×

Як заморозити абрикоси, персики, сливи на зиму: докладна інструкція

Влітку добре не тільки насолодитися овочами, фруктами і ягодами, а й встигнути зробити заготовки на зиму. Якщо з приводу консервації існує різні думки про її користь і шкоду, то заморозка нічим не зашкодить вже точно. Зберігши в морозилці абрикоси, персики, сливи, взимку ти зможеш повернути трохи смак літа та отримати вітамінний заряд.

Сьогодні “ПВ” розповість тобі, як заморозити абрикоси для довгого зберігання до самої зими. Таким же способом можна заготовити персики, нектарини, сливи, груші та інші.

Кожній господині буде корисно знати, як заморозити абрикоси та персики на зиму, адже це один із найкращих способів зберегти в них корисні речовини. При заморожуванні вітамінів і мінералів у плодах залишається набагато більше (до 90%) ніж, наприклад, у консервації або соліннях. І вже тим більше домашні заморожені фрукти в рази корисніше, ніж свіжі імпортні, куплені взимку в супермаркеті.

Як заморозити абрикоси, персики, слив: покрокова інструкція

  1. Перед тим як заморозити абрикоси, персики та інші фрукти на зиму, їх слід правильно вибрати та підготувати. Відбирай для заморозки міцні, не зіпсовані, в міру стиглі, але не перезрілі фрукти, інакше при розморожуванні вони перетворяться на кашу.
  2. Помий фрукти. Зі сливами все гаразд — у них гладка шкірка, яка легко миється. А ось перед тим як заморозити абрикоси та особливо персики, потрібно ретельно відмити їх волохаті боки. Робити це зручніше спеціальною м’якою кухонною щіточкою, протираючи нею фрукти у воді з усіх боків, а потім іще раз сполоснути.
  3. Фрукти просуши, розріж на половинки або четвертинки та дістань кісточки. Якщо персики або абрикоси великі, то порізати їх можна і дрібніше, щоб вони потім краще промерзли.
  4. Розклади плоди одним шаром на дошку або папір і відправ для попереднього заморожування в морозилку при температурі -20°С на 3 години.
  5. Коли фрукти затвердіють, пересип їх невеликими порціями в поліетиленові пакети або пластикові контейнери та щільно закрий. Можеш заморозити абрикоси окремо, персики окремо, а можна запакувати фруктове асорті в один пакет — і порція для компоту готова.
  6. Зберігай заморожені абрикоси, персики, сливи при температурі -18°С.
Як заморозити сливи
Як заморозити сливи © depositphotos.com

Як правильно готувати та розморожувати абрикоси, сливи, персики?

Важливо знати не тільки, як заморозити абрикоси, персики та сливи на зиму, а і як правильно їх розморожувати.

  • Розморожені фрукти потрібно швидко з’їсти, тому що вони не тільки скоро перетворюються на кашу і стікають соком, але також і швидко псуються.
  • Не можна багаторазово розморожувати та заморожувати абрикоси, персики та сливи, як і інші фрукти та овочі — так вони втрачають свої корисні властивості, смак і структуру. З цієї причини потрібно заморожувати фрукти порційно.
  • Розморожування плодів для безпосередньої їжі або приготування десертів має бути поступовим. Для цього абрикоси, персики або сливи спочатку потрібно дістати з морозилки та перекласти на кілька годин у холодильник при температурі 4-6°С, а вже потім, коли фрукти практично відтануть, доводити до кімнатної температури.
  • Якщо ти плануєш використовувати заморожені фрукти як начинку, то їх можна і не розморожувати, а відразу пакувати в тісто і варити, смажити, запікати. До речі, заморожені абрикоси, персики або сливи готуються набагато швидше, ніж свіжі.

Рецепт замороженого абрикосового пюре

Також абрикоси, сливи та персики можна заморожувати у власному соку, в солодкому сиропі та у вигляді пюре. Пропонуємо тобі спробувати один зі смачних рецептів абрикосового пюре, яке стане відмінною добавкою до каш. Морозити його нітрохи не складніше, ніж цільні шматочки.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжих абрикос
  • 300 г цукру
  • 1 ч. ложка лимонного соку

Приготування:

  1. Промий і наріж абрикоси. Можеш натерти їх на дрібній тертці або перемолоти блендером.
  2. Відразу заправ отриману масу цукром і лимонним соком.
  3. Ретельно перемішай і розподіли по контейнерах (пластикові судочки, стаканчики, упаковки з-під молока).

Смачного!