×

Гастротур Україною: чим пригощають у різних регіонах

Страви східних областей

Поїсти тут люблять добре і ситно, і це не дивно, адже Східна Україна – край шахтарів. А справжнім чоловікам, які займаються фізичною працею, треба добре підкріпити свої сили обідом.

Рульки по-донбаськи й окрошка

Донбас – дуже цікава місцина, якщо розглядати її на мапі саме гастрономічного типу. Неймовірно широкий розвиток промисловості позначився й на кухні. Але завжди кінцевий продукт має бути оптимально поживним, додавати бадьорості та енергії.

Першою стравою тут традиційно пропонують окрошку – Донбас у своєму досвіді приготування має понад півсотні різновидів цієї страви. Готують цей холодний суп на квасі, сироватці або навіть на мінеральній воді, присмачуючи сметаною.

Другою стравою вважаються рульки. Їх готують кілька годин у духовці при температурі 160-180°С. Береться задня частина свинячої ноги, натирається сіллю і спеціями, а потім запікається в тісті або у фользі.

Пропонуємо вам рецепт окрошки на квасі.
Інгредієнти:
квас хлібний – 1,5 л
картопля – 500 г
варена ковбаса або шинка – 300 г
яйце куряче – 3 шт.
редиска – 200 г
солодкий перець – 1 шт.
сметана – 500 г
огірки – 300 г
Зелень, сіль, перець мелений чорний та цукор за смаком.

Приготування:

Спочатку відварити картоплю в мундирі. Охолодити, очистити й нарізати кубиками. Тим часом відварити яйця і відділити білок від жовтка. Білок нарізати й покласти в ємність. А жовтки змішати з 1–2 ч. л цукру, 1 ст. л гірчиці і 1 ст. л сметани. Усю суміш ретельно розмішати виделкою та відкласти в сторону.
Посолити дрібно нарізану зелену цибулю й розімнути виделкою, щоб цибуля пустила сік. Після цього нарізати варену ковбасу чи шинку, огірки, редиску і солодкий перець. До них додати і зелень (кріп, петрушку).

Усі продукти потрібно перемішати в каструлі й залити квасом. Додати розім’яту зелену цибулю і яєчну заправку. За смаком посолити й поперчити, якщо хочеться гостроти.

Цей холодний суп повинен бути трохи гострим і злегка щипати язик – так виразніше відчувається смак самої окрошки. Кінцевий результат приготування – це поставити каструлю в холодильник.

До смачного холодного супу приготуйте квас. Адже це прекрасна і недорога альтернатива газованим солодким напоям у спеку. Рецепт приготування домашнього квасу з житнього хліба дуже легкий і простий.
Інгредієнти:
вода – 3 л
чорний житній хліб – 300 г
цукор – 5-8 ст. л.
родзинки – 10-15 шт.
дріжджі (за бажанням) – 1 ч. л.

Приготування:

Хліб нарізати шматочками розміром 3–5 см, викласти на лист і підсушити в духовці. Також це можна зробити на підвіконні, розклавши його на рушник.
Тим часом, закип’ятивши воду, залишити її остигати. Коли температура води знизиться до 60–70°С, насипати на дно трилітрової банки сухарі й залити їх цією водою.
Після декількох хвилин додати в банку 5–6 столових ложок цукру. Для більш інтенсивного бродіння квасу можна додати 10–15 ягід родзинок, які зроблять напій трохи газованим.

М’ясний рулет по-луганськи

Дуже ситна оригінальна страва. Фарш зі свинини і яловичини розкладають на шматку полотна, зверху – омлет і велика варена морква. Рулет згортають, щільно зав’язують і варять у підсоленій воді, потім полотно знімають, охолоджують і ріжуть на порції. З начинкою можна експериментувати.
Спробуйте приготувати смачний рулет для всієї сім’ї.
Інгредієнти:
яловичина – 200 г
перець – за смаком
крохмаль – 1 ст. л.
масло вершкове – 1 ст. л.
морква – 2 шт.
сіль за смаком
свинина – 500 г
яйце – 2 шт.
цибуля ріпчаста – 1 цибулина
молоко – 5 ст. л.

Приготування:

Для початку потрібно відварити моркву до м’якості, дати охолонути, а потім очистити. Яйця збити з молоком, сіллю та перцем. Вилити суміш на сковороду з розігрітим вершковим маслом та смажити протягом 6–7 хвилин.
Нарізане м’ясо пропустити через м’ясорубку, змішати його з крохмалем, сіллю, перцем і 1–2 ст. л. води. Після чого викласти фарш на шматок полотна, посередині помістити омлет і моркву. На завершення звернути фарш з начинкою в рулет. Щільно загорнути в тканину й обв’язати мотузкою.
Останній етап приготування – покласти рулет у киплячу підсолену воду і варити 25–30 хвилин на маленькому вогні. Потім тканину видалити, рулет остудити й нарізати скибочками.

Харківщина: борщ по-слобожанськи і гречаники

Як тільки не варять український борщ. У справжній слобожанський, рецепт якого розповіли на Харківщині, кладуть квасолю і м’ясні фрикадельки, зазвичай з яловичини. А на друге – гречаники: м’ясні тефтелі з гречкою, можна додати гриби.
Приготуйте гречаники за нашим рецептом.

Інгредієнти:
свинячий фарш – 500 г
гречка – 1 склянка
цибуля – 1 шт.
борошно для паніровки
яйце – 1 шт.
олія для смаження
сіль та перець за смаком.

Приготування:

Гречку відварити і перебити блендером або пропустити два рази через м’ясорубку. Цибулю почистити, дрібно нарізати і смажити на олії до золотистого кольору.
Потім змішати м’ясо, гречку, цибулю, яйце, сіль та перець. З цього фаршу сформувати невеличкі котлетки, обваляти їх у борошні та збитому яйці. Обсмажувати потрібно гречаники на повільному вогні до рум’яної скоринки, накриваючи кришкою сковороду.