×

ЯК УБЕРЕГТИСЬ В РАЗІ АТАКИ ДРОНІВ-КАМІКАДЗЕ – ПОРАДИ ВІД ЦЕНТРУ СТРАТЕГІЧНИХ КОМУНІКАЦІЙ

Останнім часом ворог використовує дрони-камікадзе – Shahed-136 іранського виробництва для атак на українські міста. Вони спричиняють потужну вибухову хвилю і велику кількість дрібних уламків, вражаючи об’єкти цивільної інфраструктури. Сили протиповітряної оборони успішно знищують значну частину дронів. Але слід знати, що їх важко виявити за допомогою радарів, тому важливою є також допомога громадян.

Як розпізнати наближення дрону-камікадзе та що робити у цьому випадку?

Ці дрони гучні. Коли наближаються, у повітрі добре чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили. Характерною візуальною особливістю є його трикутна форма, що робить його схожим на праску.

Як поводитись у випадку атаки дрона-камікадзе:

  1. Почули звук двигуна десь поруч – оцініть становище навколо й тримайтеся осторонь від адміністративних будівель, стратегічних та військових об’єктів.
  2. Знайдіть укриття та перечекайте атаку.
  3. Якщо укриття далеко, дотримуйтесь правила “двох стін”, які мають відділяти вас від небезпеки.
  4. Якщо ви бачите такий літальний апарат у небі та чуєте характерний звук мопеда, негайно повідомте про це поліцію або військових, або скористайтесь телеграм-ботом ЄВорог: https://t.me/evorog_bot (дотримуючись інструкцій чат-боту).

Враховуючи імовірність атак дронами-камікадзе, військові просять дотримуватися обов’язкових заходів безпеки, не ризикувати своїм життям! Під час тривоги перебувати в укритті. Виявивши збитого дрона, повідомляти про це поліції й не наближайтеся до нього! Бережемо себе та своїх близьких, максимально поширюючи цю інформацію.

Віримо в ЗСУ! Перемагаємо разом!