×

Як Мінекономіки та Національна служба здоров’я населення (НСЗУ) навчилися безбідно жити за рахунок … цього ж населення

Чума… Ну, хто не чув про цю хворобу?! Більшість знає, що вона викликається грам-негативною бактерією Yersinia Pestis. Симптомами є тяжка  пневмонія, або сильне збільшення лимфатичних вузлів з високою температурою, часто прогресуюча до сепсису. Лікарі всього світу лікують чуму, а не її наслідкизапалення легень або гнійні лімфатичні вузли. Лікують чуму, оскільки саме чума є причиною тяжких наслідків, зокрема й смерті потерпілих. Цей принцип застосовується і при лікуванні коронавірусу (Covid-19). У  всьому  світі! Але не в Україні. Як не дивно, але у нас ведуть боротьбу не з   хворобою, яка переросла до рівня пандемії, а з виключно з наслідками цієї хвороби. Чи таке можливо? Ще й як можливо! Завдяки нашим чиновникам…

Майже ліричний відступ

Автор статті адвокат
Ігор Шеховцов

Україна, як відомо, пуп Всесвіту. Принаймні у свідомості деяких чиновників вона особлива. Неповторна! Загадкова! І тому навіть у лікуванні особливо небезпечних хвороб у нас свій «особливий шлях». Хоча будемо об’єктивними, так вважають не всі українці. Так зазвичай думають лише чиновники вищих ешелонів влади. Саме вони вважають себе небожителями, так би мовити, мешканцями центру Всесвіту. Саме вони живуть в своєму теплому, гарненькому світі, і своїми грошовидячими соросячими оченятами зиркають на всіх українців зі зневажливою посмішкою: «За будь яких обставин, знайдемо, де і як вас обдерти, на свою користь,звісно…»   

Згадується класик марксизму:

« Забезпечте капіталу 10 % прибутку , і капитал погодиться на будь-яке застосуванння,при 20% він стає жвавішим,при 50% готовий зламати собі голову,при 100% він нехтує всіма людськими законами ,при  300% немає такого злочину,на який би він не ризикнув піти,навіть під страхом шибениці»… (К.Маркс «Капітал»)

А далі ми зупинимося на тому, як  новоявлені  буржуа, які знанацька для себе стали високопосадовцями, чітко слідують встановленим правилам капіталу: «За будь-яких обставин отримуй зиск в існуючих реаліях України». Та так, аби всіх надурити, все що хочеться – з’їсти, ще й на табуреточку сісти…

Реалії

За наказом Міністерства охорони здоров’я  України № 521 від 25 лютого 2019 року «Про внесення зміни до Переліку особливо небезпечних хвороб, небезпечних інфекційних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб» до Переліку особливо небезпечних хвороб, небезпечних інфекційних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб»,затвердженого 19 липня 1995 року за наказом МОЗ України № 133,  розділ «Особливо небезпечні інфекційні хвороби»  доповнено п.39 – «Covid-19». До вказаної  групи також входять чума,холера,віспа,жовта лихоманка (це так звані конвенційні хвороби,що підпадають під дію міжнародних санітарних правил,в минулому –карантинні інфекції).

Зважаючи на високу небезпеку для людства, держава в особі Верховної Ради України 14 листопада 2019 року ухвалила Закон  України «Про державний бюджет України на 2020 рік» ( № 294-IX).  В ньому було зафіксовано (ст.28) створення у складі Державного бюджету України фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою «Covid-19».  Рішення про виділення коштів із зазначеного фонду (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм,включаючи трансферти місцевим бюджетам) , приймаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом ВРУ з питань бюджету.  У згаданій статті чітко визначено куди повинні спрямовуватися бюджетні кошти. Зокрема на локалізацію та ліквідацію спалахів,епідемій та пандемій гострої  респіраторної хвороби «Covid-19».

Статтею 29 цього ж Закону врегульовано механізм виплати заробітної плати, грошового забезпечення особам, які безпосередньо задіяні у заходах,спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізації та ліквідації спалахів коронавірусної інфекції. Розмір нарахувань при цьому, для вказаних осіб, не обмежується...

Що є незрозумілим? Здавалося б, усе ясно: кошти державою виділені; особи, які ліквідують захворювання коронавірусної інфекції мають право на отримання відповідних грошових компенсацій (і… без обмежень!). Але це незрозуміло для чиновників Мінекономіки   України і чинуш з НСЗУ  (Національної служби здоров’я України). Компенсація? Як платити? Кому платити? Не нам, а кому? Їм? Нізащо!

