях із ресторанними стравами присутня головна винуватиця дійства – полтавська галушка та її численні варіації. А зі сцени час від часу лунають пісні, присвячені цій давньоукраїнській страві, у виконанні добре знаних місцевих артистів. Також цього року наша команда започаткувала справжній гімн «галушкового» гуляння. Ним стала пісня «Полтавська галушка», яку виконала заслужена артистка України Тетяна Садохіна. Маємо на меті відроджувати та популяризувати нашу культурну спадщину, тому дуже приємно, що
саме під час фестивалю з дзвіниці Свято-Успенського кафедрального собору вперше за десятки років «мовчання» лунали святкові передзвони. Попри дощову погоду, додавали настрою відвідувачам й екскурсії на оглядовий майданчик реконструйованої дзвіниці
собору від полтавського гіда Наталії Скорик. Кожен охочий, за попереднім записом, міг піднятися на третій ярус і з майже 40-метрової висоти оглянути мальовничі краєвиди Полтави, а також
послухати цікаву розповідь про історію міста.

Ну а тим, хто любить поласувати та добре знається на українській кухні, припали до душі авторські майстеркласи Марини Мостової, де охочі вчилися готувати галушки з різними начинками.

На фестивалі також підбили підсумок фотоконкурсу в соцмережі
Instagram на найкреативніше фото з галушкою, у якому перемогла Марія Кругляк. Вона отримала сертифікат на безплатний одноденний відпочинок для всієї родини в еко-садибі «Золота сота» від головних організаторів конкурсу і власників садиби – підприємців Віталія та Марини Мостових та 50 кг борошна від ТМ «Диканське».
Особливе захоплення відвідувачів викликало традиційне «Галушчине весілля». Протягом кількох годин на території музею-садиби І.П.Котляревського відбувалася повноцінна реконструкція
весільних обрядів Полтавської губернії кінця ХІХ – початку ХХ ст. Як розповіла співорганізаторка заходу Яніна Барибіна, цього року їм вдалося «одружити» пару декоратора телеканалу СТБ Євгена Сметану та черкаську краєзнавицю Ольгу Галушку. Окрім позитивних емоцій та незабутніх вражень, усі присутні отримали на згадку про подію смачні подарунки – здобну весільну шишку та шматочок короваю