×

Як у всьому цивілізованому світі: у Полтаві з’явиться майданчик для вигулу собак

Проект майданчика для вигулу собак.

Наслідуючи тенденції розвитку закордонних міст, у Полтаві з’являться осередки для вигулу хатніх тварин. За ініціативи депутата з команди Андрія Матковського Майї Матвеєвої у районі Авіамістечка восени відкриють перший у місті майданчик для вигулу собак. Тож незабаром полтавці зможуть безпечно відпочивати в паркових зонах.

Щоб відмежувати маленьких відвідувачів дитячої поліклініки та численних відпочивальників парку від дресирування собак, у мікрорайоні Авіамістечко анонсували відкриття спеціального майданчика. За словами ініціатора проекту Майї Матвеєвої, створення такого осередку в Полтаві свідчить про розвиток міста за європейським зразком:

– У Європі такі майданчики знаходяться майже на кожному кроці. Там усі парки розділені на певні зони, в одних гуляють із дітьми, а в інших – із тваринами, і ніхто нікому не заважає. Крім цього, такі майданчики в першу чергу створюють для убезпечення людей від тварин та продуктів їхньої життєдіяльності, які забруднюють паркову зону. А гуляючи на спеціальних майданчиках, господарі завжди матимуть під рукою все необхідне, аби прибрати за своїми улюбленцями. Саме тому я вважаю таку ініціативу прогресивним кроком для міста. Найближчим часом ми запланували створити чотири таких майданчики: в Авіамістечку, у парку Воїнів-афганців, Сонячному та Павленківському парках. Загалом такі осередки необхідно створювати в кожному сквері, парку та в житловому масиві нашого міста, аби всім полтавцям було комфортно і затишно відпочивати та розважатися.

Також вона підкреслила, що при розробці цього проекту керувалася європейськими законодавчими документами та положеннями щодо утримання тварин, які свого часу ратифікувала й Україна:

– Такі майданчики передбачені міжнародними правилами утримання хатніх тварин. Відповідно до законодавчих норм, якщо в місті відсутні спеціально обладнані території для вигулу собак, їх можна вигулювати взагалі де завгодно, що, безумовно, ускладнить життя всім навколо. Нині ж недбайливі господарі, які гулятимуть зі своїми тваринами у звичайному парку чи поряд із дитячими майданчиками, матимуть неприємності із законом у вигляді чималого штрафу. Адже, якщо ми хочемо виховувати культуру та дотримуватися законів, слід створювати такі умови, у яких ці правила можливо виконувати.

Варто зазначити, що територію для майбутнього майданчика господарі собак вподобали собі ще 16 років тому. Під головуванням Святозара Дружиніна активісти самотужки облаштували занедбаний пустир поблизу промзони та пристосували його для вигулу собак: знищили чагарник, посадили живу огорожу та навіть вирішили питання із постійними «відпочивальниками» – пияками та наркоманами. П’ять років тому через відсутність власних заощаджень вони звернулися до Київської райради з проханням відмежувати територію майданчика міцним парканом, але отримали відмову через брак коштів. На допомогу прийшли депутати з команди Андрія Матковського, які, дослухаючись до проблем громади, вирішили сприяти реалізації ініціативи.

На жаль, поки депутати працюють на благо громади, інші лише спотворюють інформацію, цим викликаючи непорозуміння серед полтавців. Так у гонитві за дешевим популізмом та рейтингом деякі активісти зібрали ветеранів, розповіли їм, ніби майданчик збудують неподалік Вічного вогню, тим самим зачепивши їх за живе. Не давши людям оговтатися, активісти почали збирати підписи під листом-протестом, який потім намагалися використати в політичних спекуляціях.

Майя Матвеєва наголошує, що будівництво майданчика викликало нерозуміння серед громади через умисну та цинічну дезінформацію. Ветеранам розповіли, що майданчик знаходитиметься поблизу Вічного вогню, а іншим жителям Авіамістечка казали, що будується притулок для безхатніх собак. Коли ж занепокоєнні місцеві жителі поспілкувалися із Майєю Матвеєвою, то все стало на свої місця. З’ясувалося, що деякі депутати використовують мешканців у своїх політичних інтересах, зовсім не переймаючись проблемами громади та зухвало маніпулюючи їхніми страхами.

– На щастя, вдалося порозумітися і розповісти, що планується лише майданчик для вигулу тварин. Усім охочим показали його розташування, на якому жителі вигулюють собак уже близько 20 років. Усі присутні підтримали цю ідею, позаяк не буде майданчика – собак доведеться вигулювати в парку, що є небезпечним для відвідувачів, – додала депутат.

Місцева мешканка Ірина Таран також переконана, що такі провокації мають виключно політичний характер:

– Уже багато років поспіль пустир поблизу промислової зони активно використовується власниками собак. Усі це сприймали цілком нормально, але з початком будівництва почалися якісь незрозумілі провокації, спрямовані, мабуть, на підвищення рейтингів. Уважаю, що подібні активісти навпаки мають дбати про те, щоб полтавцям було комфортно та зручно. Проте завдяки команді А.Матковського будівництво майданчика продовжується, і сподіваюсь, що згодом у Полтаві таких осередків стане більше.

Підтримує цю ініціативу й мати двох малолітніх дітей Марина Голікова. Жінка радіє, що тепер у парку можна буде спокійно гуляти, не переймаючись тим, що малеча випадково роздратує собаку або якимось іншим чином приверне її увагу.

– На цьому місці, де будують майданчик для вигулу тварин, раніше був пустир, де постійно пиячили та смітили. Собачники ж доглядають за територією та усіляко її облаштовують. Знаю, що навколо цього майбутнього майданчика точаться запеклі дискусії. Я тут постійно ходжу і бачу, що майданчик нікому не може заважити, а тим паче якось нашкодити пам’ятнику. До мене теж приходили, щоб я підписався під петицією проти забудови, але я категорично відмовився. Адже я, хоч і не маю собаки, абсолютно не проти облаштування спеціальної території для вигулу хатніх тварин. Це європейська практика, шкода, що в нас люди противляться цьому, – уважає місцевий житель Сергій.

Полтавка Оксана Тужилкіна кілька днів тому повернулася з Мілану. Жінка говорить, що була приємно здивована тим, як іноземці облаштовують парковий простір:

– В Італії на кожному кроці є спеціально відведені місяця для вигулу чотирилапих. У парках тварини гуляють у загороджених місцях. Усі люди насолоджуються відпочинком, адже ніхто нікому не заважає.

А господар двох собак Олександр Копцов з нетерпінням чекає можливості погратися зі своїми улюбленцями в спеціально облаштованому майданчику.
Проектом передбачено габаритні розміри майданчика для вигулу собак – 17,535 м на 37,465 м. Увесь периметр планують огородити високим парканом, щоб жодна тварина не змогла його перестрибнути, облаштувати доріжками і зонами для вільного вигулу. Для господарів встановлять три лавочки, розмістять урни та правила вигулу тварин. Крім того, заплановано створити комплекс із пакетами для прибирання екскрементів за чотирилапими улюбленцями. А біля Вічного вогню та на території парку розмістять таблички про те, що вигул тварин заборонено. Генеральний підрядник, ФОП Коваленко Олександр Сергійович, наголосив, що всі роботи проводяться згідно з графіком і остаточно завершаться до 31 жовтня.

Депутати з команди Андрія Матковського запевняють, що це лише перший крок і надалі планується робити все можливе для створення гідних умов проживання та відпочинку полтавців та їхніх домашніх улюбленців.