 При цьому їхній мозок починає  працювати як китайська митниця, за секунду перебираючи десятки варіантів. Як зробити так, щоб обійти обмеження, передбачені законом, ніби сплатити і не сплатити, а гроші собі залишити ? Я-а-а-а-а-к?  І що ви думаєте? Знайшли!!!

Міністерство розвитку економіки,торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) видає наказ № 677 від 13.12.2019 року «Про затвердження національних класифікаторів» , в т.ч. НК 025:2019 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я». Вказаний нормативний документ не пройшов відповідної перевірки Мінюстом України та не внесений до Єдиного реєстру нормативно-правових докумекнтів України.

                     Прим*.  Класифікатор використовується  медичним працівниками для кодування діагнозів та медичних інервенцій в електронній системі охорони здоров’я . Є обов’язковим для виконання в процесі підготовки документів для звітності фінансово-економічної діяльності.

Безпосередньо МОЗ оприлюднило вказаний класифікатор    28 грудня 2019 року, вже після прийняття його Мінекономіки 13.12.2019 року, з посиланням на те, що саме Мінекономіки затвердило класифікатори:  НК 025:2019 «Класифікатор хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я» та НК 026:2019 «Класифікатор медичних інтвервенцій».

Тобто кодування – це математичний, числовий, цифровий вираз для, так би мовити, полегшення робіт зі статистичною звітністю. За вказаним кодуванням коронавірусна інфекція (Covid-19) виявился не головною (основною) причиною тяжких наслідків, в т.ч. смерті хворих, а …. вторинною причиною, а, значить, такою, боротьба з якою не повинна фінансуватися з відповідного «коронабюджету».

Державним бюджетом на 2020 рік на медицину заплановано виділити 113,3 млрд.грн., з них 64 %-програма медичних гарантій. Бюджет програми медичних гарантій , що сформувала НСЗУ,складає 72 млрд.грн.  В доповнення до них і кошти з Фонду, створеному на підставі ст.28 Закону України « Про державний бюджет на 2020 р. Вказані кошти НСЗУ отримає за будь яких підстав! Як же не отримати? Закладено в бюджеті. А ось використати – підстав не має за класифікатором (!).  А повернути? Ні…. Не повернуть, бо у відповідності до   ст. 57 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) та  за Законом про автономізацію передбачено, що кошти,які  не використані закладами охорони здоров’я зі статусом казенного чи комунального некомерційного підприємства протягом бюджетного періоду, не вилучаються та можуть бути використані у подальшому виключно з метою фінансування діяльності таких державних чи комунальних закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), у тому числі для оновлення матеріально-технічної бази, з урахуванням вимог законодавства та установчих документів.  При цьому невикористання такими ЗОЗ бюджетних коштів та/або коштів, отриманих за договорами про медичне обслуговування населення, не може бути підставою для зменшення обсягу бюджетних коштів, що будуть перераховані такому закладу охорони здоров’я у наступному бюджетному періоді, за умови належного виконання договорів про медичне обслуговування населення.

Таким чином, НСЗУ кошти отримає для виплати ЗОЗ (у відповідності до ЗУ «Про бюджет на 2020 р), сплачувати лікарям та  ЗОЗ не буде (класифікатор не дозволяє), а повертати  до Бюджету не в праві! Молодці!  То ж питання, звідки гроші на утримання, знімаємо. Але тільки невеличке уточнення: просто для того,  щоб все стало на свої місця.

Штатний розклад НСЗУ передбачає (і цей штат є заповненим) працюючих осіб в цьому закладі в кількості  1060 осіб (!). Витрати на  утримання НСЗУ сягають 289 млн.грн (!!!) , або 272 641,00 грн на одного працівника на рік (!!!) Ну, звісно, щось з цієї суми піде на утримання приміщень,але не більше 10%.

  • Карл, всього 289 млн.грн. Карл!!!

З ексклюзивного інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” заступниці міністра охорони здоров’я України Ірини Микичак :

«…я не пам’ятаю за всю свою 30-річну професійну діяльність, щоб медикам підвищували заробітну плату більше ніж на 20 чи 50 гривень. Якщо сьогодні мінімальна заробітна плата складає 4700 грн, то посадовий оклад молодшого медичного працівника – 2900-3500 грн. Лікар після закінчення інституту отримує 4700 грн, лікар-хірург з категорією – 5300-5500. Навіть для того, щоб до мінімальної зарплати медпрацівник отримував ще щось, лікарні встановлюють якісь доплати, надбавки. Так бути далі не може».  (https://ua.interfax.com.ua/news/interview/676298.html)

 Тут йдеться про лікарів. Про тих, хто лікує всіх нас, іноді за рахунок свого здоров’я та життя.  А 1060 осіб НСЗУ, з витратами по 272 641 грн на рік на одну особу? Вони де? То чи не заради цього всі викрутаси НСЗУ та Мінекономіки  ?

