×

Як система «Poltava smart сity» покращить життя громади

Сучасні технології та інновації широко застосовуються в організації публічного життя у провідних європейських містах. Розумні світлофори та інтерактивні карти громадського транспорту не лише полегшують життя людям, але й роблять їхній простір більш комфортним і безпечним. Тож аби наблизити Полтаву до закордонних ідеалів, ініціативна група інституту аналітики та адвокації звернулася до міської влади з ідеєю створення та запуску системи «Poltava smart сity». Тож 24 липня з цього приводу відбулася прес-конференція для представників ЗМІ та громадськості.

За словами виконавчого директора інституту аналітики та адвокації Юрія Ромашка, основна ідея проекту – концепція «міста у смартфоні», яка передбачає перетворення Полтави на інформаційний сервіс за допомогою спеціалізованого web-порталу та унікального мобільного додатку:

Юрій Ромашко.

– Передусім система спрямована на зміну основних підходів до організації управління містом. Відтепер кожен з містян зможе мати свій персональний «кабінет полтавця», через який зможе взаємодіяти з міськими службами та владою та бізнесом.

Розробники запевняють, що система «Poltava smart сity» допоможе міській владі та громаді більш ефективно використовувати різноманітні ресурси. Також передбачається, що в подальшому проект «Poltava smart сity» може стати одним з елементів реалізації продекларованої президентом України Володимиром Зеленським концепції «держави у смартфоні».

Аби більш повно охопити проблемні питання та об’єднати їх у систему «керування та інформатизації», Юрій Ромашко виділив шість основних сервісів, які планується запровадити в Полтаві з наступного року. Серед них онлайн-карта проблем міста, системи надання адміністративних послуг та оперативного сповіщення громадян про небезпеку. Окрім цього, проектом передбачене запровадження у публічних місцях безплатних точок доступу до інтернету як основного засобу зв’язку та комунікації.

Щодо шляхів реалізації ініціативи Юрій Ромашко запевнив присутніх у прозорості джерел фінансування. Адже завдяки залученим грантовим коштам програми «Matra» від Королівства Нідерландів нині в ініціаторів є всі можливості для розробки програмного забезпечення і закупівлі необхідного та первинного технічного оснащення.

У ЖКГ розглядають можливості фінансування проекту, але на більш пізніх етапах. На потреби програми виділятимуться кошти з міського бюджету, але в яких обсягах, поки що не уточнюють.

Завдяки запровадженню системи «Poltava smart сity» в перспективі вдасться знизити кількість порушень у сфері благоустрою, а також зробити життя в Полтаві більш сучасним та якісним.