×

Як захистити своє авторське право в інтернеті

Проблема порушення прав на інтелектуальну власність в Україні не втрачає своєї актуальності. Цікавий матеріал, у тому числі й наші юридичні консультації, розлітаються по різним інтернет-ресурсам. Багато хто нехтує авторським правом на тексти та не зазначає автора, а іноді матеріал настільки популярний, що відшукати першоджерело вже неможливо. Як захистити себе від плагіату консультує фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою  Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Ростова.

Спочатку розглянемо поняття «автор». Відповідно до Закону України «Про авторське право та суміжні права» автор – це фізична особа, яка своєю творчою діяльністю створила твір. А от твір – це оригінальне інтелектуальне творіння автора (співавторів) у сфері науки, літератури, мистецтва тощо, виражене в об’єктивній формі. З цього можна зробити висновок, що у кожного твору є автор (співавтори) і для захисту авторського права твір має бути створений, його можна побачити, відчути або послухати.

Коли в автора виникають його авторські права

Авторське право виникає з моменту першого створення твору і не залежно від його редагування чи інших змін, такий твір захищається законом.

Хто вважається автором

За відсутності доказів іншого, автором твору вважається фізична особа, ім’я якої, як автора, зазначено у оригіналі або копії твору. У мережі інтернет працює правило – хто перший опублікував, той і вважається автором, поки іншого не доведено.

Але є й виключення. Таким виключення є службовий твірЦе твір, створений працівником у зв’язку з виконанням обов’язків за трудовим договором (контрактом). Майнові права на службовий твір переходять до роботодавця з моменту створення службового твору, якщо інше не передбачено законом, трудовим договором або іншим договором щодо майнових прав на службовий твір, укладеним між працівником (автором) і роботодавцем.

Якщо майнові права на твір переходять до роботодавця, працівник, який є автором службового твору, має право на винагороду. Якщо посадові обов’язки працівника передбачають створення службових творів, авторська винагорода за створення таких творів і за перехід прав на них може бути включена до заробітної плати працівника.

Чи треба реєструвати право власності на твір

Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей. Проте зареєструвати таке право можна у відповідному державному реєстрі.

Як зареєструвати авторське право на твір

Державна реєстрація авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір, здійснюється Національним органом інтелектуальної власності (Укрпатент). За підготовку НОІВ до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір, сплачуються відповідні збори. Про реєстрацію авторського права на твір видається свідоцтво.

Як захиститись при використанні чужих творів

Якщо ви хочете використовувати чужі твори і при цьому не порушувати авторські права, то завжди залишайте посилання у тексті на автора твору чи ресурс, де можна ознайомитись з оригіналом твору.

Як захистити свої твори від порушення авторського права в інтернеті

Якщо ви побачили використання вашого твору без зазначення авторства:

  • зверніться з письмовою претензією до того, хто зробив таку публікацію.
  • зверніться з письмовою претензією до адміністратора сайту, на якому було зроблену таку публікацію.

Претензії завжди оформлюйте письмово та зазначайте посилання на сторінку, де є порушення авторського права. У претензії вимагайте зазначити автора або видалити публікацію.

Також захистити свої права можна у судовому порядку. Для цього необхідно зібрати докази. Доказами можуть бути:

  • скріншот інтернет-сторінки ;
  • роздруківка інтернет-сторінки за допомогою комп’ютера, яка дає можливість відслідкувати точний URL сторінки, а також унизу сторінки буде проставлена її дата;
  • запис на електронний носій (інформацію в електронному вигляді можна записати та продемонструвати, що можна зробити як у вигляді збереження копії інтернет-сторінки у візуальному вигляді, так і шляхом запису відео з оглядом вказаного сайту та демонстрацією факту порушення;
  • фіксація в інтернет-архіві «Wayback Machine» (Це один з найбільш дієвих до останнього часу доказів фіксації порушення авторських прав. Перевагою цього ресурсу є те, що він містить контент із сайтів, які вже не існують:закриті сайти, прострочені домени чи хостинг і т.і.);
  • висновок експерта (Доказом в суді може бути висновок судової експертизи, призначеної за відповідною ухвалою суду. Для цього експерту потрібно поставити відповідні питання, які стосуються встановлення факту розміщення на сайті порушника чужого контенту);
  • протокол огляду інтернет-сайту (нотаріусом  або адвокатом).

Зазвичай для відновлення порушеного права інтелектуальної власності достатньо правильно оформленої і надісланої претензії.