×

Гастротур Україною: чим пригощають у різних регіонах

Страви західних областей

Західна Україна за багато століть назбирала велику книгу кулінарних традицій. Щось прийшло від поляків, щось від угорців, лемків і, звичайно, від господарів гір – гуцулів. На цій землі ви зможете спробувати страви, про існування яких, імовірно, навіть не здогадувалися. Тож нумо разом «знакомитисі» з кулінарією Гуцульщини!

Прикарпаття: бануш і грибна зупа

Легендарна традиційна страва Карпат – бануш – споконвіку готувалася, готується нині й завжди буде візитною карткою гір.

Спробуйте на вечерю приготували цю цікаву страву за простим рецептом.
Інгредієнти:
кукурудзяна крупа – 100 г
сало – 150 г
сметана – 180 г
молоко – 200 мл
цибуля – 1 шт.
бринза – 100 г
сіль за смаком.

Приготування:

Спочатку в каструлю налити трохи води та довести її до кипіння. Після чого влити молоко та сметану. Знову довести до кипіння та посо- лити. Потім насипати кукурудзяну крупу і, постійно помішуючи, варити до готовності. Тим часом у сковороді підсмажити шматочки сала. Коли воно витопиться і підрум’яниться, додати нарізану цибулю та підсмажити її до золотистого кольору. І вже готовий бануш викласти в тарілку, посипати шкварками та шматочками бринзи. Карпати – край білих грибів. На Буковині, а також на Закарпатті й Прикарпатті вміють варити смачну грибну зупу (юшку) зі сметаною.

Поради. Для приготування підійдуть свіжі або сушені їстівні гриби, але найкраще використовувати двох видів: білі і лисички. Традиційно ця страва готується без картоплі. Під час приготування зупи гриби попередньо не відварюються, а сам відвар не зливається, адже готується вона з їстівних грибів, які цих маніпуляцій не потребують. Для цієї юшки часто використовують дрібну вермішель, уникаючи спагеті, черепашок та інших виробів з тіста, адже в цій страві локшина служить допоміжним інгредієнтом для гармонії смаку.

Буковина – чанахи, мамалига і бринза

Чанахи з’явилися у XVI столітті, коли картопля потрапила в Європу з Америки. Рецепт страви прийшов з карпатського регіону, де чанахи готували з баранини і квасолі, додаючи багато паприки і часнику.

Рецепт приготування чанахи позакарпатськи простий і дозволяє зберегти всі корисні речовини продуктів, що використовуються при приготуванні.

Інгредієнти:
м’ясо – 500 г (свинина або баранина)
картопля – 10–12 шт.
квасоля – 1 склянки
морква – 1 шт.
цибуля – 2 шт.
помідори – 4–5 шт. (можна замінити томатним соком або соусом)
сушені гриби – 100 г
лавровий лист – 4 шт.
сіль – 1,5 ч. л.
перець чорний мелений.

Приготування:

Для початку не забудьте квасолю замочити на ніч у холодній воді. Вранці воду злити і зварити до готовності.

М’ясо краще брати жирне, адже обсмажувати його непотрібно. Тож продукт миємо й нарізаємо на шматочки середньої величини. Те саме робимо з картоплею та цибулею.

Гриби можна використовувати свіжі, заморожені й сухі. Мені більше подобається до цієї страві останній варіант – вони надають особливого аромату. Їх можна замочити, а потім р р відварити. Я спробувала перемолоти гриби на кавомолці і додати грибний порошок відразу в горщики.

Тож починаємо викладати інгредієнти шарами. Нижній шар – м’ясо, сіль, перець, лаврові листи. Верхній – картопля, квасоля, натерта морква, цибуля. Усе це полити соусом.

Приготування соусу: Помідори очистити від шкірки і подрібнити. Можна взяти консервовані або томатний соус. Додати зелень, грибний порошок, 1–2 склянки води і розмішати.

Закарпаття: завиванці і бограч Як готують бограч?

Страва ця прийшла з угорської кухні. Береться гуляш, причому м’ясо має бути різних видів. В оригінальному рецепті все вариться в казанку на вогні і приправляється коренями, карпатськими травами, мадярською паприкою.

Інгредієнти:
копчене сало – 150 г
м’ясо – 3 кг, але різних видів (порізані на
шматки ребра, шия, м’якоть)
картопля – 1 кг
цибуля – 2 шт.
морква – 2 шт.
перець болгарський – 2 шт.
часник – 2 – 3 зубчики
перець чорний мелений – 1/4 ч. л.
лавровий лист – 2 шт.
зелень петрушки свіжа – 50 г
паприка – 2 ст. л.

Закарпатська кухня має свої правила та секрети смачного бограчу, які слід знати. Страва відмінно зберігається, настоюється та стає ще смачнішою. Пам’ятайте, що традиційно бограч подають з палінькою (фруктовою горілкою). Якщо бограч не гострий, то він не справжній, але ви завжди можете додати гостроти. Не шкодуйте м’яса, його в бограчі має бути багато.

А завиванцями на Закарпатті називають великі й маленькі м’ясні рулети. Поужгородськи їх готують з тонких шматків яловичини, на які розкладається суміш дрібно нарізаних варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Рулетик скріплюють ниткою, спочатку обсмажують, а потім тушкують.

Мазурики по-волинськи і поліські вергуни

Щоб дізнатися, що таке мазурики, і спробувати їх, вирушаємо у Волинську область. Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички з вершковим маслом і сиром усередині.

Радимо приготувати делікатні вироби з тіста – поліські вергуни.
Інгредієнти:
сметана – 1 склянка
яйце – 1 шт.
розтоплене масло – 2 ст. л.
цукор – 4 ст. л.
сода – 0,5 ч. л.
розпушувач – 1 ч. л.
борошно – 3 склянки
дрібка солі та ванілі
олія для смаження.

Цікаво!

Чи знали ви, що в Україні є живий музей вергунів? Розташований він у селі Чечелевому Кременчуцького району на Полтавщині. Тут можна довідатися про історію виникнення цієї смачної страви, послухати легенди про вергуни, подивитися на експонати, а також приготувати їх і навіть з’їсти. Автор ідеї, власниця музею і господиня, яка вчить готувати цю страву – Надія Михайлова.