×

Як Ющенко і Путін півтори години про Полтаву говорили!

Північна війна, головна у військовій кар’єрі Петра I, перетворила російського царька в справжнього царя і першого імператора Московії. Генеральною битвою війни була Полтавська битва. Їй присвячені «Дилетантські читання» з головним редактором радіостанції «Ехо Москви» Олексієм Венедиктовим і заступником головного редактора «Ехо Москви» Сергієм Бунтманом.

Особливо цікавою нам видалася у цій розмові згадка Венедиктова про те, що під час зустрічі у 2005 році тодішній Президент України Віктор Ющенко і російський президент Володимир Путін півтори години обговорювали історію Полтавської битви і майбутнє відзначення у Полтаві 300-річчя Полтавської битви.

До речі, Венедиктов стверджує, що “России на этом праздновании не было”, але вона була!

Марина Ставнійчук, Сергій Наришкін, Стефан Гуллгрен.

Більше того: якщо шведську делегацію очолював Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Стефан Гуллгрен, а українську – заступник глави Секретаріату Президента України Марина Ставнійчук, то російську делегацію уособлював керівник адміністрації Президента Російської Федерації Сергій Наришкін, у її складі були й такі знакові фігури як екс-прем’єр Віктор  Черномирдін та заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін (він, до речі, залишається на цій посаді і нині).  

С.Наришкін і В.Черномирдін (в центрі) біля пам’ятного знака загиблим українським козакам.

А серед тих, хто освячував Ротонду пам’яті полеглих учасників Полтавської битви був і архієпископ Бєлгородський та Старооскольський Іоанн.

Загалом у виступі Венедиктова чимало й інших неправдивих свідчень, натяжок і перекручень. Хоча його часто і позиціонують як незаангажованого журналіста, та й тут шовіністичний російський погляд на історію аж пре. А що думаєте з цього приводу ви?