×

Як покращити самопочуття під час зміни погоди

Важко просинатися та частіше болить голова, неможливо сконцентрувати увагу та «ломить» кістки під час зміни погоди? Якщо помітили це за собою, не варто впадати у відчай, адже скоріше за все ви відчули на собі прояви метеозалежності. Про особливості цього загадкового стану та способи боротьби з ним кореспонденти «ПВ» поспілкувалися з лікарем-невропатологом Полтавського медичного лікувально-діагностичного центру «Медіон» Аліною Гапонюк.

За її словами, людському організму комфортно в певних умовах, зокрема при визначеній температурі та вологості повітря, атмосферному тиску та сонячному освітленні. Зміна будь-якого з цих параметрів може викликати дискомфорт, на який кожний організм реагує по-різному.

– З наукової точки зору метеозалежність – це підвищена реакція на зміну параметрів навколишнього середовища. Таке порушення дуже поширене серед населення цієї кліматичної зони і називається «відчуттям погоди». Подібний стан перш за все пов’язаний із роботою вегетативної нервової системи, яка забезпечує саморегуляцію процесів всередині людського організму та обумовлює реакції тіла на зовнішні подразники.

На думку Аліни Гапонюк, здорова людина швидко пристосовується до природних змін. Також вона зазначила, що мінливість погоди додає певних незручностей будь-кому, але переважно через об’єктивні причини. Так різке та значне підвищення температури повітря може суттєво погіршити самопочуття через зневоднення або перегрів тіла.

Не менш поширена ситуація, коли перед дощем «крутить» кістки та суглоби. Це пов’язано із зниженням атмосферного тиску перед опадами, що і викликає реакцію нервових рецепторів, у тому числі в проблемних зонах тіла, які надсилають сигнали до мозку. Таку інформацію мозок сприймає як тривожний сигнал, у результаті чого виникає біль. Лікар запевняє, що така чутливість є звичайним «нагадуванням» організму про наявність старої травми чи хронічного захворювання.

Інший поширений приклад, коли перед дощем нерідко відчувається підвищена втомлюваність та сонливість. У даному випадку через зниження атмосферного тиску зменшується кількість кисню в повітрі, який вкрай необхідний для повноцінної активності людини. Відчуваючи цю нестачу, організм переходить у режим «енергозбереження» та надсилає сигнали про втому. Найліпше в цьому випадку – прислухатися до своїх відчуттів та піти поспати годинку або дві.

Метеозалежність відповідно до віку

За словами лікаря-невропатолога, віковий «ценз» захворювання тісно пов’язаний зі станом вегетативної нервової системи:

– На даний час зі скаргами на метеозалежність приходить все більше людей. А крім цього, з кожним роком хвороба молодшає: до медзакладу частіше звертаються люди навіть 18-річного віку. Уважаю, що це пов’язано з гіподинамією та прискореним ритмом життя, у якому організм недостатньо відпочиває та страждає від хронічного стресу та відсутності фізичної активності. Також на «омолодження» метеозалежності впливають і шкідливі звички, зокрема надмірне вживання алкоголю та паління.

Відповідно до думки провідних фахівців галузі найбільш вразливими є дві категорії людей. Перша – це підлітки, у яких тільки-но змінюється гормональний фон. Саме в цей період організм є менш адаптованим до різноманітних природних чинників. Інша – люди клімактеричного періоду. У період із 45 до 50 років організм припиняє виробляти гормони у великій кількості, тож наступає своєрідна «гормональна криза», під час якої погіршується загальний стан, проявляються безсимптомні хвороби та погіршуються хронічні. Також існує ризик через підвищений тиск отримати гострий інфаркт або інсульт.

Чим небезпечна метеозалежність

Аліна Гапонюк зазначає, що нині внаслідок інтенсивного впливу на здоров’я кожна людина реагує на зміну погоди по-своєму:
– Найбільш поширеними симптомами цього порушення є слабкість, підвищена втомлюваність, порушення сну, головний біль, запаморочення, прискорене серцебиття, задишка, різкі перепади настрою. Варто пам’ятати, що такі симптоми можуть бути маркером більш серйозних недуг. Серед поширених – захворювання суглобів, спини проблеми з серцево-судинною або дихальною системою, ожиріння та діабет, можливі і гормональні порушення. А коли людина схильна сильно перейматися, то погане самопочуття накладається ще й на нестабільний емоційний фон, що лише підсилює дискомфорт.

Навіть якщо такі симптоми не рідкість, лікарі застерігають від самолікування різноманітними медикаментами та нетрадиційними методиками. Запам’ятайте, що будь-яке лікування має обирати лише компетентний та дипломований спеціаліст після детального вивчення стану всього організму пацієнта. Замість самодіагностики варто відвідати лікарню та пройти необхідні клінічні дослідження.

– На сьогодні багато хто непокоїться через генетичну схильність до певних порушень. Якщо спиратися на логіку та розуміння роботи судин, то варто зазначити, що генетика має значення, але не настільки, щоб бити на сполох. Усе вирішується завдяки своєчасному обстеженню та виявленню хвороб в організмі. Нині дуже важливо проходити раз у півроку курси профілактичного лікування та підвищення тонусу судин. Не треба нехтувати порадами лікаря, і тоді метеозалежність не зможе суттєво впливати на повсякденне життя, — стверджує лікар.

Як покращити самопочуття під час зміни погоди

Завдяки дослідженням учених відомо, що більшою мірою наше самопочуття залежить від гормонів. Наприклад, завдяки сонцю в організмі виробляється більше серотоніну, а взимку – навпаки менше. Тож у холодну пору року ми відчуваємо апатію, меланхолію та загальне зниження тонусу організму. Також в умовах постійного стресу значно погіршується настрій та самопочуття.

Від неприємних симптомів метеозалежності допомагають не медикаментозні засоби, а приємне дозвілля, розмова з другом, заняття спортом, танці, контрастний душ або масаж скронь. Рідше потрібні заспокійливі таблетки на рослинній основі, але перед їхнім прийомом варто проконсультуватися з лікарем. У такому випадку найголовніше – підтримувати сталий режим праці та відпочинку.

– Повертаючись до розуміння стану свого організму, відштовхуємося від показника артеріального тиску. Коли людина прокидається, тиск підвищується, а коли лягає – навпаки. Це потрібно знати. Для підвищення тиску раджу розтерти скроні та вушні раковини або сильно стиснути місце між великим та вказівним пальцями долоні, — говорить Аліна Гапонюк. — Окрім цього, можна випити солодку каву або міцний чай. Ще одним «народним» методом підвищення тиску є лежання догори ногами. Серед народних рослинних засобів для тонусу судин рекомендую аптечну настоянку женьшеню або елеутерокока. Але їх також варто приймати з обережністю та чітко дозувати.

Фахівець переконує, що здоровий спосіб життя, слідування режиму дня із обов’язковим відпочинком, збалансоване та комплексне харчування, регулярне помірне фізичне навантаження, а також низький рівень стресу – це найкраща профілактика можливого впливу метеозалежності на організм. А при хронічних захворюваннях найбільш правильним рішенням стануть планові візити до лікаря та виконання його персональних рекомендацій.
Бувайте здорові!