Грінки (навіть просто обсмажені чи змочені в яйці з молоком) – це вже смакота, що б там не казали поборники здорового харчування. А знайдені нами у гастроблогерок рецепти грінок для недільного ранку – ще смачніші, бо з різними доповненнями. Раз у тиждень, у неквапливий вихідний, під каву з молоком можна собі дозволити. Тим паче, знаменитий шеф-кухар Джеймі Олівер теж їсть грінки і має свій фірмовий рецепт. З нього і почнемо! 🙂
Сандвічі від Джеймі Олівера
Фото @podsousom

Потрібно:
- шпинат – свіжий 50 г або заморожений 1 брусок;
- запечена куряча грудка (або будь-яке готове м’ясо) – 50 г;
- яйце – 1 шт;
- житній хліб для тостів – 4 скибки;
- олія для смаження;
- сіль і кунжут.
Готуємо. Шпинат пасеруємо на добре розігрітій пательні на олії під кришкою до повної готовності. В яйцях відділяємо жовтки. Курку дрібно нарізаємо, змішуємо з жовтком і шпинатом, солимо, перемішуємо.
На 2 скибки хліба накладаємо по центру суміш курки та шпинату, накриваємо зверху іншою скибкою, притискаємо зверху долонею, щоб ущільнити шари.
Білок підсолюємо і злегка збиваємо. Опускаємо в нього кожен сандвіч, потім обвалюємо в кунжуті і одразу викладаємо на добре розігріту і змащену олією пательню.
Обсмажуємо до золотистого кольору, приблизно по 3 хвилини з кожного боку.
Французькі хлібні рулети з фруктами
Фото та рецепт @receptysfoto

Потрібно:
- тостовий хліб – 8 шматочків;
- яйця – 2 шт;
- молоко – 2 ст. л.;
- нутелла (або маскарпоне чи будь-який м’який сир);
- банани (або інші свіжі фрукти-ягоди чи густе варення);
- кориця і цукор;
- олія для смаження.
Готуємо. Зі скибочок хліба зрізаємо скоринку. Розкачуємо кожну скибочку качалкою, щоб хліб приплюснувся, спресувався.
Банан нарізаємо невеликими брусками. У глибокій тарілці змішуємо 2 яйця з молоком. В іншій тарілці змішуємо цукор і корицю у співвідношенні за смаком.
Змащуємо кожен тост нутелою або маскарпоне. Вздовж одного краю викладаємо банани (або інші фрукти, ягоди чи варення, якщо застосовуєте сир), тост скручуємо в рулет. Змочуємо кожен рулетик в яєчно-молочній суміші і смажимо до золотистого кольору на розігрітій олії.
Перекладаємо на паперові рушники, щоб прибрати зайве масло. Обкатуємо рулетики в суміш цукру і кориці.
Грінки гурманів
Фото та рецепт @narisovano

Потрібно:
- чіабатта;
- яйця – 2 шт;
- твердий сир – 50 г;
- шинка, ковбаса – за бажанням;
- овочі, які є в холодильнику: помідор, огірок, шпинат;
- сіль, спеції, зелень.
Готуємо. Чіабатту нарізаємо скибками. Обсмажуємо як звичайні грінки.
Сир тремо, овочі, зелень, м’ясо нарізаємо, шпинат (якщо додаватимете – тушкуємо). Яйця збиваємо, солимо, додаємо спеції і трави. До яєчної суміші додаємо тертий сир, овочі і м’ясо (якщо його надумаєте додати), перемішуємо.
Грінки викладаємо на пергамент, на кожну скибку – сирну масу. Випікаємо в духовці при 180С до зарум’янювання.
Грінки з цибулею та сиром
Фото Sasha Saharr

Потрібно:
- хліб;
- цибуля зелена – 1 пучок;
- масло – 30 г;
- сир твердий і сухий типу пармезан, грюйєр – 30 г;
- яйця – 2 шт;
- сіль.
Готуємо. Хліб нарізаємо скибками. Сир натираємо, цибулю нарізаємо.
Яйця збиваємо, солимо, додаємо до них цибулю і сир, перемішуємо.
Хліб добре обмакуємо в яєчній суміші і обсмажуємо на маслі з двох сторін до золотавої хрупкої скоринки.
До речі, сир — інгредієнт майже універсальний. Ось, наприклад, маємо рецепт потіци з сиром та естрагоном — смакота неймовірна.
Від одного лише звучання «хрумка скоринка», «грінки», «сир» починає виділятися слина і хочеться негайно все це скуштувати 🙂 Нумо на кухню, дівчата!