×

Головне місце культурно-спортивного відпочинку полтавців…

На території, де нині стадіон «Ворскла», з кінця ХІХ і до початку 20-х років ХХ століття функціонував іподром Полтавського товариства випробування коней. Потім він був перебудований на спортивний майданчик, а в 30-х роках розпочалося спорудження стадіону.

В 1956 році в рамках підготовки до Всесоюзного фестивалю молоді біля стадіону у Полтаві відкрили новий парк. На стадіоні відбувся концерт, змагалися спортсмени.. У парку імені Дзержинського (так тоді його називали) збудували дитячий та літній майданчик, де виступали молоді полтавці. А головним місцем, де закохані призначали побачення, був танцювальний майданчик. Сюди з усього міста багато років збиралася на танці молодь.

Прикрашала молодий парк чотириметрова скульптура «Материнство», що зображає жінку з дитиною. На місці сучасного Палацу спорту були одноповерхові будиночки, де діти займалися спортивною гімнастикою.

Парк був поділений на паркову та спортивну зони. До центрального входу стадіону проклали широку паркову алею з фонтанами та партерним озелененням. Потрапити на цю алею можна було через великий арковий прохід з боку вулиці Коваля. Територія парку була огороджена високим парканом, вхід до нього був платним. Парадний вхід на територію спортивно-паркового комплексу був утворений на куті паркової зони (у місті перетину теперішніх вулиці Коваля та майдану Незалежності). Навколо парку патрулювали міліціонери на конях.

Пізніше, в 1966 році, парк можна було відвідувати безкоштовно, платний вхід був тільки на стадіон.

Класицистичні архітектурні елементи простежувались у зовнішньому оздобленні скульптур, ліхтарів, фонтанів, і все це створювало відчуття краси та гармонії і піднесений настрій у містян.

Починаючи з 60-х років відбулося декілька реконструкцій. Але незважаючи на переміни, парк біля стадіону «Ворскла» користується великою популярністю серед полтавців і сьогодні. Красиві алеї, квітуючі клумби ваблять сюди відпочиваючих. Хто з читачів хоче детальніше дізнатися про історію парку, про капсулу з посланням нащадкам, пам’ятник О.Д. Бутовському, прочитати спогади полтавців завітайте до бібліотеки-філіалу № 5.

І сьогодні, як і в минулому столітті, молодь поспішає на побачення до парку, але вже біля фонтану, який вечорами сяє різнокольоровими барвами.