Виникає ряд питань: а чому питання правильності застосування кодів та взагалі складання класифікатора, здійснює не    МОЗ України, в складі якого працюють фахові   спеціалісти з медицини, а економісти та фінансисти з Мінекономіки?  Врешті-решт,чому спеціалісти-медики не були запрошені хоча б в якості консультантів? Чому питання виплати  (не виплати) грошей за медичні маніпуляції вирішують грантоїди з НСЗУ та Мінекономіки ? Чому економісти та фінансисти, фактично вказали лікарям, що є основною хворобою, а що є вторинним її проявом? Заради чого   існує вказаний центральний виконавчий орган?

Невеличкий юридичний коментар

Використання бюджетних коштів усупереч цільовому призначенню – це витрачання їх на цілі, що не відповідають бюджетним призначенням, встановленим Законом про Державний бюджет України чи рішенням про місцевий бюджет. Нецільовим використанням бюджетних коштів є їх витрачання у будь-якій формі всупереч призначенням, визначеним для цих  коштів. Зрозуміло, що це є виключно активні дії, які безпосередньо зазначені у диспозиції кримінально-правової норми, а саме ст.ст. 210,211 КК України.

Якщо НСЗУ укладає договір з медичним закладом в інтересах третіх осіб-то чому безпосередньо Пацієнт не ознайомлений зі вказаним договором і не скріпив свою згоду підписом?  У відповідності до цивільного законодавства,якщо особа ознайомлена з Договором та поставила свій підпис, то без її згоди така угода не можа бути розірвана, і не може бути змінена. Якщо вже ігнорувати цю умову і вірити НСЗУ,що угода таки укладається в інтересах третіх осіб, то  ж з яких підстав,НСЗУ розриває договори,змінює їх умови,не погодивши з Пацієнтом? І знову  виникає головне питання: для чого існує НСЗУ?

Службові особи Мінекономіки та НСЗУ, реалізуючи свої і, як видно з результатів навіть первинної оцінки, корисливі наміри :

  • створили нормативно-правовий акт (Наказ Мінекономіки № 677 від 13.12.2019 року, який не пройшов відповідної реєстрації в Мінюсті України;
  • на підставі незареєстрованого документу, шляхом зміни коду статистичної звітності кошти, які направлені на боротьбу з Covid-19, не використовувалися за призначенням, всупереч ст.28,29 ЗУ «Про державний бюджет Україні на 2020);
  • направлені на рахунки НСЗУ бюджетні кошти не повертаються в силу викладеного вище.

Питання:

  • Чому лікарі, які виконують свій професійний обовязок  в боротьбі з Covid-19,не отримують фінансування «завдяки» викрутасам Мінекономіки та НСЗУ?
  • Чому пацієнти не отримують відповідних  коштів на лікування Covid-19,під тим приводом,    що Covid-19  не є основною хворобою?
  • Чому лікарні не отримують з цих же підстав коштів на боротьбу  з Covid-19?
  • Чому Генеральна прокуратура України зайняла позицію стороннього глядача, та не перевіряє належного використання керівниками Мінекономіки та НСЗУ (а рівно не використання за призначенням) бюджетних коштів,розмір яких відноситься до особливо великих?
  • Чому громадяни України стали заручниками НСЗУ, та чому, поза їх  волею, фактично без судового рішення, обмежуючи їх дієздатність, НСЗУ примушує громадян отримувати медичні послуги в Закладах охорони здоров’я не за їх вибором, а за визначенням НСЗУ; отримувати оплату медичних послуг   не за нормами,які б встановив МОЗ, а за нормами, які встановлює економіст НСЗУ?
  • Чому НСЗУ фактично  зобов’язала громадянина  брати участь у фінансовій піраміді, назва якої «Страхова медицина НСЗУ імені Уляни Супрун та Володимира Гройсмана»?

Хто дасть відповіді на ці питання? Уряд, Верховна Рада, Президент? Чи може американська організація USAID, під прапором якої всі ці події і відбуваються?

Ігор Шеховцов, адвокат, голова правління асоціації «Альтернатива»