×

Як повернути частину сплачених коштів за навчання?

Зовсім скоро дехто вперше переступить поріг навчального закладу, а для когось це буде останній рік студентського періоду життя, який запам’ятається не лише яскравими емоціями, а й великими витратами. Але засмучуватись з цього приводу немає необхідності, адже частину сплачених коштів за навчання можна повернути.

Про те, який алгоритм дій необхідно вчинити для повернення частини сплачених коштів за навчання, інформує юристка Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Мироненко.

Відповідно до чинного законодавства України, а саме податкового кодексу, передбачена можливість отримання податкової знижки. Це означає – повернення частини коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів освіти за здобуття середньої професійної або вищої освіти.

На практиці, податкова знижка дає фізичний особі право на перерахунок суми податку на доходи фізичних осіб, утриманої з його заробітної плати протягом всього звітного року. У результаті такого перерахунку фізичній особі може бути повернена частина утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Право на отримання такої знижки  має сам студент у випадку, коли він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік, у тому числі усиновлювачі). Орієнтовний розмір податкової знижки  становить 18% від  сплаченої за навчання суми. Також таку знижку можна отримати на оплату навчання дитини у дитячих садочках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та закладах вищої освіти.

Податкова знижка отримується в поточному році за минулий.  Треба пам’ятати, що право на податкову знижку не накопичується та не переноситься на наступний рік.

Бажаючі отримати таку виплату повинні відповідати наступним критеріям:

  • мати громадянство України та ІПН (ідентифікаційний код);
  • не бути приватним підприємцем;
  • розмір річної заробітної плати повинен бути вище суми податкової знижки. Враховується заробітна плата із вирахуванням єдиного соціального внеску.

Для отримання податкової знижки необхідно надати до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації такі документи:

  • паспорт, ідентифікаційний код;
  • декларацію про майновий стан і доходи;
  • довідку про заробітну плату;
  • копію договору з навчальним закладом;
  • копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання;
  • документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб);
  • заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.